Wysłany: 13-05-2014, 21:16 Jaki komputer nurkowy dla początkującego nurka?
Tym razem proszę o pomoc w wyborze kompa nurkowego dla siebie.Z tego co przeglądałem na necie to wybrałem 2 pozycje :
1.Budżetowa : Suunto Vyper cena około 1000zł (polecany i sprawdzony przez wielu nurków)
2.Trochę droższy : xDEEP OLED BLACK 1700zł (wyższa półka,nowsza konstrukcja,całkiem inny wyświetlacz,zbiera dobre opinie,ale i cena dużo wyższa)
Co proponujecie,może jakieś inne propozycje?
Rzeczywiście jest aż tak bardzo czytelny i wyrazny widoczny pod wodą?Jak się sprawuje kompas,wystarczy ten w kompie,czy trzeba posiadać dodatkowy?Ile czasu czekałeś na kompa,bo podobno dosyć długo trzeba czekać?Pozdrawiam
Jak dla początkującego to wystarczy Vyper. Dlaszy rozwój nie wiąże się niestety tylko ze zmianą softu w komputerze z BT EAN TMX. I tak trzeba dokupić drugi komputer i wtedy Vyper będzie jak znalazł jako backup. A może do tego czasu pojawi się nowsza, lepsza wersja xDeepa albo czegoś innego?
Jeśli chodzi o komputery z wyświetlaczami ogólnie mówiąc "świecącymi" to jest to duża wygoda i poprawa komfortu nurkowania - zawsze widać, bez potrzeby naświetlania, podświetlania, naciskania przycisków itp. zabiegów do których może brakować ręki. Są zdecydowanie czytelniejsze niż komputery starsze, nawet mające możliwość włączenia podświetlenia na stałe. Tą cechę docenia się w pełni dopiero kiedy większość czasu nurkowania spędza się w kompletnej ciemności a to raczej rzadko dotyczy początkujących.
Ok, nie mierzy średniej głębokości ale ... co ona ma wspólnego z nurkiem początkującym?
Początkujący nie będzie na bazie średniej głębokości określał NDL ani tym bardziej dekompresji. Wręcz przeciwnie, uważam, że bardziej początkującemu może się przydać coś co mu będzie pokazywać ile ma do NDL zamiast czegoś co mu poda średnią głębokość.
Ja zainwestowałem sobie w zoopa.. możliwie najprostrzy.
Sprawdzony i co najważniejsze będzie w razie czego łatwy w odsprzedaniu.
Co do xdeepa więcej o nim opowieści niż realnych testów .
Zdecydowałem ,że jeszcze poczekam aż się zadomowi na rynku.
Wtedy zoopa sprzedam trochę dołożę i bedzie jak znalazł:)
Jak dla początkującego zdecydowanie polecam xDeep w wersji BT - wystarczy do nurkowań w limitach nodeco, cena 1000 zł, a za jakiś czas upgrade do EANx
xDEEP OLED Black BT posiada podobne funkcje co Vyper,czy tylko mierzy głębokość i czas nurkowania?Chciałbym kupić coś dobrego i przyszłościowego pod ewentualne bardziej zaawansowane nurkowania,może nie techniczne ale takie powiedzmy do 40 metrów.
Ostatnio zmieniony przez wallace 13-05-2014, 22:52, w całości zmieniany 1 raz
Vyper liczy deco i ma funkcję nitrox, xDeep BT to Bottom Timer, ale ma kilka użytecznych funkcji.
Używałem Suunto przez 7 lat i algorytm dekompresyjny w Suunto wg mnie nie za bardzo nadaje się do wykonywania nurkowań dekompresyjnych (ale to już dyskusja nie w dziale początkujących), a jako backup słaby bo nie ma średniej głębokości.
1. Zamiast Vypera lepiej wziąć Zoopa, bo tańszy.
2. W cenie Vypera lepszy jest Uwatec 2G - ma średnią głębokość.
3. Ja mimo wszystko wybrałbym xDeep - w swojej cenie nie ma konkurencji.
Początkujących to się uczy używania tabel. I to takich uproszczonych. Operują na głębokości maksymalnej i czasie - nie na średniej. A to dlatego, że takie podejście dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo. Ewentualnie nurkowania przy użyciu komputera, nie wskaźnika w postaci np. Digitala.
Nadal uważam, że dla początkujących taki parametr jak głębokość średnia liczona na bieżąco nie jest potrzebny a głównie dlatego, że jego użycie wiąże się z wszelakimi metodami liczenia w locie. Bez względu na to czy jesto to nurkowanie dekompresyjne czy bezdekompresyjne, nie jest to na pewno coś dla początkujących.
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 13-05-2014, 23:10
grol napisał/a:
Vyper liczy deco i ma funkcję nitrox, ...
Używałem Suunto przez 7 lat i algorytm dekompresyjny w Suunto wg mnie nie za bardzo nadaje się do wykonywania nurkowań dekompresyjnych
Nie tylko wg Ciebie, producent pisze w instrukcji:
Cytat:
PLANOWANIE NURKOWANIA WYMAGAJĄCE WYKONYWANIA
PRZYSTANKÓW DEKOMPRESYJNYCH NIE JEST ZALECANE.
WYNURZANIE I ROZPOCZĘCIE DEKOMPRESJI POWINNO
NASTĄPIĆ NATYCHMIAST PO WSKAZANIU PRZEZ KOMPUTER
KONIECZNOŚCI WYKONANIA PRZYSTANKU DEKOMPRESYJNEGO.
Raczej z planowaniem nurkowania w ramach limitów nodeco
Nie. Planowanie odbywa się przed nurkowaniem. Jeśli chcesz to robić na podstawie głębokości średniej to ok, ale początkującym łatwiej jest założyć plan na podstawie głębokości maksymalnej. I w dodatku jest to bezpieczniejsza metoda.
Natomiast jeśli określasz ile pozostało Ci czasu NDL na podstawie głębokości średniej już pod wodą, to jest to działanie "w locie" a nie planowanie. I do tego trzeba mieć nieco więcej wprawy i nurkowań niż kilka na kursie podstawowym.
Komputer, który nie liczy głębokości średniej nada się w przyszłości na backup ponieważ wchodząc do wody powinno się przynajmniej mniej więcej znać profil planowanego wynurzenia. A do jego realizacji wystarczy coś co poda czas nurkowania i głębokość.
Jak to ktoś kiedyś powiedział - możemy się pięknie różnić i pozostać przy swoich zdaniach, bo wykraczamy poza temat 'Któren komputer?' i dział dla początkujących.
Zauważ tylko, że napisałem o średniej głębokości w kontekście:
md1974 napisał/a:
I tak trzeba dokupić drugi komputer i wtedy Vyper będzie jak znalazł jako backup.
Czyli użycia Vypera jako backupu do bardziej już zaawansowanych nurkowań, a nie planowania nurkowania przez początkującego, chociaż planować powinien.
Jak to ktoś kiedyś powiedział - możemy się pięknie różnić i pozostać przy swoich zdaniach, bo wykraczamy poza temat 'Któren komputer?' i dział dla początkujących.
Masz rację, trochę się zagalopowałem
Żeby było w temacie, dla początkującego najlepszy komputer to ten najtańszy. Ewentualnie można rozważać coś świecącego jak się ma więcej kasy, bo wygoda płynąca z tej technologii jest niezaprzeczalna.
Pozdrawiam,
Mariusz
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 13-05-2014, 23:51
wallace napisał/a:
Chciałbym kupić coś dobrego i przyszłościowego pod ewentualne bardziej zaawansowane nurkowania,może nie techniczne ale takie powiedzmy do 40 metrów.
Czyli juz powinieneś wiedzieć, że potrzebujesz rozwojowy sprzęt lub jakiś (chociaż) dwugazowy komputer- jak np: Aladin 2G.
Sam uzywam, ale opcja Xdeep BT wygląda najlepiej. W miarę rozwoju, koputer "rozwija się" razem z tobą...
W jakim sklepie kupie xDEEPa najszybciej,może macie takie informacje?Z tego co sie dowiadywałem w jednym z wiodących sklepów internetowych to czas oczekiwania to min. 3 miesiące
Ostatnio zmieniony przez wallace 14-05-2014, 08:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko