Wysłany: 03-11-2013, 19:52 P-valve
Witam po dzisiejszym nurkowaniu stwierdziłem że nadszedł czas aby założyć P-valve prosze o informacje który zawór polecacie a który totalnie odradzacie
ps. "jezeli nigdy nie nurkowałeś z P-valve to nie zabieraj GŁOSU"
"Zawór jest zaworem nie odciążonym oznacza to że w celu wyrównania ciśnienia wewnątrz zaworu, przy głębszych nurkowaniach, konieczne jest wyrównanie w nim ciśnienia przez odkręcenie zaworka na sekundę.
Gdy tego nie zrobimy cewnik będzie obciskał cewkę moczową co utrudnia oddawanie moczu i w skrajmym przypadku moze doprowadzić do UC skóry."
Filip, ile nurów masz z tym zaworkiem? Kurczę, ryzyko UCW (Uraz Ciśnieniowy Wacka) to niezbyt miła perspektywa Ryzyko jest realne, czy idzie się skapować, że zasysa?
Ostatnio zmieniony przez AkademiaNurkowania 03-11-2013, 21:31, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 03-11-2013, 21:39
AkademiaNurkowania napisał/a:
Ryzyko jest realne, czy idzie się skapować, że zasysa?
Odkrecasz i zostawiasz odkrecone. A jak na poczatku nurkowania jeszcze sie wysikasz, to juz w ogole miodzio.
Gdy tego nie zrobimy cewnik będzie obciskał cewkę moczową co utrudnia oddawanie moczu....
To jest totalna bzdura. Cisnienie w pecherzu jest identyczne/wyzsze jak cisnienie wewnatrz skafandra - po otwarciu zwieraczy cewka wypelnia sie natychmiast moczem.
A ja zrobiłem sobie sam. Za 25 PLN kupiony został wałek tworzywa z którego wyszło nam 5 kpl. Do tego dwie końcówki i trójnik (do odciążonego) oraz kawałek węża z OBI za pojedyncze złotówki, śrubka M8 i nakrętka M14 z mosiądzu oraz podkładka ze stali nierdzewnej i kawałek starej dętki (dodatkowa podkładka uszczelniająca od wewnątrz. Cena kompletu poniżej 30 PLN. Nie wiem tylko skąd kolega wykombinował zaworki zwrotne ale było to coś z artykułów motoryzacyjnych. W razie czego mogę się dopytać.
Niewątpliwą wadą jest fakt, że nie jest to tak eleganckie jak te firmowe.
Zaworki odciążone różnią się tylko jedną cechą od nieodciążonych- ciekną Pod warunkiem wprowadzenia do pre-dive-check P-drillu [próbne sikanie ] wszysto jest si.
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 653 Skąd: Bialystok
Wysłany: 03-11-2013, 22:55
Nie cieknie przypadkiem?
Przecież napisałem że bezproblemowo, dodam też że bezobsługowo, nigdy nie czyściłem octem itd itp. Działa i już. Zero problemów, z wackiem również nie miałem jak dotąd problemów typu zapalenie cewki moczowej.
Z doświadczenia- własnego [yellow diving], znajomych [halcyon, kilka o podobnej konstrukcji- zaworek lubi złapać śmiecia między "wargi" doszczelniajace i pomalutku podcieka]
Możliwe że Santi wyeliminowało problem- bądź nie nurkujecie w mocno brudnej wodzie
Zwykły P-valve jest najlepszy;
z odciazonymi sa problemy. pyzatym cena... H to chyba 550PLN, a zwykły ok 150-180PLN jak na foto jak chcesz to moge Ci dac namiar na sprawdzone zródło
Uzywam H od dłuzszego czasu i nie ma z nim najmniejszych problemów. Od czasu do czasu go dezynfekuję i jest ok. Wczesniej miałem dwa tańsze z zaworkami kulkowymi (samochodowe) i kończyło się często problemem- ten zaworek ma spore opory i ma to bezposredni wpływ na ciśnienie w systemie i co za tym idzie rozszczelnienie cewnika.
Odciążenie daje spory komfort więc dlaczego z niego nie korzystać.
Zdecydowanie polecam kupić membranowy- niestety to te drozsze.
Dzięki wszystkim za osobiste opinie osobiście jestem zwolennikiem systemów firmowych sprawdzonych i bezpiecznych jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
bogatemu nie zabronisz- nawet zapłacić 500PLN za kawałek wężyka zakończonego pokredłem- a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....
Wysłany: 06-11-2013, 07:30
syn_biskupa napisał/a:
adameks napisał/a:
Dzięki wszystkim za osobiste opinie osobiście jestem zwolennikiem systemów firmowych sprawdzonych i bezpiecznych jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
bogatemu nie zabronisz- nawet zapłacić 500PLN za kawałek wężyka zakończonego pokredłem- a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....
kolego musisz jeszcze nauczyć się czytać ze ZROZUMIENIEM widze tu braki pozdrawiam
a co ma wspólnego P-Valve z bezpieczenstwem? przeciez Ci nie urwie....
Urwać, nie urwie, ale wyobraź sobie p-valve z cieknącym odciążeniem zalepionym na szybko gumą tuż przed nurkowaniem i przez zapomnienie nieodkręconą śrubą przy bardzo szybkim zanurzeniu. Wiesz z jaką paniką odkręcałem śrubę, żeby wlać do wężyka wodę? Uraz ciśnieniowy był blisko.
Ale, wracając do tematu, zgadzam się z tobą. Zawór ulgi to wąż wkręcony w delrinowy korpus z wywierconą dziurą. W przypadku tak banalnej konstrukcji bzdurą jest mówienie o bezpieczeństwie i jakiś wydumanych sprawdzonych firmowych systemach, chyba że w celu racjonalizacji wydania kilku stów więcej.
Z własnego doświadczenia z zaworami z odciążeniem i bez, tak jak poprzednicy polecam najprostszy, tani zawór byle z dobrą szybkozłączką.
kolego musisz jeszcze nauczyć się czytać ze ZROZUMIENIEM widze tu braki pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko