Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
KURS OWD w POZNANIU
Autor Wiadomość
Oskar1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-05-2013, 16:36   KURS OWD w POZNANIU

Witajcie,

dopiero zaczynam swoją przygodę z nurkowaniem. Przygotowywałem się z dobry rok do tego, obserwowałem to forum, rozmawiałem z ludźmi w sprawie sprzętu, konfigurowałem go, ale pozostał mi jeszcze jeden ważny element: kurs.
Nie zależy mi na wyrobieniu plastiku, preferuję przede wszystkim profesjonalne podejście i wycisk, zamiast łatwizny. Tu chodzi o moje życie, a te szanuje ;-)
Kogo polecacie z Poznania?

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2013, 08:18   

Napisze krótko www.pletwal.eu kurs zrobisz u Curse Directora fajna ekipa i nie zdzierają z cenami.
Reszta na stronie
Sam u nich robiłem i polecam.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-05-2013, 16:23   

ostatnio poznałem ekipę z Płetwala- krótkie nurki niekursowe ale ekipa bardzo fajna więc też mogę polecić.

Oskar1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2013, 17:30   

Panowie, dzięki za info,
Jest jednak sprawa, która mnie niepokoi ...Zauważyłem, że panuje tu ogólna tendencja na forum, że szkolenie w systemie CMAS stawia się lekko wyżej niż w systemie PADI. Dla mnie równie ważne jest dobre wyszkolenie, jak i to co się po nim dostaje, czyli certyfikat. Dość dużo będę nurkował poza Polską, czy w takim wypadku certyfikat CMAS nie stwarza jakiś problemów. Macie jakieś informacje, czy poza granicami naszego kraju te dwie organizacje są w pełni kompatybilne, czy są jakieś niesnaski?

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-05-2013, 18:07   

tak naprawde dla Ciebie nie ma znaczenia czy to będzie Padi/Cmas/SDI/Tdi/SSI itd.

wszystkie te organizacje sa tak samo rozpoznawalne na całym świecie w nurkowaniu rec. jest kilka baz w pl które preferują swoja organizacje- oczywiscie każdy moze zanurkować ale np w bazie Aquarius nad jeziorem Piłakno Cmasowcy płacą mniej.

znaczenie kwitów móze być w nurkowaniu tech/jaskiniowym.
tu naprzykła z kwitami mało znanej organizacji moze byc problem z wejsciem co do niektórych jaskin ale to chyba nie o tym poziomie rozmawiamy.

najwazniejsze- wybierz instruktora a nie organizację

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2013, 18:58   

Oskar1974 napisał/a:
panuje tu ogólna tendencja na forum, że szkolenie w systemie CMAS stawia się lekko wyżej niż w systemie PADI.

chyba inne posty czytamy, ja kompletnie nie zauważyłam takiej tendencji :)

Natomiast nie zamykałabym się też na inne organizacje- SDI, czy IANTD.

Maciek 3city 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2013, 22:47   

Patrz przede wszystkim na instruktora, federacja nie jest już taka ważna, ja np. niby jestem w PADI, ale u mojego instruktora na kursach mam dużo innych elementów.

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2013, 23:33   

Maciek 3city napisał/a:
Patrz przede wszystkim na instruktora, federacja nie jest już taka ważna, ja np. niby jestem w PADI, ale u mojego instruktora na kursach mam dużo innych elementów.

to stwierdzenie słychać często , ale czy ono naprawdę jest prawdziwe ?

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2013, 08:15   

hejka trochę dobrych instruktorów w Poznaniu znajdziesz - Maciej i Adam Jurasz spoko - też polecam
jakbyś chciał jakiejś alternatywy to może zastanów się jeszcze nad tym:
http://www.orcadive.pl/sz...zdy_kontakt.htm
też w porządku facet i przykłada się mocno do kursów
pozdrawiam
k

[ Dodano: 29-05-2013, 08:17 ]
bardzo dobry też jest Artur Suprowicz:
http://www.dcs24.net/

Maciek 3city 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2013, 12:48   

PawelW napisał/a:
Maciek 3city napisał/a:

Według mnie tak, chociaż wolałbym mieć plastik IANTD, no ale cóż.....

zaor100 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2013, 21:30   

Jeśli chodzi o Poznan to ja polecam Bartka Sękowskiego http://www.scuba4.pl/ profesjonalnie podejście do kursanta, dobre ceny a przede wszystkim spore wymagania:)

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2013, 22:55   

PawelW napisał/a:
Maciek 3city napisał/a:

hm.. no.. ja np robiąc teoretycznie kurs PADI uczyłem się na tablicach Buhlmannowskich.

Co ma swoje wady i zalety. Zalety - ciut informacji na temat nurkowań dekompresyjnych.
A wady - jak potem robiłem u innego instruktora padi nitrox to zrobiłem wielkie oczy na widok tablic padi...

Aithne1 

Stopień: jest :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 13:28   Re: KURS OWD w POZNANIU

Oskar1974 napisał/a:
Witajcie,

dopiero zaczynam swoją przygodę z nurkowaniem. Przygotowywałem się z dobry rok do tego, obserwowałem to forum, rozmawiałem z ludźmi w sprawie sprzętu, konfigurowałem go, ale pozostał mi jeszcze jeden ważny element: kurs.
Nie zależy mi na wyrobieniu plastiku, preferuję przede wszystkim profesjonalne podejście i wycisk, zamiast łatwizny. Tu chodzi o moje życie, a te szanuje ;-)
Kogo polecacie z Poznania?

Jak chcesz mieć profesjonalne podejście, wycisk, a do tego dobrą zabawę to Akademia Nurkowania :) Co prawda to Inowrocław (czyli bardzo blisko), ale za to blisko do zbiorników otwartych :) I żeby nie było, jest tu kilkanaście przynajmniej osób na tym forum, które ukończyły kursy i są dziko zadowolone jeśli chodzi o poziom wiedzy i umiejętności :) Tak więc polecam :)

zaor100 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 13:53   

Akademię Nurkowania również polecam:) wycisk jest konkretny i efekty zdumiewające

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 14:49   

Aithne1 napisał/a:
Akademia Nurkowania :) Co prawda to Inowrocław

nie prawda
Akademia Nurkowania to Inowrocław,Chorzów,Warszawa,Poznań,Łódż i wiele wiele innych.

Pozdrawiam serdecznie Piotr
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 03-06-2013, 14:49, w całości zmieniany 1 raz  

Oskar1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2013, 07:28   

Raz jeszcze dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pozwoliło mi to podjąć decyzję. Dzięki!!! A teraz ... nurkujemy, nie gadamy ;-)

Aithne1 

Stopień: jest :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2013, 08:22   

Oskar1974 napisał/a:
A teraz ... nurkujemy, nie gadamy ;-)

:) no i to jest jedyna i słuszna koncepcja ;) ...pod wodą pływa...nurek się nazywa ;) :papa:

Irek H. 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2013, 10:00   

Podjechać do jednego, czy drugiego centrum nurkowego - nie jest to wielki wydatek. Po "naczytanie się" w necie o federacjach i uprawnieniach - porozmawiaj z kilkoma instruktorami osobiście. Sam zadasz pytanie, usłyszysz osobiście odpowiedzi, wybierzesz to, co jest dla Ciebie ważne.

PS. Osobiście polecam Płetwala.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu