witam
dziekuje za rady i pomoc w ogarnięciu , na pewno w przyszlosci bede zmienial konfiguracjie i modyfikowal sprzęt , puki co interesuje mnie woda nie glebsza niz 8m , gdzie jest jeszcze dobra widocznosc i mozna podziwiać podwodny świat .
sprzet prawie skompletowany , pianka,pletwy,maska,rekawiczki ,kaptur,aparaty , do kupienia butla , jacket lub skrzydlo i manometr.
kupno butli może nie być najlepszym pomysłem - jeśli myślisz o dalszym rozwoju, policz - wypożyczenie pełnej 20 -25 zł, bicie swojej 15 zł, oszczędzasz 5-10 zł, czyli butla używana zwróci ci się po 150 lub 75 nurkach. 75 nurkowań w piance w PL gdzie sezon jest ograniczony to łady kawałek czasu. Ile zamierzasz nurać razy w tygodniu w sezonie kwiecień/maj-październik? Butla używana może mieć wymóg legalizacji za np. rok, więc znowu koszt na ileś pożyczeń.
Jak szybko 8m przestanie ci wystarczać i zaczniesz wymieniać sprzęt? nurkowanie to choroba, która szybko i kosztownie postępuje w większości wypadków
oczywiście jeśli zamierzasz nurkować 3 razy w tygodniu przez cały sezon to inna sprawa, kwestia kalkulacji. Nie da się zaprzeczyć również, że własna butla to wygoda i niezależność - tego nie da się wycenić.
jeszcze nie skonczylem , latem na urlopie zamierzam sie zapisac
do tego czasu mam w planach miec juz swoj sprzet , i pocwiczyc pod okiem doswiadczonego nurka na basenie
co do zrobienia sobie krzywdy , tak zgadzam sie z tym , plywajac bez sprzetu , tez latwo sobie zrobic krzywde .
Uważam ze zdrowy rozsadek i oswajanie mi wiele pomoga w kursie
pzdr.
teraz to juz nikt mi nie odpowie/pomoze na pytania .....
pzdr.
teraz to juz nikt mi nie odpowie/pomoze na pytania .....
Wcale nie - ale po kursie (również polecam Włodka Kołacza) będziesz wiedział lepiej, czego chcesz, i czego potrzebujesz, i bardziej racjonalnie wydasz pieniądze.
I uważaj na "doświadczonych nurków". Najpierw dobry instruktor, który wie, jak uczyć, a później będziesz sam w stanie ocenić "doświadczenie" kolegi.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 18-11-2014, 16:18, w całości zmieniany 1 raz
posłuchaj rad - nie kupuj całego sprzętu przed kursem, po kursie będziesz bardziej świadomy czego chcesz. Powinieneś mieć możliwość pomacania różnych rozwiązań i ich popróbowania przed zakupem. Zaczniesz jeździć na nurkowania - pomacasz sprzęt innych, potestujesz, porozmawiasz z szerszą grupą nurków - wyrobisz sobie własne zdanie, zobaczysz co ci pasuje a co nie. A tak kupujesz trochę w ciemno, chyba każdy z nas ma takie zabawki, które kupił na początku i teraz leżą w szafie np,. wielka kosa
nikt nie każe ci zakładać od razu suchego, skrzydła i twina, ale być może spodoba ci się ten sport i zaczniesz działać w kierunku rozwoju, jeśli masz ograniczony budżet to po co kupować 2 razy? nie lepiej przemyśleć wszystko i się nie spieszyć? ewentualnie jeśli nie chcesz czekać możesz polować na okazje w komisie nurkowym, skoro masz do kursu ponad pół roku.
pianke mam juz rok bo tez zajmuje sie poszukiwaniami w wodzie (po szyje) , pletwy,buty maska tez duzo wczesniej kupiona zeby ponurac na bezdechu , co do wypozyczenia butli to nablizej 35km wiec nie oplaca sie a na miejscu s.p.
czestotliwosc .... 1-3 razy w tygodniu , obowiazki w domu ,pracy , glebokosc ...... tyle co sie orietuje okoliczne jeziorka do max12-15m
pzdr.
[ Dodano: 18-11-2014, 16:28 ]
wlasnie o to mi chodzi , mam sporo czasu i chcem dobrze trafic i dla tego poprosilem was o pomoc , wiadomo jak sie spotkam z jednym czy drugim to bedzie zachwalal co ma na sobie .
decyzje podjolem w sierpniu i od tamtego czasu kompletuje pomalutku.
uważam ze aparaty i jacket to jedne z najwazniejszych dla bespieczenstwa elemetow wyposażenia .
aparaty juz mam po "waszych "opiniach uwazam ze dobre (apeks xtx200, octopus xtx40)
teraz prosze o pomoc w dobraniu jacketu .
pozdrawiam
Bierz tego Scubapro tak jak kolega Waterman radzi. Mam taki jacket i mogę polecić. Zalety: prosty i nie udziwniany jacket, dobry/bezpieczny/skuteczny system kieszeni balastowych, porządna, metalowa klamra przy pasie na butlę a co najważniejsze proste zapięcie (w innych BCD trzeba robić doktorat z przeplatania pasa przez klamrę ), dobry inflator, kieszonki trymujące "na plecach". Sprawdź czy jacket jest szczelny i nie zastanawiaj się. Będziesz zadowolony.
Jest worek tylko na plecach, więc nic nie uciska na bokach.
Zamiast metalowej płyty jest taki odpowiednik z twardego grubego plastiku
Przepływałem w tym caly sezon, wszystko sprawne, dodany pas kroczny oraz dodatkowy pas do zapinania butli. Nowe oringi i nowy zaworek w inflatorze.
Ma już sporo za sobą (jestem 2 wlascicielem), ale działa bez zarzutu - zmiescisz sie spokojnie w budzecie
Pisz na pw, jakbys byl zainteresowany to jakies fotki porobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko