Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
bagaż podręczny w samolocie
Autor Wiadomość
Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2014, 10:09   

Wiozłem balast w bagażu podręcznym.

Szanse są 50/50. Wszystko zależy na kogo się trafi podczas kontroli bezpieczeństwa.

Kafle są ciężkie i mogą posłużyć do obezwładnienia ( interpretacja pracowników lotniska ). Mnie puścili po dokładnym przesłuchaniu gdzie i kiedy będę nurkował, ale równie dobrze mogli nie puścić.

Lepiej więc nie brać, lub zabrać do bagażu głównego.

tete 

Stopień: resc + spec
Kraj:
Denmark

Wysłany: 06-05-2014, 01:48   

nie wyobrazam sobie ze Ci w jakiejkolwiek bazie nie dadza olowiu za friko, to bylby czysty obciach. Jesli tak sie stanie to wrzuc dane bazy, bedziemy ja omijac szerokim lukiem i robic czarny PR! :)))

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2014, 09:30   

tete napisał/a:
nie wyobrazam sobie ze Ci w jakiejkolwiek bazie nie dadza olowiu za friko

Nie zawsze nurkuje się w bazie.

stopi 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2014, 17:53   

Wróciłem, żyję. Nikt do mnie strzelał, nie byłem też zatrzymany ;)
na wszelki wypadek do podręcznego zabrałem pas i dwa kilo. Uznałem, że jak bedę musiał zostawić to dwóch nie będzie szkoda. Na Okęciu jak wyjąłem kafle to zapytali się czy mam też automaty. Nie było żadnej gadki. Jak wracałem to na lotnisku w Grecji nie kazali niczego wyjmować z podręcznego, nawet lustrzanki. Obserwowałem operatora skanera:). Pani zawiesiła się na chwile i na ekranie wskazała palcem na ciemne miejsce. Obok niej stal mężczyzna, coś do niej powiedział i poszedłem dalej. Nie wiem czy wskazała kafle bo ja tam nic nie byłem w stanie rozpoznać.

W między czasie dostałem tez odpowiedź z Departamentu Ochrony w Lotnictwie Cywilnym o treści:
...
Odpowiadając na skierowane przez Pana w dniu 29 kwietnia br. zapytanie do Urzędu Lotnictwa Cywilnego uprzejmie informuję, że odnosząc się do Dodatku 4-C załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) Nr 185/2010 z dnia 4 marca 2010 r. ustanawiającego szczegółowe środki w celu wprowadzenia w życie wspólnych norm ochrony lotnictwa cywilnego, wskazany przez Pana przedmiot nie znajduje się na liście przedmiotów zabronionych do wnoszenia przez pasażera do strefy zastrzeżonej portu lotniczego oraz na pokład statku powietrznego.

Niemniej jednak zaznaczam, iż operator kontroli bezpieczeństwa ma prawo zażądać usunięcia z bagażu kabinowego oraz z bagażu rejestrowanego każdego przedmiotu wzbudzającego jego wątpliwość w zakresie spełnienia wymogów ochrony w lotnictwie cywilnym....

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-05-2014, 18:25   

Z tymi kontrolami to roznie bywa. Podczas zeszlorocznego powrotu z florydy bylem przeswietlany 4 razy, i 4 razy musialem demonstrowac AO. Tekna Xtra Edge przykrecona do goodmana nikogo nie zainteresowala.

Johnny_
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2014, 12:17   

za małe ostrze

xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2014, 12:47   

Johnny_ napisał/a:
za małe ostrze

Mnie na lotnisku w Marsa Alam chcieli zabrac malutkiego multitoola Leathermana przyczepionego do kluczy posiadajacego ostrze o dlugosci 3.5cm - z Chopina wyjechal w podrecznym bez problemu, w Egipcie celnik dostal na niego wyraznej chrapki.

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2014, 13:11   

oficjalnie ULC

w kabinowym bagażu m.in.

Jakikolwiek nóż posiadający ostrze otwierające się automatycznie przy użyciu siły grawitacji, siły odśrodkowej, siły palców przyłożonej do przycisku, sprężyny lub inne urządzenie umieszczone w lub przymocowane do rękojeści, noże sprężynowe) Nie

Narzędzie uniwersalne, tzw. multitool Nie

Noże, w tym noże o przeznaczeniu obrzędowym, o długości ostrza powyżej 6 cm /6 cm = 2,36" (wspomniany nóż ma 1,4")/, wykonane z metalu lub innych wystarczająco mocnych materiałów umożliwiających użycie ich jako broni Nie

Nożyczki o długości ostrza do 6 cm. Tak

Warto przejrzeć ten kawałek tabeli - jest wymienionych kilka sprzętów nurkowych.

A ostatecznie - decyzja i tak należy do obsługi lotniska/straży granicznej ...
Ostatnio zmieniony przez Jacek Wo 15-05-2014, 13:19, w całości zmieniany 2 razy  

xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2014, 14:37   

Jacek Wo napisał/a:

A ostatecznie - decyzja i tak należy do obsługi lotniska/straży granicznej ...

Ach te przepisy. Oczywiscie, ze 3.5cm malutkie ostrze jest bardziej niebezpieczne od szklanego szpikulca zbitej litrowej flaszki kupionej w strefie bezclowej czy w samolocie. Problemu nagle nie widza, jak w gre wchodza pieniadze.

Johnny_
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2014, 14:42   

oj tam, oj tam, 2 metrowym wężem AO można nawigatora udusić! :D

[ Dodano: 15-05-2014, 14:42 ]
kto wtedy będzie wiedział gdzie lecieć?

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-05-2014, 14:42   

Johnny_ napisał/a:
za małe ostrze

Nie, zajecie sie AO - tych nie dalo sie przeswietlic. Noza nawet nie oglali, a na rentgenie nie widac ktora czesc noza jest ostrze a ktora jest rekojesc - nie mozna ocenic dlugosci ostrza. Z drugiej strony konfiskowali nozyczki do manicure, czy cazki do paznokci.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu