Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jastarnia
Autor Wiadomość
juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 21-06-2013, 13:45   Jastarnia

Czy w Jastarni/Helu można zrobić jakieś ciekawe nurki rekreacyjne, poza wrakami?
Wybieram się w I połowie lipca do Jastarni i chciałbym zrobić kilka nurków.

Aero 

Stopień: st kpr pchor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2013, 13:56   

z Jastarni poza wrakami jest chyba tylko torpedownia
dno w zatoce to raczej pustynia - nic ciekawego
pozostają raczej tylko wraki - niektóre są ciekawe - nie każdy to kupa złomu - czasami to kupa drewna i złomu :)

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2013, 14:04   

nurki zrobić można, ale nie powiedziałabym o nich "ciekawe" :)
jak napisał Aero, dno to po prostu piach i tyle.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 21-06-2013, 14:55   

ogólnie jest zakaz ale mozesz spróbowac w porcie- fajne fanty

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 21-06-2013, 16:04   

Kiedys z "braku laku"zrobilem nocnego nurka w porcie.Polecam milosnikom przyrody.Zwlaszcza tym zwracajacym uwage na Migaracje Gatunkow.Pelno stacjonarnych sieci,a moze zapomnianych,w ktorych grzezna najrozmaitsze gatunki ryb.

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2013, 18:47   

Chciałam się w zeszłym roku wybrac na okolice falochronu w Helu, ale pogoda nie pozwoliła, podobno polska rafka.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2013, 14:24   

W Helu jest do zrobienia jeden wraczek z płetwy... Ale to podobno poufna informacja :)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2013, 17:49   

Marcin13736 napisał/a:
W Helu jest do zrobienia jeden wraczek z płetwy... Ale to podobno poufna informacja :)
na upartego nawet dwa, bo co twardsi nawet do tralowca sa w stanie dowioslowac :) i nie jest to zadna tajemnica - wspolrzedne sa do wyguglania, wrak nie jest zadna prywatna wlasnoscia "kolka straznikow tajemnicy". do tego mozna pyknac nurkowanie po stoku (za bryza w strone gdanska), opada dosc stromo na ok. 25m potem lagodnieje. zasadniczo ciezko porownywac nurkowanie na stoku z wrakami :)

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2013, 19:17   

ziemia napisał/a:
Chciałam się w zeszłym roku wybrac na okolice falochronu w Helu, ale pogoda nie pozwoliła, podobno polska rafka.

A to żałuj , jako, że nie mam zbytniego parcia na oglądanie złomu , uważam że jedno z ładniejszych miejsc na naszej części Bałtyku , płytko i sympatycznie . Szczególnie przy słonecznej pogodzie i braku sieci w pobliżu ;-)

Pozdrawiam Piotr

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2013, 21:23   

Jeszcze nic straconego, daleko mam, ale w końcu trafię na pogodę. Cieszę się, że potwierdzasz atrakcyjnośc miejsca.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2013, 20:08   

a mozecie opisać, gdzie to dokładnie jest, jak ( skąd ) się wchodzi do wody, jakie to głębokości są?

juwisz 

Kraj:
Ukraine

Wysłany: 25-06-2013, 12:12   

Gdyby ktoś z forum miał ochotę na wspólne rekreacyjne nurki w Jastarni lub bliskiej okolicy (np. Hel), to jestem za. Jeżeli nic się nie wydarzy, będę w Jastarni od 30.06 do 12.07. Telefon podam na priv.

ziller 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2013, 14:19   

Na wysokości przedostatniej latarni falochronu portu wojennego zaczyna się poręczówka prowadząca na dziób wraku Bryzy.

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 25-06-2013, 16:30   

jedziemy większą ekipą w ten weekend, jestesmy od Soboty do wtorku, spimy w Helu- nurkujemy i z helu i jastarni i mam nadzieje Władka.
690 913 090

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2013, 16:37   

kurna, dlaczego większość jedzie zawsze w innym terminie niż ja z ekipą, przez co nie da się zgrać towarzystw :(
ech
jestem 6-7 w jastarni :)

Maciek 3city 

Stopień: Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2013, 19:10   

ziller napisał/a:
Na wysokości przedostatniej latarni falochronu portu wojennego zaczyna się poręczówka prowadząca na dziób wraku Bryzy.

Ta poręczówka zazwyczaj jest zerwana, najlepiej przy falochronie zejść po stoku na ok. 16m i kierować się na lewo cały czas trzymając te 16m. Nie ma szans, żeby nie trafić :) Jak coś to jeszcze jest opustówka, przynajmniej przez całą zimę była, i tydzień temu też :)

ziller 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2013, 19:49   

Maciek 3city napisał/a:
Jak coś to jeszcze jest opustówka, przynajmniej przez całą zimę była, i tydzień temu też

To jest jakaś bojka?

A gdzie najlepiej teraz podjechać autem, żeby nie targać za daleko sprzętu?
Ostatnio zmieniony przez ziller 25-06-2013, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

juwisz 

Kraj:
Ukraine

Wysłany: 25-06-2013, 20:06   

TYMOTEUSZ napisał/a:
jedziemy większą ekipą w ten weekend, jestesmy od Soboty do wtorku, spimy w Helu- nurkujemy i z helu i jastarni i mam nadzieje Władka.
690 913 090

A nie planujecie jakiegoś spokojnego nura w poniedziałek lub wtorek? Mogę dojechać w razie potrzeby, żaden problem.

kibi80 

Stopień: DM, Adv.Ean IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2013, 23:39   

Na plażę można dojechać samochodem bezpośrednio pod falochron od strony portu wojennego. Wjazd na plażę jest przez bramę, której klucz znajduje się w tamtejszym fokarium. Na Bryzę można się dostać wpław (ca 300m). Jest bojka na powierzchni - widac z brzegu. Trzeba płynąć wzdłuż falochronu po stoku, a na głębokości 16-18m skręcić w lewo. Wraku nie da się nie zauważyć.
Poręczówka która się tam znajduje prowadzi do tych zatopionych makiet z filmu Quo Vadis.
Byłem w miniony weekend. Mina opalających się ludzi na plaży jak ubieramy się w suchary przy temperaturze 25-30st - bezcenna :-) . Wizura na Bryzie - dobre 15m. Nigdy nie widziałem lepszej.

Marek W. 

Stopień: taki sobie nur
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2013, 10:54   

W zeszły czwartek (20.06) byłem na bryzie popłynąłem tam z plaży brama wjazdowa była otwarta więc nigdzie nic nie zgłaszałem, musiałem przejechać obok płotu budowy i zaparkowałem na betonach przy plaży.
Na bryzę dostałem się tradycyjnie i moim zdaniem w najlepszy możliwy sposób który koledzy już tu opisali czyli przy falochronie na 14-16m i w lewo po stoku po jakiś 15min od zanurzenia i spokojnego tempa trafiam na wrak.
Wizura było super zresztą tak jak i gdzie indziej np. na groźnym czy malutkiej termoklina na ok.6-8 m.
Ci którzy czują się na siłach mogą sobie wpłynąć do wnętrza wraku które jest tak porozcinane żeby zminimalizować możliwość utknięcia w jego wnętrzu, zwłaszcza nurkowie z mniejszym lub małym doświadczeniem powinni zaczynać swoją wrakową przygodę na tym wraku.
Z powrotem płynąłem po poręczówce od dziobu łodzi lecz ta urywa się na 6m więc potem na kompas na 30st.(powrót z 210st.) całe nurkowanie zajęło 70min. a potem towarzyszenie mojej lepszej połowie na leżaku.
Moim skromnym zdaniem jest to jedyne "dla każdego" godne uwagi miejsce na nurka z brzegu w okolicach helu.
Ostatnio zmieniony przez Marek W. 26-06-2013, 10:56, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu