Czy w Jastarni/Helu można zrobić jakieś ciekawe nurki rekreacyjne, poza wrakami?
Wybieram się w I połowie lipca do Jastarni i chciałbym zrobić kilka nurków.
z Jastarni poza wrakami jest chyba tylko torpedownia
dno w zatoce to raczej pustynia - nic ciekawego
pozostają raczej tylko wraki - niektóre są ciekawe - nie każdy to kupa złomu - czasami to kupa drewna i złomu
Kiedys z "braku laku"zrobilem nocnego nurka w porcie.Polecam milosnikom przyrody.Zwlaszcza tym zwracajacym uwage na Migaracje Gatunkow.Pelno stacjonarnych sieci,a moze zapomnianych,w ktorych grzezna najrozmaitsze gatunki ryb.
W Helu jest do zrobienia jeden wraczek z płetwy... Ale to podobno poufna informacja
na upartego nawet dwa, bo co twardsi nawet do tralowca sa w stanie dowioslowac i nie jest to zadna tajemnica - wspolrzedne sa do wyguglania, wrak nie jest zadna prywatna wlasnoscia "kolka straznikow tajemnicy". do tego mozna pyknac nurkowanie po stoku (za bryza w strone gdanska), opada dosc stromo na ok. 25m potem lagodnieje. zasadniczo ciezko porownywac nurkowanie na stoku z wrakami
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 23-06-2013, 19:17
ziemia napisał/a:
Chciałam się w zeszłym roku wybrac na okolice falochronu w Helu, ale pogoda nie pozwoliła, podobno polska rafka.
A to żałuj , jako, że nie mam zbytniego parcia na oglądanie złomu , uważam że jedno z ładniejszych miejsc na naszej części Bałtyku , płytko i sympatycznie . Szczególnie przy słonecznej pogodzie i braku sieci w pobliżu
Gdyby ktoś z forum miał ochotę na wspólne rekreacyjne nurki w Jastarni lub bliskiej okolicy (np. Hel), to jestem za. Jeżeli nic się nie wydarzy, będę w Jastarni od 30.06 do 12.07. Telefon podam na priv.
Na wysokości przedostatniej latarni falochronu portu wojennego zaczyna się poręczówka prowadząca na dziób wraku Bryzy.
Ta poręczówka zazwyczaj jest zerwana, najlepiej przy falochronie zejść po stoku na ok. 16m i kierować się na lewo cały czas trzymając te 16m. Nie ma szans, żeby nie trafić Jak coś to jeszcze jest opustówka, przynajmniej przez całą zimę była, i tydzień temu też
Wysłany: 25-06-2013, 23:39
Na plażę można dojechać samochodem bezpośrednio pod falochron od strony portu wojennego. Wjazd na plażę jest przez bramę, której klucz znajduje się w tamtejszym fokarium. Na Bryzę można się dostać wpław (ca 300m). Jest bojka na powierzchni - widac z brzegu. Trzeba płynąć wzdłuż falochronu po stoku, a na głębokości 16-18m skręcić w lewo. Wraku nie da się nie zauważyć.
Poręczówka która się tam znajduje prowadzi do tych zatopionych makiet z filmu Quo Vadis.
Byłem w miniony weekend. Mina opalających się ludzi na plaży jak ubieramy się w suchary przy temperaturze 25-30st - bezcenna . Wizura na Bryzie - dobre 15m. Nigdy nie widziałem lepszej.
W zeszły czwartek (20.06) byłem na bryzie popłynąłem tam z plaży brama wjazdowa była otwarta więc nigdzie nic nie zgłaszałem, musiałem przejechać obok płotu budowy i zaparkowałem na betonach przy plaży.
Na bryzę dostałem się tradycyjnie i moim zdaniem w najlepszy możliwy sposób który koledzy już tu opisali czyli przy falochronie na 14-16m i w lewo po stoku po jakiś 15min od zanurzenia i spokojnego tempa trafiam na wrak.
Wizura było super zresztą tak jak i gdzie indziej np. na groźnym czy malutkiej termoklina na ok.6-8 m.
Ci którzy czują się na siłach mogą sobie wpłynąć do wnętrza wraku które jest tak porozcinane żeby zminimalizować możliwość utknięcia w jego wnętrzu, zwłaszcza nurkowie z mniejszym lub małym doświadczeniem powinni zaczynać swoją wrakową przygodę na tym wraku.
Z powrotem płynąłem po poręczówce od dziobu łodzi lecz ta urywa się na 6m więc potem na kompas na 30st.(powrót z 210st.) całe nurkowanie zajęło 70min. a potem towarzyszenie mojej lepszej połowie na leżaku.
Moim skromnym zdaniem jest to jedyne "dla każdego" godne uwagi miejsce na nurka z brzegu w okolicach helu.
Ostatnio zmieniony przez Marek W. 26-06-2013, 10:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko