Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie płetwy polecicie?
Autor Wiadomość
shark23 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 15:56   Jakie płetwy polecicie?

Szukam płetw dla siebie , jestem początkującym nurkiem, co moglibyście mi polecić?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 16:01   

Do pianki? Do suchego? Gdzie chcesz nurkować?

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 26-07-2013, 16:17   

Albo typowe rekreacyjne, Mares Avanti Quattro lub jeśli chcesz być bardzo tech to jety jakiegokolwiek producenta.

dive_frog 

Stopień: na razie P1 :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 17:49   

Yavox napisał/a:

Jakie to ma znaczenie?

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 18:17   

dive_frog napisał/a:
Yavox napisał/a:

Jakie to ma znaczenie?

Kaloszowe/paskowe vs temperatura wody i ogólnie rodzaj nurków.

Wielkość kieszeni - na pasujący mi na nogę but do pianki pasują mi inne niż na pasujące mi na tą samą nogę buciory do suchego.

Ciężar - w piance nogi łatwiej ciągnie mi do dołu w cięższych jetach a nie lekkich Maresach Excel+.

Kolega nie podał stopnia w profilu, "początkujący nurek" to dla mnie mogą być bardzo różne rzeczy.

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 18:27   

No ja mam TUSA paskowe + buty. Mi takie odpowiadają. Ale to i tak jeszcze zależy od miękkości (bo z tym to jest różnie). Za miękkie = namachasz się nie płynąc wcale za szybko , za twarde = mkniesz jak torpeda ale szybko wymiękasz bo skurcze.
Także nasze rady sobie poczytasz a i tak zrobisz co uważasz :)
Ostatnio zmieniony przez connan1973 26-07-2013, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  

kingadivers 

Kraj:
Egypt

Wysłany: 26-07-2013, 19:24   

Jak początkujący, to bierz Mares Avanti Quattro, będziesz długo zadowolony, a jak Ci przestaną wystarczać i dojrzejesz do np. jetów, to będzie ten moment w którym nie będziesz już musiał nikogo pytać o radę. Bierz Maresy !!!

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2013, 23:16   

Cytat:
Jak początkujący, to bierz Mares Avanti Quattro, będziesz długo zadowolony, a jak Ci przestaną wystarczać i dojrzejesz do np. jetów, to będzie ten moment w którym nie będziesz już musiał nikogo pytać o radę. Bierz Maresy !!!
Jak zaawansowany, to też Maresy.
MSC

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 27-07-2013, 01:13   

ferret napisał/a:
jeśli chcesz być bardzo tech to jety jakiegokolwiek producenta.

Jety jetom nie równe...
Mam 3 pary (w tym 2 pary jednego producenta - odpowiednik starych Scubatechów - do pianki i do suchacza) - każda para zupełnie inna.
Jeśli dodać różnych producentów (i całkiem różny materiał) nowych i starych Scubapro to robi się mętlik.
A są jeszcze nowe Scubatechy, Hollis, Poseidony, Sopras Sub, OMS-y, nowe i stare Manty...

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 27-07-2013, 08:53   

beroduar napisał/a:
Jety jetom nie równe...

Takie niuanse to nie na poziomie początkującego nurka. I tak nie będzie w stanie rozróżnić które są dla niego lepsze i dlaczego.

Dlatego na początek w zupełności starczą mu Maresy. A później, taj jak napisał(a) kingadivers, sam będzie umiał sobie dobrać, bez forumowych rad.

Paweł KONARSKI 

Stopień: P2/DM Adv EANx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2013, 16:09   

A ja jednak polecę Jety. Dlaczego by nie ominąć fazy Maresdivera? Moja 12 letnia córka zaczynała przygodę z nurkowaniem od jetów i jakoś dawała radę i mogła naśladując rodziców (bez zachęty i nauki) przejść w ciągu dwóch dni do pływania żabką.
Ostatnio zmieniony przez Paweł KONARSKI 27-07-2013, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2013, 18:30   

Paweł KONARSKI napisał/a:
Moja 12 letnia córka zaczynała przygodę z nurkowaniem od jetów i jakoś dawała radę

Hm... jakoś , i w tym sęk. Kiedyś , a i dziś w niektórych rejonach pewnie też , dwunastoletnie dziewczynki wydawano za mąż . I "jakoś" dawały "radę" ;-) . Tylko czy dla nich to było dobre i powinno być wyznacznikiem dla innych ??? Śmiem wątpić . Dzieci i początkujący powinni mieć w miarę lekki i wygodny sprzęt . A szczególnie dzieci .
Shark23 , weź Maresa jak radzą poprzednicy , dobry i uniwersalny sprzęt na początek , i do samolotu i na jezioro i na Bałtyku tez dadzą radę . A co będzie za kilka lat ??? płetwy nie są na całe życie .

Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 27-07-2013, 18:33, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł KONARSKI 

Stopień: P2/DM Adv EANx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 10:40   

piotrkw napisał/a:
Kiedyś , a i dziś w niektórych rejonach pewnie też , dwunastoletnie dziewczynki wydawano za mąż . I "jakoś" dawały "radę"

Nie spodziewałem sie tak niskiego poziomu, nie po tobie przynajmniej przykro mi.

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 15:57   

W takim razie przepraszam , sprawienie przykrości nie było moim celem . Porównanie może trochę drastyczne , ale nigdy nie zrozumiem dorosłych którzy próbują stosować sprzęt i rozwiązania przeniesione z dorosłych na dzieci . Te niestety wymagają zupełnie inaczej dobranego sprzętu i mały twinek ze stejdżykiem plus suchy z cordury nie przejdą . Tak samo jak wspomniane przez Ciebie ciężkie płetwy nie są rozwiązaniem w którym dziecko poczuje się komfortowo . A efekt może być zupełnie odwrotny i może tylko zniechęcić do uprawiania różnego rodzaju sportów . Tak samo jak o dwa numery za duże buty narciarskie ( bo na dłużej starczą ) , czy za duży i ciężki rower .

Pozdrawiam Piotr

Assad 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 16:54   

Cytat:
mały twinek ze stejdżykiem plus suchy z cordury

Świetne!

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 18:38   

Paweł KONARSKI napisał/a:
A ja jednak polecę Jety. Dlaczego by nie ominąć fazy Maresdivera?

A skąd pomysł omijania? Może Quattro staną się ostatenczym wyborem? Mam ze cztery pary różnych jetów a mimo to w każdej konfiguracji używam Maresów. Dlaczego? Bo tak mi wygodniej. Jeśli ktoś mówi, że nie nadają się do twina czy że ciężko w nich płynąc do tyłu, to świadczy to tylko o tym, że albo nie próbował, albo... powinien popracować nad techniką.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 28-07-2013, 19:09, w całości zmieniany 4 razy  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 19:37   

piotrkw napisał/a:
Te niestety wymagają zupełnie inaczej dobranego sprzętu i mały twinek ze stejdżykiem plus suchy z cordury nie przejdą.

Tak, oczywiście. Nurkuj z dzieckiem na singielku, skoro na bezpieczeństwie Ci nie zależy. A potem będzie problem, bo maluch nie będzie miał na czym zrobić v-drillika, jak mu automat zamarznie na podlodowym (oczywiście nad Hańczą), dwieście metrów od otworu... Ale nie, oczywiście, twinek ze stejdżykiem to samo zło, pewnie... :)

Assad 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 20:01   

Ostatnio zamieniłem się płetwami z kolegą (doświadczony płetwonurek, M2 KDP/CMAS) na obozie szkoleniowym. On wziął moje Mares Plana Avanti Quattro a ja jego jety na sprężynach, chyba Scubatecha. Po nurkowaniu powiedział, że świetnie mu się na nich pływa i chętnie weźmie na następne nurkowanie. Mnie na jego jetach pływało się gorzej, może dlatego, że trochę za luźne.

kingadivers 

Kraj:
Egypt

Wysłany: 28-07-2013, 20:08   

Shark23, widzę że ten wątek, podobnie jak wiele podobnych, będzie miał ze dwanaście stron, więc jakbyś się pogubił to pamiętaj: bierz Maresy :)

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 20:49   

kingadivers napisał/a:
ze dwanaście stron

co za optymizm ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu