Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy zakupie skrzydła i automatu
Autor Wiadomość
lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 15:47   

moim zdaniem dopiero przy twinie

majac zestaw do singla, omawianego tutaj Zeosa, bedziesz mial na stale skompletowany sprzet - czyli worek, plyte, tasme, adapter, kieszenie na pas, ewentualnie kieszenie na butle

biezesz w garsc zestaw i montujesz na butli
dodatkowo zawsze taki zestaw posluzy Ci na wyjadach zagranicznych bo zapewne takowe popelnisz
nie trzeba pitolic sie z pasami balastowymi

przy cudowaniu z balastem w plyte kazdorazowo musialbys bawic sie w skrecanie zestawu przed kazdym nurkowaniem - montaz balastu w plyte na dluzszych srubach i skladanie plyty, worka, adaptera
no chyba ze polubisz targac komplet wazacy wtedy ze 12kg
a za granica co? bedziesz bral swoj balast? no nie wiec powrocisz wtedy do pasa balastowego

takze zostan przy balascie w kieszeniach

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 22-09-2013, 16:02   

Balast jeśli nie na pasie to przy singlu najlepszym rozwiązaniem powinny być dla ciebie kieszenie balastowe montowane do płyty

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 16:05   

FABROLO napisał/a:
Balast jeśli nie na pasie to przy singlu najlepszym rozwiązaniem powinny być dla ciebie kieszenie balastowe montowane do płyty

o takie ładniutkie http://www.xdeep.pl/kiesz...y-xl-pr-20.html

i trymujace na butle
http://www.xdeep.pl/kiesz...utle-pr-49.html

Marko_bang 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 16:42   

Te kieszenie balastowe boczne są chyba w zestawie ZEOS komfort tylko tej na butle nie ma.

oskfiusz 

Stopień: tec45
Kraj:
Netherlands

Wysłany: 22-09-2013, 18:15   

Tak jak Lukaszl - polecam kieszenie xdeep do płyty (wersja duża, 6kg ołowiu wchodzi w każdą) i te malutkie kieszenie na pasy do butli. wygodna konfiguracja i można się dobrze wytrymować w zależności od wielkości flaszki i rodzaju skafandra

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 18:36   

To ja zapytam: jaka jest korzyść z kieszeni na butlę przy docelowej konfiguracji? Czy nie lepiej "klocki" na stałe na pasie?
Rozumiem, że podczas trymowania przekładanie ołowiu w różne miejsca może być wygodne, ale gdy już wiadomo, gdzie powinien się znaleźć - kieszeń chyba przestaje być potrzebna?
Kieszenie na pasie zapewnią "zrzucalność" balastu, a do kieszeni na butli nurek i tak nie ma dostępu...

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 19:03   

ptja napisał/a:
To ja zapytam: jaka jest korzyść z kieszeni na butlę przy docelowej konfiguracji? Czy nie lepiej "klocki" na stałe na pasie?
Rozumiem, że podczas trymowania przekładanie ołowiu w różne miejsca może być wygodne, ale gdy już wiadomo, gdzie powinien się znaleźć - kieszeń chyba przestaje być potrzebna?
Kieszenie na pasie zapewnią "zrzucalność" balastu, a do kieszeni na butli nurek i tak nie ma dostępu...

na stale kafle mozna rzeczywiscie przymocowac bez problemu na dole butli

ale kieszenie trymujace sluza do umieszczenia balastu w jej gornej czesci rozmieszczajac balast i odciazajac biodra

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 19:35   

lukaszl napisał/a:

na stale kafle mozna rzeczywiscie przymocowac bez problemu na dole butli

ale kieszenie trymujace sluza do umieszczenia balastu w jej gornej czesci rozmieszczajac balast i odciazajac biodra

nie łapię. Dlaczego na górze nie da się zamocować balastu bezpośrednio na pasie, a na dole, na takim samym pasie - owszem?
Ostatnio zmieniony przez ptja 22-09-2013, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 19:50   

da sie, tylko kazdorazowo trzeba rozplatywac pas z klamry zakladac kafle (o ile rozstaw dziur w kaflu jest zgodny z szerokoscia pasa)
kto to czasu ma teraz tyle ;-)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 20:01   

lukaszl napisał/a:
da sie, tylko kazdorazowo trzeba rozplatywac pas z klamry zakladac kafle (o ile rozstaw dziur w kaflu jest zgodny z szerokoscia pasa)
kto to czasu ma teraz tyle ;-)

ale przecież mowa o docelowej konfiguracji, więc po co rozplątywać, szczególnie "każdorazowo"?
Przyznam się, że nie spotkałem się z pasem do butli innej szerokości niż typowe 5 cm, ale problem może być z balastem powlekanym, gdzie szczelina na pas jest węższa i przeplecenie pasa z rzepem może być kłopotliwe.

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 22-09-2013, 20:19   

oskfiusz napisał/a:
polecam kieszenie xdeep do płyty

To ja się spytam, jak założyć kanister latarki na pas mając te kieszenie "do płyty"?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 20:20   

Jarek, nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem ..chcesz nosić cały czas zestaw tzn. skrzydło, płytę z uprzężą, adapter z doczepionym balastem ??

kieszenie są po to, żeby były w stałym miejscu, a można było wyjmować balast i nosic resztę znacznie lżejszą.

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 20:22   

ptja napisał/a:

ale przecież mowa o docelowej konfiguracji, więc po co rozplątywać, szczególnie "każdorazowo"?

pewnie że nie trzeba, można nosić zestaw razem z ołowiem, wiesza się do suszenia elegancko wtedy i jest pewność że do góry nie poleci :bee;
mamy też pewność że ołów ze sobą mamy i nie zapomnieliśmy
jak kto lubi :pa:

[ Dodano: 22-09-2013, 20:26 ]
ferret napisał/a:
To ja się spytam, jak założyć kanister latarki na pas mając te kieszenie "do płyty"?

da rade normalnie na prawym pasie biodrowym.
Wyjmujesz pas z kieszeni, zakladasz karnister, dajesz stoper np. d-ring sztywny, nawlekasz kieszen spowrotem i jest git
Ostatnio zmieniony przez lukaszl 22-09-2013, 20:28, w całości zmieniany 3 razy  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 20:49   

lozerka napisał/a:
Jarek, nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem ..chcesz nosić cały czas zestaw tzn. skrzydło, płytę z uprzężą, adapter z doczepionym balastem ??

najpierw ustalmy, co oznacza "cały czas". Skręcony zestaw niosę z ławki do wody w całości, nie zakładam kafli nad wodą.

Jeśli noszę gdzieś dalej, to butlę (ok. 20kg + gaz) niosę osobno, a jeśli suszę sprzęt po nurkach, to i tak rozkręcam, a worek i płyta wiszą osobno.

I teraz pojawia się pytanie: czy przeniesienie kafla 3kg jest jakoś dużo łatwiejsze niż tegoż kafla połączonego z 3 pasami i adapterem? IMHO nie.

Dla jasności: w konfiguracji singlowej mam:
- płytę alu z kieszeniami, w których mam 2 kafle po 2 kg
- worek
- adapter (stalowy) z 2 pasami mocującymi butlę i - poniżej - pasem, na którym jest kafel 3kg

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 21:21   

ptja napisał/a:

najpierw ustalmy, co oznacza "cały czas". (...) a jeśli suszę sprzęt po nurkach, to i tak rozkręcam, a worek i płyta wiszą osobno.

tak, to trochę zmienia postać rzeczy :) po prostu nie wpadłam na to , że można po każdym nurkowaniu rozkręcać skrzydło, adapter i płytę :) Dla mnie to był zestaw, który po prostu występował w całości i do suszenia do domu nosiłam to jako komplet. Stąd pomysł, by to nosić z balastem był nieco dziwny i chyba to też lukaszl miał na myśli.

Czemu to rozkrecasz za każdym razem aż do takich trzewi ;-) ?

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 21:52   

lozerka napisał/a:
ptja napisał/a:

najpierw ustalmy, co oznacza "cały czas". (...) a jeśli suszę sprzęt po nurkach, to i tak rozkręcam, a worek i płyta wiszą osobno.

tak, to trochę zmienia postać rzeczy :) po prostu nie wpadłam na to , że można po każdym nurkowaniu /.../

Nie "po każdym nurkowaniu" a "po nurkach", czyli przed powrotem do domu. Między nurkowaniami chyba nie ma takiego znaczenia czy przed wejściem do wody worek i pasy są suche.

lozerka napisał/a:
Dla mnie to był zestaw, który po prostu występował w całości i do suszenia do domu nosiłam to jako komplet. Stąd pomysł, by to nosić z balastem był nieco dziwny i chyba to też lukaszl miał na myśli.

suchy zestaw to 1,66kg płyta z uprzężą, 1,12kg worek do tego adapter, trzy pasy, śruby. Przyznam się, że dźwiganie 3-4 kg albo 6-7 nie robi mi różnicy.
Wolę zresztą przenieść na ramieniu nawet paręnaście kilogramów niż parę razy łazić z kafelkami luzem w rękach, ale oczywiście YMMV.

Zresztą w pierwszej wiadomości napisałem "Zależy ile tego balastu masz".

No i jeszcze można spróbować założyć kafel na pas za klamrą i dopiero wtedy przepleść pas przez adapter. To pozwoli łatwo oddzielić pas od reszty. Ale czy to się uda zależeć będzie od konkretnych rozwiązań pasa, kafla i adaptera (ja mam u siebie klamra - adapter - kafel).
lozerka napisał/a:
Czemu to rozkrecasz za każdym razem aż do takich trzewi ;-) ?

bo mam i singla i twina :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2013, 22:11   

ptja napisał/a:

Nie "po każdym nurkowaniu" a "po nurkach", czyli przed powrotem do domu. Między nurkowaniami chyba nie ma takiego znaczenia czy przed wejściem do wody worek i pasy są suche.

o mateczko, Jarek, no przeciez to oczywiste, że nie między nurkami- po nurkowaniu to dla mnie moment powrotu do domu

ptja napisał/a:

suchy zestaw to 1,66kg płyta z uprzężą, 1,12kg worek do tego adapter, trzy pasy, śruby. Przyznam się, że dźwiganie 3-4 kg albo 6-7 nie robi mi różnicy.
Wolę zresztą przenieść na ramieniu nawet paręnaście kilogramów niż parę razy łazić z kafelkami luzem w rękach, ale oczywiście YMMV.

Zresztą w pierwszej wiadomości napisałem "Zależy ile tego balastu masz".

ja miałam balastu do singla 2, maks 3 kg i sobie po prostu siedział w samochodzie, nigdzie nie noszony.
Natomiast dla mnie to nie była kwestia 3, czy 7 kg, tylko tego, że razem ze skrzydłem do góry po schodach wędrowało znacznie wiecej sprzętu, wiec już kwestia 10 kg, a 13 przy 3-cim piętrze kilka razy w tygodniu - to była rożnica. Ale nawet, gdyby nie, to chyba nie widziałabym sensu noszenia tam i z powrotem nawet tych 3 kg.

Tylko, że dyskusja jest trochę bez sensu :) Mamy/ mieliśmy inny schemat postępowania - pewnie dla kazdego najwygodniejszy :) Natomiast stąd się wzięło Twoje niezrozumienie, czemu kieszenie na pasy mocujace butlę i do nich balast, a nie balast wprost na pasy. Oprocz noszenia balastu, wchodzi w grę jeszcze inna rzecz, nawet przy rozkręcaniu całości, pewnie jednak adapter zostaje z pasami mocujacymi, wiec na nich zostałyby kieszenie. Łatwiej i szybiej moim zdaniem wrzucić do nich kafle, niż je przed każdym nurkiem przeplatać przez pas.

Cytat:

bo mam i singla i twina :)

oki :)
ale za kazdym razem zmieniasz konfigurację :) ?
Pytam z ciekawości, bo dla mnie jedną z bardziej upier...czynności było zawsze skręcanie skrzydła z płyta i adapterem, konieczne przy podróżach lotniczych i chyba w cholerę rzuciłabym to nurkowanie ;-) , gdybym miała za kazdym razem się z tym bawić :) Fakt, ze ja nurkowałam po kilka razy w tygodniu wtedy, więc dużo tego byłoby.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-09-2013, 22:38   

lozerka napisał/a:
ja miałam balastu do singla 2, maks 3 kg i sobie po prostu siedział w samochodzie, nigdzie nie noszony.
Natomiast dla mnie to nie była kwestia 3, czy 7 kg, tylko tego, że razem ze skrzydłem do góry po schodach wędrowało znacznie wiecej sprzętu, wiec już kwestia 10 kg, a 13 przy 3-cim piętrze kilka razy w tygodniu - to była rożnica. Ale nawet, gdyby nie, to chyba nie widziałabym sensu noszenia tam i z powrotem nawet tych 3 kg.

a to pełna zgoda. Całe żelastwo zostaje w garażu (chyba, że po nurkowaniach w słonej wodzie, wtedy kafel wyplatam i żelazo też płuczę, pewnie zbytnia zapobiegliwość), a pod bieżącą wodę trafia tylko pianka (i czasem worek).

lozerka napisał/a:
/.../pewnie jednak adapter zostaje z pasami mocujacymi, wiec na nich zostałyby kieszenie. Łatwiej i szybiej moim zdaniem wrzucić do nich kafle, niż je przed każdym nurkiem przeplatać przez pas.

a ja pozostanę przy swoim zdaniu: nie widzę sensu w wyplataniu kafla. Niech sobie będzie razem z pasami i adapterem.
Ale oczywiście każdy ma swoje preferencje i teraz rozumiem Wasz punkt widzenia. Mi brak kieszeni na pasie butli nie przeszkadza.

lozerka napisał/a:
/.../ale za kazdym razem zmieniasz konfigurację :) ?
Pytam z ciekawości, bo dla mnie jedną z bardziej upier...czynności było zawsze skręcanie skrzydła z płyta i adapterem, konieczne przy podróżach lotniczych i chyba w cholerę rzuciłabym to nurkowanie ;-) , gdybym miała za kazdym razem się z tym bawić :) Fakt, ze ja nurkowałam po kilka razy w tygodniu wtedy, więc dużo tego byłoby.

często biorę i twina i singla (choćby ostatnio, na "Sztorma" na Zatokę czy na Piechcin, gdzie nie ma sprężarek) i używam podczas dwóch nurkowań.
A skręcenie sprzętu nie jest dla mnie jakimś stresem. Mały kluczyk 10-tkę mam w kieszeni plecaka z automatami, a z drugiej strony jest motylek.

[ Dodano: 23-09-2013, 08:51 ]
Aha, jeszcze taka myśl mi się nasunęła: owszem, wplatanie na jeden pas biodrowy wymaga zdjęcia klamry i tu kieszeń ma istotną przewagę, ale czy przeplecenie 1 kafla przez pas butlowy to jakiś istotnie większy problem w porównaniu z włożeniem tegoż kafla do kieszonki?

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 23-09-2013, 19:54   

jak nie kupiles od PMK
http://allegro.pl/skrzydl...3573919826.html

Żaneta 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2013, 15:29   

Witam. Zamierzam kupić skrzydło Xdeep Zeos 28. Jaką wybrać płyte stalową czy alu? są jakieś plusy minusy? :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu