Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
P-valve
Autor Wiadomość
adameks 

Stopień: Brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 19:52   P-valve

Witam po dzisiejszym nurkowaniu stwierdziłem że nadszedł czas aby założyć P-valve prosze o informacje który zawór polecacie a który totalnie odradzacie

ps. "jezeli nigdy nie nurkowałeś z P-valve to nie zabieraj GŁOSU" :)

AkademiaNurkowania 

Stopień: TDI/SDI Instruktorzy
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 20:33   

Bardzo dobry, banalnie prosty do samodzielnego montażu:
http://santidiving.com/pl/product/p-valve-santi-2/
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 03-11-2013, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 03-11-2013, 20:38   

adameks napisał/a:
prosze o informacje który zawór polecacie

Najtanszy.

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 21:03   

jezeli chodzi o cene to 1/2 santi http://balastnurkowy.istore.pl/pl/p-valve.html

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 21:30   

filipesku napisał/a:
jezeli chodzi o cene to 1/2 santi http://balastnurkowy.istore.pl/pl/p-valve.html

"Zawór jest zaworem nie odciążonym oznacza to że w celu wyrównania ciśnienia wewnątrz zaworu, przy głębszych nurkowaniach, konieczne jest wyrównanie w nim ciśnienia przez odkręcenie zaworka na sekundę.
Gdy tego nie zrobimy cewnik będzie obciskał cewkę moczową co utrudnia oddawanie moczu i w skrajmym przypadku moze doprowadzić do UC skóry."

Filip, ile nurów masz z tym zaworkiem? Kurczę, ryzyko UCW (Uraz Ciśnieniowy Wacka) to niezbyt miła perspektywa :D Ryzyko jest realne, czy idzie się skapować, że zasysa? :D
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 03-11-2013, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 21:38   

adameks napisał/a:
prosze o informacje który zawór polecacie

Nie przepadam za produktami na H, ale ich zaworek i bojki polecam znajomym.
Bez problemowo używam zawór coś 4 lata.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 03-11-2013, 21:39   

AkademiaNurkowania napisał/a:
Ryzyko jest realne, czy idzie się skapować, że zasysa?

Odkrecasz i zostawiasz odkrecone. A jak na poczatku nurkowania jeszcze sie wysikasz, to juz w ogole miodzio.

Gdy tego nie zrobimy cewnik będzie obciskał cewkę moczową co utrudnia oddawanie moczu....

To jest totalna bzdura. Cisnienie w pecherzu jest identyczne/wyzsze jak cisnienie wewnatrz skafandra - po otwarciu zwieraczy cewka wypelnia sie natychmiast moczem.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 21:44   

A ja zrobiłem sobie sam. Za 25 PLN kupiony został wałek tworzywa z którego wyszło nam 5 kpl. Do tego dwie końcówki i trójnik (do odciążonego) oraz kawałek węża z OBI za pojedyncze złotówki, śrubka M8 i nakrętka M14 z mosiądzu oraz podkładka ze stali nierdzewnej i kawałek starej dętki (dodatkowa podkładka uszczelniająca od wewnątrz. Cena kompletu poniżej 30 PLN. Nie wiem tylko skąd kolega wykombinował zaworki zwrotne ale było to coś z artykułów motoryzacyjnych. W razie czego mogę się dopytać.
Niewątpliwą wadą jest fakt, że nie jest to tak eleganckie jak te firmowe.

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 22:41   

Zaworki odciążone różnią się tylko jedną cechą od nieodciążonych- ciekną ;) Pod warunkiem wprowadzenia do pre-dive-check P-drillu [próbne sikanie :ping: ] wszysto jest si.

AkademiaNurkowania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 22:47   

sativ napisał/a:
Zaworki odciążone różnią się tylko jedną cechą od nieodciążonych- ciekną

Na jakiej podstawie twierdzisz, że odciążone ciekną? Ja i większość znajomych używa zaworków Santi - nikomu nic nie cieknie. Santi są jakoś nietypowe?

[ Dodano: 03-11-2013, 22:48 ]
maran napisał/a:
Nie przepadam za produktami na H, ale ich zaworek i bojki polecam znajomym.

Bez problemowo używam zawór coś 4 lata.

Nie cieknie przypadkiem? :D

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 22:55   

Nie cieknie przypadkiem?

Przecież napisałem że bezproblemowo, dodam też że bezobsługowo, nigdy nie czyściłem octem itd itp. Działa i już. Zero problemów, z wackiem również nie miałem jak dotąd problemów typu zapalenie cewki moczowej.

sativ 

Stopień: Advanced Birox Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2013, 23:25   

Z doświadczenia- własnego [yellow diving], znajomych [halcyon, kilka o podobnej konstrukcji- zaworek lubi złapać śmiecia między "wargi" doszczelniajace i pomalutku podcieka]

Możliwe że Santi wyeliminowało problem- bądź nie nurkujecie w mocno brudnej wodzie :bee;

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2013, 00:15   

Zwykły P-valve jest najlepszy;
z odciazonymi sa problemy. pyzatym cena... H to chyba 550PLN, a zwykły ok 150-180PLN jak na foto jak chcesz to moge Ci dac namiar na sprawdzone zródło

macka5 

Stopień: full tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2013, 16:57   

Uzywam H od dłuzszego czasu i nie ma z nim najmniejszych problemów. Od czasu do czasu go dezynfekuję i jest ok. Wczesniej miałem dwa tańsze z zaworkami kulkowymi (samochodowe) i kończyło się często problemem- ten zaworek ma spore opory i ma to bezposredni wpływ na ciśnienie w systemie i co za tym idzie rozszczelnienie cewnika.
Odciążenie daje spory komfort więc dlaczego z niego nie korzystać.

Zdecydowanie polecam kupić membranowy- niestety to te drozsze.

adameks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2013, 17:02   

Dzięki wszystkim za osobiste opinie osobiście jestem zwolennikiem systemów firmowych sprawdzonych i bezpiecznych jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-11-2013, 22:36   

adameks napisał/a:
Dzięki wszystkim za osobiste opinie osobiście jestem zwolennikiem systemów firmowych sprawdzonych i bezpiecznych jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

bogatemu nie zabronisz- nawet zapłacić 500PLN za kawałek wężyka zakończonego pokredłem- a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....

adameks 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2013, 07:30   

syn_biskupa napisał/a:
adameks napisał/a:

bogatemu nie zabronisz- nawet zapłacić 500PLN za kawałek wężyka zakończonego pokredłem- a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....

kolego musisz jeszcze nauczyć się czytać ze ZROZUMIENIEM widze tu braki pozdrawiam

Żizek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2013, 09:24   

syn_biskupa napisał/a:
a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....

Urwać, nie urwie, ale wyobraź sobie p-valve z cieknącym odciążeniem zalepionym na szybko gumą tuż przed nurkowaniem i przez zapomnienie nieodkręconą śrubą przy bardzo szybkim zanurzeniu. Wiesz z jaką paniką odkręcałem śrubę, żeby wlać do wężyka wodę? Uraz ciśnieniowy był blisko.

Ale, wracając do tematu, zgadzam się z tobą. Zawór ulgi to wąż wkręcony w delrinowy korpus z wywierconą dziurą. W przypadku tak banalnej konstrukcji bzdurą jest mówienie o bezpieczeństwie i jakiś wydumanych sprawdzonych firmowych systemach, chyba że w celu racjonalizacji wydania kilku stów więcej.

Z własnego doświadczenia z zaworami z odciążeniem i bez, tak jak poprzednicy polecam najprostszy, tani zawór byle z dobrą szybkozłączką.

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-11-2013, 11:28   

adameks napisał/a:
syn_biskupa napisał/a:
adameks napisał/a:

kolego musisz jeszcze nauczyć się czytać ze ZROZUMIENIEM widze tu braki pozdrawiam

adameks- przepraszam- nie doczytalem

czassi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-11-2013, 12:20   

Spokojnie, każdy rodzaj będzie dobry.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu