dopiero zaczynam swoją przygodę z nurkowaniem. Przygotowywałem się z dobry rok do tego, obserwowałem to forum, rozmawiałem z ludźmi w sprawie sprzętu, konfigurowałem go, ale pozostał mi jeszcze jeden ważny element: kurs.
Nie zależy mi na wyrobieniu plastiku, preferuję przede wszystkim profesjonalne podejście i wycisk, zamiast łatwizny. Tu chodzi o moje życie, a te szanuje
Kogo polecacie z Poznania?
Panowie, dzięki za info,
Jest jednak sprawa, która mnie niepokoi ...Zauważyłem, że panuje tu ogólna tendencja na forum, że szkolenie w systemie CMAS stawia się lekko wyżej niż w systemie PADI. Dla mnie równie ważne jest dobre wyszkolenie, jak i to co się po nim dostaje, czyli certyfikat. Dość dużo będę nurkował poza Polską, czy w takim wypadku certyfikat CMAS nie stwarza jakiś problemów. Macie jakieś informacje, czy poza granicami naszego kraju te dwie organizacje są w pełni kompatybilne, czy są jakieś niesnaski?
tak naprawde dla Ciebie nie ma znaczenia czy to będzie Padi/Cmas/SDI/Tdi/SSI itd.
wszystkie te organizacje sa tak samo rozpoznawalne na całym świecie w nurkowaniu rec. jest kilka baz w pl które preferują swoja organizacje- oczywiscie każdy moze zanurkować ale np w bazie Aquarius nad jeziorem Piłakno Cmasowcy płacą mniej.
znaczenie kwitów móze być w nurkowaniu tech/jaskiniowym.
tu naprzykła z kwitami mało znanej organizacji moze byc problem z wejsciem co do niektórych jaskin ale to chyba nie o tym poziomie rozmawiamy.
najwazniejsze- wybierz instruktora a nie organizację
Patrz przede wszystkim na instruktora, federacja nie jest już taka ważna, ja np. niby jestem w PADI, ale u mojego instruktora na kursach mam dużo innych elementów.
Patrz przede wszystkim na instruktora, federacja nie jest już taka ważna, ja np. niby jestem w PADI, ale u mojego instruktora na kursach mam dużo innych elementów.
to stwierdzenie słychać często , ale czy ono naprawdę jest prawdziwe ?
hejka trochę dobrych instruktorów w Poznaniu znajdziesz - Maciej i Adam Jurasz spoko - też polecam
jakbyś chciał jakiejś alternatywy to może zastanów się jeszcze nad tym:
http://www.orcadive.pl/sz...zdy_kontakt.htm
też w porządku facet i przykłada się mocno do kursów
pozdrawiam
k
[ Dodano: 29-05-2013, 08:17 ]
bardzo dobry też jest Artur Suprowicz:
http://www.dcs24.net/
Według mnie tak, chociaż wolałbym mieć plastik IANTD, no ale cóż.....
Wysłany: 02-06-2013, 21:30
Jeśli chodzi o Poznan to ja polecam Bartka Sękowskiego http://www.scuba4.pl/ profesjonalnie podejście do kursanta, dobre ceny a przede wszystkim spore wymagania:)
hm.. no.. ja np robiąc teoretycznie kurs PADI uczyłem się na tablicach Buhlmannowskich.
Co ma swoje wady i zalety. Zalety - ciut informacji na temat nurkowań dekompresyjnych.
A wady - jak potem robiłem u innego instruktora padi nitrox to zrobiłem wielkie oczy na widok tablic padi...
Wysłany: 03-06-2013, 13:28 Re: KURS OWD w POZNANIU
Oskar1974 napisał/a:
Witajcie,
dopiero zaczynam swoją przygodę z nurkowaniem. Przygotowywałem się z dobry rok do tego, obserwowałem to forum, rozmawiałem z ludźmi w sprawie sprzętu, konfigurowałem go, ale pozostał mi jeszcze jeden ważny element: kurs.
Nie zależy mi na wyrobieniu plastiku, preferuję przede wszystkim profesjonalne podejście i wycisk, zamiast łatwizny. Tu chodzi o moje życie, a te szanuje
Kogo polecacie z Poznania?
Jak chcesz mieć profesjonalne podejście, wycisk, a do tego dobrą zabawę to Akademia Nurkowania Co prawda to Inowrocław (czyli bardzo blisko), ale za to blisko do zbiorników otwartych I żeby nie było, jest tu kilkanaście przynajmniej osób na tym forum, które ukończyły kursy i są dziko zadowolone jeśli chodzi o poziom wiedzy i umiejętności Tak więc polecam
Podjechać do jednego, czy drugiego centrum nurkowego - nie jest to wielki wydatek. Po "naczytanie się" w necie o federacjach i uprawnieniach - porozmawiaj z kilkoma instruktorami osobiście. Sam zadasz pytanie, usłyszysz osobiście odpowiedzi, wybierzesz to, co jest dla Ciebie ważne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko