Jestem świeży w te klocki dlatego postanowiłem przeszukać internet w poszukiwaniu odpowiedzi.
Aktualnie jestem w trakcie Kurstu CMAS P1 + suche skafandry. Interesuje mnie bardzo zrobienie Kursu Rescue. I tu pytanie. Jakie warunki musze spelnic. Czy w CMAS jest taka specjalizacja czy tylko W PADI ? Ciezko mi to ogarnąć szczerze mowiac. Do tej specjalizacji Rescue musze zrobic kurs EFR ?
Wysłany: 10-03-2014, 08:30
Mając P1 i 20 nurkowań możesz zrobić Rescue PADI. Do Rescue musisz mieć EFRa a precyzyjnie mówiąc kurs reanimacji i pierwszej pomocy dowolnej organizacji.
MSC
na poziomie P1 gdzie rozumiem go jako równoważnik OWD nie możesz zrobić... jednak
tu jest napisane jakie kwity innych organizacji są uznawane http://underwater.pl/kurs...przed-aowd.html
śmieszne to
...a po co tak ciśniesz od razu na takie kwity?
Nie lepiej nabyć obycia pod wodą i iść na kurs bardziej świadomy swoich umiejętności?
Wysłany: 10-03-2014, 11:09
[quote="kraken"]
Cytat:
Część nurków uważa, że ratownictwa warto nauczyć się jak najwcześniej. mają swoje racje. MSC
mądrego to i miło poczytać ...
moim nieskromnym zdaniem w strukturze szkoleń PADI Rescue winno być umiejscowione po OWD+EFR przed AOWD ...
AOWD winien kończyć rekreacyjną ścieżkę szkolenia a plastik o nazwie MSD który nieczego nie potwierdza winien być skasowany ...
...a po co tak ciśniesz od razu na takie kwity?
Nie lepiej nabyć obycia pod wodą i iść na kurs bardziej świadomy swoich umiejętności?
Część nurków uważa, że ratownictwa warto nauczyć się jak najwcześniej. mają swoje racje.
MSC
Otóz to. Dziekuje za odpowiedz A co do kwitów to troche racji masz Sebiriusz. Aktualnie staram sie o dostanie do policji/wojska i takie kwitki beda na moją korzysc, ale nie robie nic w pospiechu. Po skonczeniu CMAS P1, planuje odbyc pare nurkowan dla wprawy i zakupic jakis uzywany sprzecik do 2-3 tys ( na poczatek mysle ze bedzie okej )
A co do rescue to w moim przekonaniu ważna umiejętność. Mogl bym cisnac na inne specjalizacje ktore przydadza mi sie wlasnie do policji i wojska, ale w pierwszej kolejnosci wlasnie chcialem tego Rescue zrobic
Wysłany: 10-03-2014, 11:55
Cytat:
moim nieskromnym zdaniem w strukturze szkoleń PADI Rescue winno być umiejscowione po OWD+EFR przed AOWD ...
AOWD winien kończyć rekreacyjną ścieżkę szkolenia a plastik o nazwie MSD który nieczego nie potwierdza winien być skasowany ...
Właściwie to tak jest ale z pewną modyfikacją.
Idealna i "najszybsza" opcja poznania umiejętności ratowniczych wygląda tak:
Kurs OWD
Rozpoczęcie szkolenia Rescue (teoria i wody basenopodobne czyli do 6m)
Zrobienie AOWD
Skończenie umiejętności Rescue na wodach otwartych poprzez zaliczenie scenariusz wypadków z powtórzeniem wszystkich ćwiczeń poznanych wcześniej na nurkowaniach do 6 metrów.
Dlaczego tak:
Po pierwsze trudno wymagać aby nurek po kursie OWD poszukiwał na kompas alby wydobywał z głębokości 9-12 metrów nieprzytomnego partnera. On ma nie tylko zrobić to skutecznie ale i jak najbezpieczniej dla poszkodowanego.
Opisany układ powyżej pozwala jak najszybciej poznać podstawy ratownictwa - ale w kontrolowany i bezpieczny sposób. To jest dobre bo niestety ale czasami takie umiejętności przydadzą się już na kolejnych nurkowaniach po OWD. Z drugiej strony po takim wstępnym przeszkoleniu, nurek robi AOWD i dopiero pokazuje co potrafi ale już głębiej, albo na większej przestrzeni (kompas), itp.
Co do MSD
Zawiera Rescue, AOWD, 5 specjalizacji i minimum 50 nurkowań.
Jak dla mnie (instruktora) potwierdza bardzo dużo - z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem. Tyle i aż tyle.
MSD nie znaczy, że ktoś nurkuje 5 lat i ma 300 nurkowań. Znaczy umiesz a doświadczenie zdobywa się z czasem
MSC
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 10-03-2014, 14:41
A czy nie jest tak, że P1 jest trochę wiecej niź OWD, ale trochę mniej niż AOWD?
W SDI, Rescue można robić mając OWD+40 nurkowań.
Chłopaki z Akademii Nurkowania w listopadzie robili dla chętnych z ForumNuras darmowe warsztaty Rescue, takowe z tego co mi wiadomo odbędą się niebawem na Wiosnę.
Wysłany: 10-03-2014, 18:55
Tutaj jest oryginał opisujący jak uznawać w PADI stopnie CMASu.
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Cmas_Padi
W skrócie
CMAS * - może robić AOWD
CMAS* plus 20 nurkowań - może robić Rescue
CMAS ** - może robić DM.
CMAS *** - może robić Instruktora.
MSC
Wysłany: 10-03-2014, 19:10
Cytat:
Co do MSD
Zawiera Rescue, AOWD, 5 specjalizacji i minimum 50 nurkowań.
Jak dla mnie (instruktora) potwierdza bardzo dużo - z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem.
pełna zgoda gdyby do MSD były określone konkretne specjalizacje, które "czegoś więcej wymagają" ale jak zwykle pojawia się ale ...
w tydzień robię w EG np.
Nurkowanie z łodzi
Nurkowanie w prądzie
Podwodny przyrodnik
Podwodna fotografia
Podwodne filmowanie
następnie w miesiąc 50 nurkowań
i mam podstawę do tego by Instruktor wysłał aplikację na MSD ...
Z właścicielem takiego plastiku też ...
Cytat:
z taką osobą można spokojnie iść na "każde" rekreacyjne nurkowanie jako z dobrym nurkiem. MSC
Wysłany: 10-03-2014, 20:51
Wiesz Sar, PADI nie jest "zabezpieczone" na dziwnych kombinatorów. Nie spotkałem się aby ktoś kto robił specjalizacje, miał ich pięć i miał taki zestaw jak podałeś - nurkowie w 99% robią to co jest im potrzebne i to co ich interesuje.
W praktyce ci na ciepłych wodach robią coś ( pięć lub więcej) z zestawu
Nitrox
Nocne
Głęboka
Wrakowe
Doskonała pływalność
Identyfikacja ryb
Fotografia
Skuter
Nawigacja
Ci z zimnych wód (5 lub więcej) z zestawu:
Nitrox
Głęboka
Podlodowe
Wrakowe
Doskonała pływalność
Nawigacja
Fotografia
Skuter
Poszukiwanie i wydobywanie
Tak czy tak nie mam problemu z nurkowaniem z kimś kto ma MSD.
Żaden stopień nie daje PEWNOŚCI że ktoś na pewno umie. Spotkałem ludzi z OWD którzy śmigali aż miło było popatrzeć i gościa z Formozy który nie miał pojęcia co to znaczy pływalność (ale przeciągnął by nas wszystkich na raz przez jeziorko na 5 metrach).
Ale na pytanie po co MSD - to jest najwyższy rekreacyjny stopień nurkowy w PADI.
MSC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko