Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
AOWD - kiedy można zacząć
Autor Wiadomość
waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2014, 11:08   

Pawel71 napisał/a:
Ale ciągle uważam że robienie kombo jest złe nie dlatego że ludzie są kretynami bo podstaw nie mogą opanować ale dla tego że instruktorzy puszczają takich ludzi dalej i dają im kwit na 30m
oj ojej...... moje auto ma 218KM i rozpedza się do 285k/h o czym to swiadczy? ze jezdze z max predkościa? jezdze zgodnie ze swoimi umiejetnościami. Klient po OWD robiacy na gorąco kurs nastepny ma same zalety. Nie zapomial jeszcze kursu poprzedniego, nie nabral "zlych" nawykow swoich kumpli ( nie pije za dużo na wyjazdach :) ) a dla szkoly czy instruktora? no jest ciagle "najarany" i łatwiej wydaje swoje ciężko zarobione pieniążki :)

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2014, 11:27   

Pawle, robiłem swego czasu AOWD PADI dla samego papieru, to w światku w którym się pojawiłem nie chcieli uznać mojego I st. LOK.

Cóż, byłem młody i głupi. Dałem się naciągnąć. Kurs był dla mnie przerażający - tzn wynudziłem się konkretnie.

Ale nie wiem czy winić instruktora za całość? W LOK by zdobyć coś adekwatnego, trzeba było zaliczyć 2 tyg. obóz kondycyjny z nurkowaniem 2 razy dziennie.

Czyli prócz wiedzy, dostawaleś umiejętności. dziś kurs dostarcza wiedzę i pokazuje jak. Resztę organizujesz we własnym zakresie.

NIe wiem co dziś lepsze. Bo na AOWD stac każdego, a na 2 tygodniowy obóz - albo strona finansowa kuleje (bo w końcu bardzo dużo zajęć) albo czasowo. A żaden weekendy wyjazd nie daje tyle co jednak taki obóz szkoleniowy.

Imho, OWD + AOWD to dobre rozwiązanie. O tyle, że dobry instruktor winien potrafić odsiać tych po OWD dla których AOWD to jeszcze za wcześnie. Dla większości, uważam że mogłoby to odbyć się w jednym kursie.

Nikt nie każe schodzić od razu zawsze na 30m, ale patrząc odwrotnie, ilu to OWD jednak nurkuje do 30 m ze starszymi stopniem?

Deep - jak najbardziej do zrobienia, po pewnym opływaniu. I w sumie nagle się okazuje, że PADI przedstawiło CI całą drogę do nurkowania. Pozostałe kursy, to tak naprawdę uzupełnienia a nie nowe umiejętności. (rescue, nitrox itp.)
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 29-09-2014, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2014, 12:16   

Oj a ja nie krytykuje PADI – w zasadzie to co napisałeś się zgadza dość naturalnie to przebiega. Problemy zaczynają się już na łodzi – może miałem pecha ale jakoś tak często trafiam że jak pytają z jaką grupą ktoś idzie to ci co mają AOWD idą na 30m a potem zaczynają się jaja – bo część grupy jest już na dole i czeka a ktoś robi sobie wycieczki góra dół niestety potem również.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2014, 12:54   

Pawel71 napisał/a:
Problemy zaczynają się już na łodzi – może miałem pecha ale jakoś tak często trafiam że jak pytają z jaką grupą ktoś idzie to ci co mają AOWD idą na 30m a potem zaczynają się jaja – bo część grupy jest już na dole i czeka a ktoś robi sobie wycieczki góra dół niestety potem również.

Ale to jest zupełnie inny problem - w większości są to nurkowie wakacyjni, nurkujący wyłącznie raz w roku na wyjeździe (czyli robiący rocznie max. 10-15 nurkowań). IMHO, niezależnie, czy zrobią od razu OWD+AOWD, czy też zrobią 50 nurkowań pomiędzy kursami, efekt będzie ten sam..... - przez kilka ładnych lat byłam takim nurkiem wakacyjnym; po roku przerwy w nurkowaniu miałam kłopoty ze złożeniem sprzętu, nie mówiąc już o pływalności.... :ping:

W bazach egipskich, w których obecnie nurkuję, robiony jest zazwyczaj check-dive - następnie dzielą nurków na samodzielnych (nurkujących po 2-4 osoby - i nigdy w tej grupie nie miałam zastrzeżeń co do wyszkolenia partnurów) , oraz na wymagających guida - do tej grupy właśnie trafiają wakacyjni (zresztą oni zazwyczaj nie są mentalnie przygotowani do samodzielnego przeprowadzenia nurkowania).
Ostatnio zmieniony przez arkac123 29-09-2014, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  

Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2014, 19:26   

arkac123 napisał/a:
W bazach egipskich, w których obecnie nurkuję, robiony jest zazwyczaj check-dive - następnie dzielą nurków na samodzielnych (nurkujących po 2-4 osoby - i nigdy w tej grupie nie miałam zastrzeżeń co do wyszkolenia partnurów) , oraz na wymagających guida - do tej grupy właśnie trafiają wakacyjni (zresztą oni zazwyczaj nie są mentalnie przygotowani do samodzielnego przeprowadzenia nurkowania).

Możesz to rozwinąć? - zwłaszcza "mentalne nieprzygotowanie". Temat dzielenia itd. pominę bo to bajka.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2014, 22:40   

Aleksander napisał/a:
Możesz to rozwinąć? - zwłaszcza "mentalne nieprzygotowanie". Temat dzielenia itd. pominę bo to bajka.

Rozwinąć? Większość nurków wakacyjnych boi się samodzielnie nurkować, jedyne nurkowania, jakie znają, to te za przewodnikiem.... IMHO to jest objaw zdrowego rozsądku - jeśli ktoś nurkuje tylko raz w roku, to takie nurkowanie za guidem jest najrozsądniejszym wyjściem.

Natomiast co do dzielenia.... Akurat w każdej bazie, gdzie dotychczas nurkowałam w Egipcie, większość nurków nurkuje samodzielnie (oczywiście z partnurem), nie potrzebuje mamy-kaczki.... :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 29-09-2014, 22:41, w całości zmieniany 2 razy  

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2014, 01:11   

mpbc napisał/a:
lozerka napisał/a:
Janie, rozumiem, że te wszystkie zachowania wynikały z noszenia szkieł kontaktowych ;-) ?

mpbc- moja partnurka też sobie nie wyobrazała otwarcia oczu, cale OWD, czyszczenie maski, ćwiczenia przerobila z zamkniętymi oczami. Do czasu, gdy nie trafiłyśmy na warsztaty do instruktora, z którym nie było dyskusji i który zapewnił ją , ze nic się nie stanie ze szkłami. Nie stało się- ani wtedy, ani przez kolejne 3 lata :)

Tak zgadzam się iż można otworzyć oczy na chwilę przy przedmuchiwaniu maski lub jej ściąganiu i zakładaniu...... ale płynąc 20 metrów bez maski w szkłach kontaktowych bo o tym była mowa? Może mam jakieś nietypowe szkła czy oczy ale szkła w wodzie pod wpływem ruchu już traciłem :) Po prostu odklejały się od oczu i odpływały :D

szkła kontaktowe noszę od 1991 r. - pierwsze zakupione były jako dobro luksusowe z terminem przydatności do używania na dwa lata za kwotę stanowiącą kilkukrotną pensję moich rodziców. Już nawet nie chcę wspominać sposobów pielęgnacji tego ówczesnego dobra luksusowego ;-) ale od początku byłam wyczulona na nieotwieranie oczu pod wodą - w basenie czy jeziorze, bo dobro luksusowe może wypłynąć ;-) i tak żyłam sobie przez prawie 20 lat bez otwierania oczu pod wodą, aż trafiłam na warsztaty u Pawła Poręby, który uparł się, że soczewki mi nie wypłyną, jeśli zrobię bezmaszcze pod wodą i otworzę oczy :) a że dobro luksusowe zamienione zostało na parę soczewek za 40 PLN - zaryzykowałam :) i przez te kilka ostatnich lat ćwiczeń w różnych warunkach, na warsztatach, kursie Adv Nx czy nTmx u PP w Bałtyku soczewka (z jednego oka!) wypłynęła mi słownie jeden raz - przestałam się tym przejmować. Jedno, co - to zarówno w logbooku, jak i w skrzynce narzędziowej i własnym aucie mam zawsze zapasowy komplet jednorazówek.
ps. oprócz ćwiczeń z zakresu przepłynięcia określonego dystansu robiłam również np.. ćwiczenie na run time np. z 20 m bez płetw, bez maski i bez strat w soczewkach :papa:
Ostatnio zmieniony przez pomorzanka 30-09-2014, 01:20, w całości zmieniany 1 raz  

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2014, 19:04   

arkac123 napisał/a:
Rozwinąć? Większość nurków wakacyjnych boi się samodzielnie nurkować, jedyne nurkowania, jakie znają, to te za przewodnikiem.... IMHO to jest objaw zdrowego rozsądku - jeśli ktoś nurkuje tylko raz w roku, to takie nurkowanie za guidem jest najrozsądniejszym wyjściem.

Skąd wiesz, że nurkowania z przewodnikiem są jedynymi znanymi nurkowaniami dla nurków "wakacyjnych"?
Dlaczego nurkowanie z "guidem" - ktokolwiek to jest jest najrozsądnieszym wyjściem? Może lepiej zanurkować z zaufanym, znanym partnerem?
arkac123 napisał/a:
Natomiast co do dzielenia.... Akurat w każdej bazie, gdzie dotychczas nurkowałam w Egipcie, większość nurków nurkuje samodzielnie (oczywiście z partnurem), nie potrzebuje mamy-kaczki....

No to są dzieleni, nurkują samodzielnie, czy z partnurem? - zdecyduj się

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-10-2014, 11:20   

Aleksander napisał/a:
No to są dzieleni, nurkują samodzielnie, czy z partnurem? - zdecyduj się
ale zadajesz ciężkie pytania koleżance :): )

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-10-2014, 11:46   

:muu:
kolejna jałowa dyskusja... przepychanki :buuu:

Aleksander 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-10-2014, 19:45   

waterman napisał/a:
ale zadajesz ciężkie pytania koleżance )

ok :marl: :censored:

[ Dodano: 01-10-2014, 19:55 ]
Sebiriusz napisał/a:
kolejna jałowa dyskusja... przepychanki

Sebiriusz, nie wylewaj łez :-) . Rzecz jest w tym, że towarzystwo wzajemnej adoracji publikuje teksty temu towarzystwu odpowiadające. Napisz parę zdań merytorycznych, zadaj pytania, zachęć do dyskusji. Jak widać powyżej ktoś napisał post zawierający subiektywne odczucia AUTORA (żeby nie było, że z małej literki) a jak zadasz pytanie to następuje...cisza. Ja wiem, że milczenie jest złotem ale działa to tylko wtedy gdy jest permanentnym milczeniem
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 01-10-2014, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  

azp 

Kraj:
Albania

Wysłany: 08-10-2014, 02:59   

W temacie soczewek moge sie wypowiedziec, ze od lat plywam na basenie albo lekki freediving z otwartymi oczami i NIGDY nie wyplynela mi soczewka.
Jedyne co to uzywam markowych soczewek a nie najtanszego szitu z VisionExpress, ktory to drazni oczy caly czas po zalozeniu. (awaryjny zakup paru sztuk)

Dla mnie nie ma tematu nurkowania w soczewkach kontaktowych.

A awaryjne posiadanie zapasowego kompletu jest wskazane i rozsadne :) Taki jest tez wymog dla pilotow samolotow.
Ostatnio zmieniony przez azp 08-10-2014, 03:04, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu