Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CMAS P1 + specjalizcje
Autor Wiadomość
Danjel88 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2014, 22:25   CMAS P1 + specjalizcje

Witam serdecznie.

Jestem świeży w te klocki dlatego postanowiłem przeszukać internet w poszukiwaniu odpowiedzi.

Aktualnie jestem w trakcie Kurstu CMAS P1 + suche skafandry. Interesuje mnie bardzo zrobienie Kursu Rescue. I tu pytanie. Jakie warunki musze spelnic. Czy w CMAS jest taka specjalizacja czy tylko W PADI ? Ciezko mi to ogarnąć szczerze mowiac. Do tej specjalizacji Rescue musze zrobic kurs EFR ?

Dzieki i pozdrawiam

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 08:30   

Mając P1 i 20 nurkowań możesz zrobić Rescue PADI. Do Rescue musisz mieć EFRa a precyzyjnie mówiąc kurs reanimacji i pierwszej pomocy dowolnej organizacji.
MSC

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 09:03   

Zaciekawiło mnie co piszesz...
znalazłem taką szkołę gdzie są (chyba) aktualne zapisy
http://underwater.pl/kurs...scue-diver.html

najlepiej było by szukać u źródła:
http://www.padi.com/scuba...es/default.aspx

na poziomie P1 gdzie rozumiem go jako równoważnik OWD nie możesz zrobić... jednak
tu jest napisane jakie kwity innych organizacji są uznawane ;)
http://underwater.pl/kurs...przed-aowd.html
śmieszne to :)

...a po co tak ciśniesz od razu na takie kwity?
Nie lepiej nabyć obycia pod wodą i iść na kurs bardziej świadomy swoich umiejętności?

Chyba że zbierasz kwity na nabór do straży :bee;

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 10:00   

Cytat:
Nie lepiej nabyć obycia pod wodą i iść na kurs bardziej świadomy swoich umiejętności?
Część nurków uważa, że ratownictwa warto nauczyć się jak najwcześniej. mają swoje racje.
MSC

sar 

Stopień: tymczasem wystarczy
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 11:09   

[quote="kraken"]
Cytat:
Część nurków uważa, że ratownictwa warto nauczyć się jak najwcześniej. mają swoje racje. MSC

mądrego to i miło poczytać ...

moim nieskromnym zdaniem w strukturze szkoleń PADI Rescue winno być umiejscowione po OWD+EFR przed AOWD ...
AOWD winien kończyć rekreacyjną ścieżkę szkolenia a plastik o nazwie MSD który nieczego nie potwierdza winien być skasowany ...

pzdr
Witek :ping:

Danjel88 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 11:18   

kraken napisał/a:
Cytat:
Część nurków uważa, że ratownictwa warto nauczyć się jak najwcześniej. mają swoje racje.
MSC

Otóz to. Dziekuje za odpowiedz :) A co do kwitów to troche racji masz Sebiriusz. Aktualnie staram sie o dostanie do policji/wojska i takie kwitki beda na moją korzysc, ale nie robie nic w pospiechu. Po skonczeniu CMAS P1, planuje odbyc pare nurkowan dla wprawy i zakupic jakis uzywany sprzecik do 2-3 tys ( na poczatek mysle ze bedzie okej )

A co do rescue to w moim przekonaniu ważna umiejętność. Mogl bym cisnac na inne specjalizacje ktore przydadza mi sie wlasnie do policji i wojska, ale w pierwszej kolejnosci wlasnie chcialem tego Rescue zrobic ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc ;)

Pozdrawiam!

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 11:55   

Cytat:
moim nieskromnym zdaniem w strukturze szkoleń PADI Rescue winno być umiejscowione po OWD+EFR przed AOWD ...
AOWD winien kończyć rekreacyjną ścieżkę szkolenia a plastik o nazwie MSD który nieczego nie potwierdza winien być skasowany ...
Właściwie to tak jest ale z pewną modyfikacją.
Idealna i "najszybsza" opcja poznania umiejętności ratowniczych wygląda tak:
Kurs OWD
Rozpoczęcie szkolenia Rescue (teoria i wody basenopodobne czyli do 6m)
Zrobienie AOWD
Skończenie umiejętności Rescue na wodach otwartych poprzez zaliczenie scenariusz wypadków z powtórzeniem wszystkich ćwiczeń poznanych wcześniej na nurkowaniach do 6 metrów.

Dlaczego tak:
Po pierwsze trudno wymagać aby nurek po kursie OWD poszukiwał na kompas alby wydobywał z głębokości 9-12 metrów nieprzytomnego partnera. On ma nie tylko zrobić to skutecznie ale i jak najbezpieczniej dla poszkodowanego.
Opisany układ powyżej pozwala jak najszybciej poznać podstawy ratownictwa - ale w kontrolowany i bezpieczny sposób. To jest dobre bo niestety ale czasami takie umiejętności przydadzą się już na kolejnych nurkowaniach po OWD. Z drugiej strony po takim wstępnym przeszkoleniu, nurek robi AOWD i dopiero pokazuje co potrafi ale już głębiej, albo na większej przestrzeni (kompas), itp.

Co do MSD
Zawiera Rescue, AOWD, 5 specjalizacji i minimum 50 nurkowań.
Jak dla mnie (instruktora) potwierdza bardzo dużo - z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem. Tyle i aż tyle.
MSD nie znaczy, że ktoś nurkuje 5 lat i ma 300 nurkowań. Znaczy umiesz a doświadczenie zdobywa się z czasem
MSC

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2014, 14:41   

A czy nie jest tak, że P1 jest trochę wiecej niź OWD, ale trochę mniej niż AOWD?

Danjel88 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 16:03   

Widze ze dyskusja sie rozpedziła. Dzieki wielkie za pomoc ;)

Póki co skupie sie na dokonczeniu kursu i pozniejszym nurkowaniem, bo mega mi sie spodobalo i nie zamierzam zakończyć przygody z końcem kursu.

Pozdrawiam!

teslic 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 17:58   

W SDI, Rescue można robić mając OWD+40 nurkowań.
Chłopaki z Akademii Nurkowania w listopadzie robili dla chętnych z ForumNuras darmowe warsztaty Rescue, takowe z tego co mi wiadomo odbędą się niebawem na Wiosnę.

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 18:55   

Tutaj jest oryginał opisujący jak uznawać w PADI stopnie CMASu.
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Cmas_Padi
W skrócie
CMAS * - może robić AOWD
CMAS* plus 20 nurkowań - może robić Rescue
CMAS ** - może robić DM.
CMAS *** - może robić Instruktora.
MSC

sar 

Stopień: tymczasem wystarczy
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 19:10   

Cytat:

Co do MSD
Zawiera Rescue, AOWD, 5 specjalizacji i minimum 50 nurkowań.
Jak dla mnie (instruktora) potwierdza bardzo dużo - z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem.

pełna zgoda gdyby do MSD były określone konkretne specjalizacje, które "czegoś więcej wymagają" ale jak zwykle pojawia się ale ...
w tydzień robię w EG np.
Nurkowanie z łodzi
Nurkowanie w prądzie
Podwodny przyrodnik
Podwodna fotografia
Podwodne filmowanie
następnie w miesiąc 50 nurkowań

i mam podstawę do tego by Instruktor wysłał aplikację na MSD ...

Z właścicielem takiego plastiku też ...

Cytat:
z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem. MSC

jak to mawiał mój kolega doktor są specjalizacje
Cytat:

które się robi i takie co to się robią

pzdr
Witek :ping:

ps.
dobrze, ze to każde było w " ..." :pa:

kraken 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2014, 20:51   

Wiesz Sar, PADI nie jest "zabezpieczone" na dziwnych kombinatorów. Nie spotkałem się aby ktoś kto robił specjalizacje, miał ich pięć i miał taki zestaw jak podałeś - nurkowie w 99% robią to co jest im potrzebne i to co ich interesuje.
W praktyce ci na ciepłych wodach robią coś ( pięć lub więcej) z zestawu
Nitrox
Nocne
Głęboka
Wrakowe
Doskonała pływalność
Identyfikacja ryb
Fotografia
Skuter
Nawigacja

Ci z zimnych wód (5 lub więcej) z zestawu:
Nitrox
Głęboka
Podlodowe
Wrakowe
Doskonała pływalność
Nawigacja
Fotografia
Skuter
Poszukiwanie i wydobywanie
Tak czy tak nie mam problemu z nurkowaniem z kimś kto ma MSD.
Żaden stopień nie daje PEWNOŚCI że ktoś na pewno umie. Spotkałem ludzi z OWD którzy śmigali aż miło było popatrzeć i gościa z Formozy który nie miał pojęcia co to znaczy pływalność (ale przeciągnął by nas wszystkich na raz przez jeziorko na 5 metrach).
Ale na pytanie po co MSD - to jest najwyższy rekreacyjny stopień nurkowy w PADI.
MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu