Wezcie pod uwage jeszcze jedno,vitkowice produkuja łuski 300 bar cisnienia roboczego,co w krotce bedzie standartem w nurkowaniu rec,tak jak kiedys 150 bar zastapilo 200.
Skoro plaszcz butli pracuje przy wiekszym cisnieniu to logiczne jest ze musi byc mocniejszy.
Sam uzywam vitkowic,i nie ma tam zadnej korozji,bo jest ocynkowana.A ze wieksza waga,to przeciez zaleta,bo na balascie zaoszczedzicie.
Wiek: 54 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 12-05-2014, 00:08
jaros4 napisał/a:
...i nie ma tam zadnej korozji,bo jest ocynkowana...
Ja tez mam Vitkovice (z płaskim dnem), 232 bary, waga 13,4 kg, wyprodukowane i kupione w 2011 roku, przez 2,5 roku używane dosyć intensywnie (ok. 300 nurkowań), przechowywane niewłaściwie, czyli cały rok w bagażniku (częste zmiany temperatur, mróz, upały itp.). Przed oddaniem do legalizacji otworzyłem - wewnątrz trochę rdzy (wysypała się ok. szczypta rudej, na ściankach niewielkie ślady rdzy. Butla była ładowana jedynie we własnej sprężarce (mega suche powietrze), sporadycznie w bazach nurkowych.
Jeżeli byłaby ocynkowana od wewnątrz, nie powinno być chyba rdzy w ogóle.
Podobno posiada zabezpieczenie antykorozyjne, ale to chyba nie jest ocynk.
Myślę, że może być ocynkowana na zewnątrz, bo otarcia zewnętrzne zupełnie nie rdzewieją.
Ostatnio zmieniony przez RobikP 12-05-2014, 00:10, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie zastanawiam się między vitkovicami a faberem.
Podobno tą legalizację an 10 lat już uznają ...:)
Obie mam w podobnej cenie i nie wiem tylko którą wybrać:(
Byłem dzisiaj się dowiedzieć o ten dozór UDT,
I teraz sprawa zabawna bo według tego co jest podane na stronie co 2 lata ... chyba ,że producent podaje inaczej. widziałem butle vitkovic i są wykonane bardzo starannie zaglądałem do butli 2 letniej i nie było rdzy, swoją drogą każda butla ma prawo rdzewieć w końcu jest wykonana ze stali na butlach z vitkovic po dacie produkcji i dużym odstępie faktycznie wybite 10 lat... i łącznie z dokumentacją która dostaje się do butli powinno być to uznane.... staiwałbym raczej na vitkovice
makalu [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2014, 21:29
Tylko co to Ci da?Rozumiem,że decydowałyby inne względy.Ale to ,że następnym razem sprawdzisz swoje bezpieczeństwo dopiero za 10lat?To,że zajrzysz do butli samemu i wysypiesz troszkę rdzy da Ci poczucie ,że jeszcze wytrzyma parę lat?Badanie kosztuje 80-100zł Czy raz na dwa lata to dużo,mając jedną dwie butle na stanie?Wyjście do kina z dziewczyną jest droższe(a trzeba wyjść chociaż raz na miesiąc ,bo strzeli focha ).
A mnie zastanawia jedno. Jest tam na stronie UDT coś takiego:
"Badania okresowe - co 2 lata, z tym, że dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy."
To można interpretować na dwa sposoby (i mam nadzieję, że się mylę):
1. co 2 lata ale jak producent podaje, że rzadziej to wg producenta,
2. co 2 lata ale jak producent podaje, że częściej to wg producenta,
I wtedy pojawia się pytanie czy nie jest tak, że producent ma prawo skrócić okres między przeglądami/badaniami ale już np. wydłużyć nie?
Może wypowie się ktoś kto ma doczynienia z UDT, bo moim zdaniem zapis nie jest jednoznaczny.
Tylko co to Ci da?Rozumiem,że decydowałyby inne względy.Ale to ,że następnym razem sprawdzisz swoje bezpieczeństwo dopiero za 10lat?To,że zajrzysz do butli samemu i wysypiesz troszkę rdzy da Ci poczucie ,że jeszcze wytrzyma parę lat?Badanie kosztuje 80-100zł Czy raz na dwa lata to dużo,mając jedną dwie butle na stanie?Wyjście do kina z dziewczyną jest droższe(a trzeba wyjść chociaż raz na miesiąc ,bo strzeli focha ).
Wiesz nic na siłe przecież producent przewidział że ma 10 lat wytrzymać i tyle a tu każdy swoje. Jak chcesz tracić kasę rób przegląd w samochodzie co pół roku bo może coś sie międzyczasie zepsuć. To tylko 100 kosztuje.
md1974 napisał/a:
A mnie zastanawia jedno. Jest tam na stronie UDT coś takiego:
"Badania okresowe - co 2 lata, z tym, że dla butli oznaczonych CE w terminach zgodnych z instrukcją eksploatacji wytwórcy, jeżeli w instrukcji określono inne terminy."
Może wypowie się ktoś kto ma doczynienia z UDT, bo moim zdaniem zapis nie jest jednoznaczny.
Oczywiście ,że producent daje gwarancję nawet na 10 lat.Tyle ,że uznaje on,że butla zawsze będzie przechowywana w sterylnych suchych warunkach,bita zawsze suchym powietrzem i z idealnie czystej sprężarki,a nurkowania będą wyłącznie w słodkiej wodzie.A rzeczywistość jest inna.Ciekawe czy jak mi rozerwie przerdzewiałą butlę po 8 latach to Vitkovice dają odszkodowanie?
Gdyby w Polsce przeglądy samochodów były raz na 10 lat ,to była by masakra.Wielu jest takich co wiedzą,że coś się zaraz rozleci w zawieszeniu,ale skręci drutem,na łysych oponach jeszcze pojeździ,a olej niech cieknie z pod silnika -byle do przodu i po co przepłacać.A jak by sprzedawał komuś to by zachwalał:Panie kosztów żadnych ,bo przegląd dopiero za 6 lat.
Otóż niejasne jest to, że zazwyczaj producenci mają prawo zaostrzenia wymagań co do swoich produktów, rzadko kiedy złagodzenia. W tym przypadku objawiałoby się to skróceniem okresów między legalizacjami (tak jak to się dzieje w niektórych gałęziach przemysłu - są wytyczne UDT a indywidualnie sobie skracamy, np. coś wg UDT ma prawo pracować 10 lat a my po 8 latach wyrzucamy do kosza, natomiast nie wolno przeciągnąć ponad 10 lat).
Wątpliwości w tym temacie faktycznie zostały rozwiane w wątku, do którego podałeś link. Mam nadzieję, że tłumaczenie dystrybutora jest zgodne z interpretacją UDT.
Dziękuję za przypomnienie - kiedyś czytałem tamten wątek, tylko mi wyparował z pamięci.
Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 12-05-2014, 22:55, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-05-2014, 07:05
Trzeba pamiętać, że test ciśnieniowy co 2 lata czy po 10 latach jak chce producent to tylko jedna sprawa. Podobnie jak przy automatach należy butlę poddać raz w roku tak zwanej kontroli wizualnej - rozkręcenie, wymiana oringu, sprawdzenie ewentualnej rdzy i stanu wewnątrz. Dopiero złożenie tych dwóch procedur atestu hydrostatycznego i corocznej kontroli wizualnej składa się na dbanie o butle.
MSC
Jaki zawór pojedynczy 232 bar rekomendujecie do butli - cena do 150-200 zł? Może być do rozbudowy, ale niekoniecznie.
Jakiej firmy: S-O-S, Tecline, Coltri-Sub lub co innego?
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2014, 15:43
writterone napisał/a:
No właśnie zastanawiam się między vitkovicami a faberem.
Podobno tą legalizację an 10 lat już uznają ...:)
Tam, gdzie sie troche na tym znają!
Rysiu Gałach, u którego można legalizować flaszki- uznaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko