Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup komputera- który wybrać?
Autor Wiadomość
beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-06-2013, 13:46   

Scaner napisał/a:
Temat odjechał od pytania " co kupić ?" na " jak nurkować?" Dlatego odpuszczam sobie dalszy udział

Adam- bynajmniej.
Pytanie jest: czy dla początkującego nurka lepszy jest Digital, czy prosty komputer, czy może też komputer wielogazowy - bo wiadomo - rozwój, stage z tlenem i te rzeczy :-P ?
Odpowiedzi próbujemy uzasadnić poprzez rozważanie typowych sytuacji , w jakich nurek może się znaleźć.

Dla mnie komputer jest wygodniejszy (aczkolwiek mam na ręce też digitala :aaa: ):
- bo loguje przebieg nurkowania
- bo na początku mojej nurkowej drogi wyświetla krzepiące informacje - o jeszcze daleko mi do dekompresji !
- bo pokazuje mi nasycenie w nurkowaniach wielokrotnych
- bo pokazuje różne alarmy, jeśli się zagapię
- bo ma planner i logbook i inne takie...

Dlaczego mam Digitala?
- bo mój komputer raz pod wodą pokazywał zupełne bzdury (podejrzewam zabrudzenie czujnika, bo nigdy więcej nie miałem takich kłopotów)
- bo komputer raz mi zdechł (bateria) pomiędzy nurkowaniami, mimo, że wskaźnik rozładowania się nie zaświecił.

Digital wymaga korzystania z tablic, wzorowego planowania nurkowania, w dalszej perspektywie nauczenia się metod planowania "w locie".

Jest mniej elastyczny dla nurka początkującego i średnio zaawansowanego - załóżmy nurkowanie na wrak ok. 30m z 15l 220bar na plecach, ja i partner SAC 16.
Wyjście w 18minucie - profil mini deko. Mój komputer pokazuje formalne deko (w zależności od konserwatyzmu - max 7minut), 150bar gazu. Samo mini deko pozwala na uniknięcie dodatkowej formalnej dekompresji.Wyjście z 120 barami na powierzchni.

Jeśli nie miałbym komputera, musiałbym planować takie nurkowanie znacznie bardziej konserwatywnie (nie wspominając o chwilowych wahaniach głębokości, których w idealnym planowaniu nie występują a są uwzględniane przez komputer).

Reasumując - z mojej perspektywy kupić oba urządzenia :aaa:
Realnie na początek : prosty, czytelny komputer (np. Zoop, chociaż ja nie lubię Suunto :-P ) - wystarczy na długo.
Bardziej napalone chłopaki - komputer dwugazowy (mam taki, ale w zasadzie nie korzystam z tej funkcji, mimo, że gazy zmieniam)

P.S.
Dla zabawy zrobiłem wielopoziomowy profil "ślizgający" się po NDL-u - w każdym momencie można przerwać bezpiecznie nurkowanie w przypadku braku gazu dla partnera:
30m - wyjście 15 minuta
15m - wyjście 30 minuta
10m - wyjście 42 minuta
5m - wyjście 80 minuta
Ostatnio zmieniony przez beroduar 02-06-2013, 14:06, w całości zmieniany 3 razy  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 02-06-2013, 14:22   

beroduar napisał/a:
Scaner napisał/a:
Temat odjechał od pytania " co kupić ?" na " jak nurkować?" Dlatego odpuszczam sobie dalszy udział

Adam- bynajmniej.

A jednak Twój ostatni post utwierdza mnie aby nie ciągnąć o tym "jak nurkować?". Jeżeli jednak wątek wróci do swojego pierwotnego nurtu to dla podtrzymania przypomnę swoją opinię:
Na początek i w ramach budżetu 1000 zł wybrałbym Digitala Uwatec bo:
1- W nurkowaniach rec jest wystarczający i ma jedną ważną zaletę - nie ma pierdyliona mrygających rozpraszaczy
2- W przyszłości do nurkowań technicznych będzie wystarczający- bo nie ma pierdyliona mrygających rozpraszaczy
3- W jednym i drugim przypadku jest fenomenalnie niezawodny i wyjątkowo ekonomiczny w zakresie zasilania.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 02-06-2013, 14:27, w całości zmieniany 2 razy  

undefine 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-06-2013, 23:15   

TomM napisał/a:
undefine napisał/a:
nie wiem czy mogę podejmować polemikę

Uściślijmy. Chcesz podejmować polemikę z poglądem, że każde nurkowanie powinno być zaplanowane i zrealizowane wg planu, czy tez wskazać, że niekiedy jest trudno nurkowanie zaplanować?

hm.. z tym że każde nurkowanie powinno być zaplanowane i zrealizowane wg planu nie da się polemizować. Pytanie co najwyżej jak szczegółowy musi być taki plan i jakie elementy musi uwzględniać. Bo plan w stylu "wchodzimy do wody, nurkujemy w granicach X metrów, jak dojdziemy do Y gazu to się wypłycamy, tak by w okolicach 50atm po przystanku bezpieczeństwa być na powierzchni, a w sytuacji awarii - wychodzimy na 5 metrów i tam decydujemy czy robimy przystanek, czy od razu do góry" - również jest imho planem. I to na spory rodzaj nurkowań - zupełnie wystarczający :)

Kwestie wyznaczenia X i Y pomijam ;)

Cytat:

Z ta ostatnia tezą nie sposób się nie zgodzić. Nie wiedząc nic o miejscówce w zasadzie nurkowanie jest... eksploracyjne. Zwiadowcze.
Powinno być zaplanowane szczególnie zachowawczo.
W podanym przez ciebie przykładzie - zaplanuj nurkowanie na 30 m, np. do MOD.
Wszystko płycej mieści sie w planie, jeśli ostatecznie zrealizujesz na 20 m, wyznaczona rezerwa gazu zwiekszy tylko twoje bezpieczeństwo.
Zaplanuj wariantowo, np. dwa plany. I zdecydujesz z partnerem w wodzie czy wariant pierwszy czy drugi. Boisz sie, że sie pomyli? To zapisz.

no.. tylko że patrząc w ten sposób to każde nurkowanie można powiedzieć że jest zaplanowane do MOD/uprawnień. I wymóg planowania mamy "z głowy". A docelowy nurek może wyjść zupełnie inny.

Cytat:

Natomiast jakże często widywane wchodzenie w przestrzenie zamkniete na koniec nurkowania, w płytkiej wodzie, 5-10 m z resztką gazu w butli to delikatnie mówiąc nieporozumienie.

myślę, myślę.. - o jakie przestrzenie zamknięte chodzi? Wejście "pod platformę"?
W ogólności - oczywiście kompletna racja.

Cytat:

"Ślizganie sie po dekompresji " wskazywanej przez komputer to typowy przykład kompletnie błędnego podejścia do nurkowania.
Bo to jak schizofrenia: nurkujemy głeboko, nie planujemy profilu wynurzenia ani profilu awaryjnego, rezerwy gazów, nie boimy sie braku gazu w razie awarii, za to boimy się wskazań komputera?

nie mówię o "baniu" się. Bać to się można instruktora. Albo mamy ;)
Mam na myśli świadomość podczas nurkowania że ciągle nasze nurkowanie zmieści się w granicach NDL i że jeszcze jest do nich wystarczająco daleko. Co w połączeniu z znajomością ilości gazu w butli/butli partnera, oraz znajomością wymaganej "rock bottom" dla danej głębokości pozwala na bezstresowe kontynuowanie nurkowania ;)

imho.
Ostatnio zmieniony przez undefine 02-06-2013, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 03-06-2013, 01:08   

undefine napisał/a:
myślę, myślę.. - o jakie przestrzenie zamknięte chodzi? Wejście "pod platformę"?

Chyba chodzi o tragiczny wypadek w Egipcie jednej z polskich nurkiń ?2 lata temu?- nurkowanie pod prąd w wąskiej studni w rafie na wyssanej butli -> utonięcie.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 07:34   

beroduar napisał/a:
załóżmy nurkowanie na wrak ok. 30m z 15l 220bar na plecach, ja i partner SAC 16. Wyjście w 18minucie - profil mini deko.

No i mamy plan nurkowania. Nurkowanie w limitach NDL, profil wynurzenia, zakładam, że minimum gas policzony. W jaki sposób komputer wspomaga realizacje tego planu nurkowania skoro

beroduar napisał/a:
komputer pokazuje formalne deko

a ty robisz swoje...

beroduar napisał/a:
Samo mini deko pozwala na uniknięcie dodatkowej formalnej dekompresji.

Mam nadzieje, że to lapsus calami.

beroduar napisał/a:
Jeśli nie miałbym komputera, musiałbym planować takie nurkowanie znacznie bardziej konserwatywnie

Dlaczego? Ów wrak się wtedy zakopie głębiej w piasku? Dlaczego nie mógłbys zaplanować i zrealizować nurkowania 30 m 18 min + minimum deco bez komputera?
Ostatnio zmieniony przez TomM 03-06-2013, 07:35, w całości zmieniany 1 raz  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 07:53   

Po prostu nurkowie (ludzie) są różni. Dal jednych nurkowanie to wolność i swoboda, dla innych przyjemność planowania i realizacji nurkowania na 20 metrów tak samo jak na 50 czy 100m.
Nie musimy się przekonywać co jest lepsze bo to zależy dla kogo.

Oczywiście nurkowania także się różnią. I ten sam nurek może do jednego nurkowania podchodzić jak to nazywam za jednym z kolegów - wynikowo (pozdrowienia dla Płetwy) a do innego z rozrysowanym i przećwiczonym na płytszych nurkowaniach planem.

Praktyka pokazuje, że ryzyko nurkowania z jedną butlą w ciepłej przejrzystej wodzie opisanego poniżej planu, pochodzi w większości z czynników na które nawet najprecyzyjniejszy plan podwodny i jego realizacja nie mają wpływu.
Takie czynniki to ciężka pogoda lub jej pogorszenie, złe samopoczucie - problemy zdrowotne, wypadki związane z łodziami jak upadek na łodzi, z drabinki, uderzenie przez "własną" pracująca na fali i parę podobnych.
Wystarczający plan:
Trzymam się minim 3 minuty do NDL na komputerze uznanej firmy przeznaczonym do nurkowań rekreacyjnych (żeby czegoś nie pomieszać w ustawieniach), nie ślizgam się po krzywej dekompresji zerowej (czyli dzielę poziomy na parę wyraźnie się różniących), nie robię zbyt mocnego JoJo, na koniec robię przystanek 3'/5m. Zmieniam poziom na płytszy kiedy mam 120 atm/80 atm/40 atm - czyli z głębokości 30-40 metrów idę na poziom około 20 metrów a potem na głębokość poniżej 10 metrów robiąc "po drodze" przystanek przy minimum 120/80/40 atm - Jak ktoś chce oczywiście może to sobie zmodyfikować aby czuć się bezpieczniej.

W stosunku do wcześniejszych uwag powiedział bym, że plan wolność i swoboda zawiera trzy nieruszalne wartości -
1. maksymalną głębokość czyli pod wodą nawet jak pod nami jest super a umówiliśmy się na 20 metrów to 20 metrów jest limitem (umawiaj się na 40 a rób 20 a nigdy odwrotnie)
2. ciśnienie w butli na poziomie ustalonym przez nas do zmniejszenia głębokości czy wynurzenia.
3. Jak się gubmy w parze to się wynurzamy i szukamy na powierzchni.
MSC

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 11:16   

beroduar napisał/a:
wypadek w Egipcie jednej

Pisząc nie miałem na myśli tego akurat wydarzenia.
Miałem raczej przed oczami obrazki z nurkowań na wraku Lina (Chorwacja, Istria), czy z rozmaitych egipskich safari wiekszych i mniejszych, gdzie praktykowane jest wchodzenie do grot, rozpadlin w rafie, czy nawet jaskiń na odcinki kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu metrów w ramach "przystanku bezpieczeństwa" na pustych butlach...

beroduar 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 03-06-2013, 16:13   

TomM napisał/a:
wchodzenie do grot, rozpadlin w rafie, czy nawet jaskiń (...) w ramach "przystanku bezpieczeństwa" na pustych butlach...

Przynajmniej nic na głowę nie spadnie - np. rosyjski zepsuty satelita :-P

A wracając do meritum (czy raczej dygresji, jak zauważył Scaner) - masz rację, że rozważając pierwsze nurkowanie zrobiłem plan ( który przekraczał NDL mojego komputera dla max. konserwatyzmu )
Pytanie, czy należy lub można zawsze zaplanować - wychodzimy w 15 minucie - potem 20m - wychodzimy w 25 minucie i potem po stoku do brzegu?
Dla mnie określenie maksymalnej głębokości i minimalnego zapasu gazu wystarcza (dla każdej głębokości wiem, jakie jest MG przy zachowaniu profilu MD lub podobnej strategii wynurzania). Nie wchodzę do przestrzeni zamkniętych bez odpowiedniego zapasu gazu. Nie nurkuję w warunkach, w których nie czuję się bezpieczny.
Nie czuję wewnętrznej potrzeby dokładniejszego planowania w nieznanych mi miejscówkach, a znane są mi znane :-P i z góry zakładam, że mogę kończyć wynurzanie w toni w mleku na przyrządach.
Ostatnio zmieniony przez beroduar 03-06-2013, 16:29, w całości zmieniany 1 raz  

Pysio 

Stopień: Kapral
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 22:00   

Powiem Wam, że jako twórca tematu, przestałem go czytać.
Temat kompletnie zboczył ze ścieżki i stał się dla mnie zbyt zaawansowany.

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 22:19   

Pysio napisał/a:

Dasz radę, uwierz w Siebie.

Pysio 

Stopień: Kapral
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2013, 22:36   

Może i dam, ale nie chce mi się chyba...

undefine 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2013, 01:11   

Pysio napisał/a:

tak to już na forach jest :)
Weź pierwszy z brzegu komputer. I tak prędzej czy później go zmienisz ;)
Ew:
- jak zależy Ci na podświetleniu - nie bierz zoopa
- jak nie chcesz dopłacać za kabelek do komputera - weź aladin 2g.

I tyle ;>

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2013, 09:18   

undefine napisał/a:

ale wcześniej warto popatrzeć na zoopa pod wodą. Ta fluoryzująca tarcza jest czytelna, a jeśli jest naprawdę ciemno, to IMHO łatwiej na chwilę "naświetlić" tarczę latarką niż szukać guzika podświetlenia.

undefine 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2013, 10:39   

ptja napisał/a:
undefine napisał/a:

ale wcześniej warto popatrzeć na zoopa pod wodą. Ta fluoryzująca tarcza jest czytelna, a jeśli jest naprawdę ciemno, to IMHO łatwiej na chwilę "naświetlić" tarczę latarką niż szukać guzika podświetlenia.

no... racja. Ale - z gustami się nie dyskutuje, nie? pozatym "nie zoop" starczy na dłużej - czyli w momencie jak instruktor każe robić nurka wg runtime to vyteca/uwateca jeszcze da się użyć w trybie gauge. A zoopa nie ;>

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2013, 14:20   

undefine napisał/a:
/.../jak instruktor każe robić nurka wg runtime to vyteca/uwateca jeszcze da się użyć w trybie gauge. A zoopa nie ;>

hmmm, zoop czas i głębokość pokazuje. To nie wystarczy do kontroli głębokości vs czas (aka runtime)?
A że pokazuje też inne informacje? W zrezlizowaniu planu nie powinno to przeszkodzić.
Ewentualnie tylko fajnie byłoby mieć średnią głębokość do MD.

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2013, 14:22   

undefine napisał/a:
A zoopa nie ;

a dlaczego nie?

z Zoopem nie nurkowałem, ale Gekko pracuje w trybie gauge.

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2013, 19:47   

Kup xdeepa

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2013, 20:33   

a ja ci proponuję aladin 2g na decathlonie jest za 999
i jest to komp 2 gazowy naprawdę, transmisja danych przez irda (na alegro swoja kupiłem za 1,70),przystanki pośrednie ale takie które uwzględniają poprzednie nurkowanie jeśli robisz drugiego nura, a podświetlenie o które tak bardzo się rozchodzi możesz ustawić w opcji on/off lub czasowe np 5s, do tego samodzielna wymiana baterii
pomysł bo w takich pieniądzach nie dostaniesz lepszego kompa.

Bandit 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-06-2013, 23:54   

Ja mam Oceanic Atom 2.0 z transmiterem i jestem z niego MEGA zadowolony. Wszystko co jest potrzebne ma łącznie z FREE, GUAGE, GAS1,2,3 i wskaźnikiem ilosci powietrza i podświetleniem i do tego jest wielkości zegarka. Kupiłem używany za niecały tysiąc złotych. Polecam. Jak będziemy nurkować w Głuszyńskim to sobie potestujesz :)

sar 

Stopień: tymczasem wystarczy
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2013, 08:41   

JacekKG napisał/a:
Kup xdeepa

na razie OLED jest jak YETI -> wszyscy o nim mówią a (oprócz na demo days i testerów) nikt go nie widział ... :bee;

pzdr.
Witek

ps.
też na OLED'a czekam :pa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu