Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
jackety
Autor Wiadomość
dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 15:54   

witam
dziekuje za rady i pomoc w ogarnięciu , na pewno w przyszlosci bede zmienial konfiguracjie i modyfikowal sprzęt , puki co interesuje mnie woda nie glebsza niz 8m , gdzie jest jeszcze dobra widocznosc i mozna podziwiać podwodny świat .
sprzet prawie skompletowany , pianka,pletwy,maska,rekawiczki ,kaptur,aparaty , do kupienia butla , jacket lub skrzydlo i manometr.

bede szukal dalej
dzieki i pozdrawiam

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 15:59   

dziuba8024 napisał/a:
interesuje mnie woda nie glebsza niz 8m

Diuba, czy skończyłeś jakiś kurs nurkowania (nie podałeś w profilu)?

Nawet w płytkiej wodzie można sobie krzywdę zrobić.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 18-11-2014, 15:59, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 16:07   

kupno butli może nie być najlepszym pomysłem - jeśli myślisz o dalszym rozwoju, policz - wypożyczenie pełnej 20 -25 zł, bicie swojej 15 zł, oszczędzasz 5-10 zł, czyli butla używana zwróci ci się po 150 lub 75 nurkach. 75 nurkowań w piance w PL gdzie sezon jest ograniczony to łady kawałek czasu. Ile zamierzasz nurać razy w tygodniu w sezonie kwiecień/maj-październik? Butla używana może mieć wymóg legalizacji za np. rok, więc znowu koszt na ileś pożyczeń.

Jak szybko 8m przestanie ci wystarczać i zaczniesz wymieniać sprzęt? nurkowanie to choroba, która szybko i kosztownie postępuje w większości wypadków ;)

oczywiście jeśli zamierzasz nurkować 3 razy w tygodniu przez cały sezon to inna sprawa, kwestia kalkulacji. Nie da się zaprzeczyć również, że własna butla to wygoda i niezależność - tego nie da się wycenić.

zakup butli zostaw na koniec

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 16:08   

jeszcze nie skonczylem , latem na urlopie zamierzam sie zapisac
do tego czasu mam w planach miec juz swoj sprzet , i pocwiczyc pod okiem doswiadczonego nurka na basenie
co do zrobienia sobie krzywdy , tak zgadzam sie z tym , plywajac bez sprzetu , tez latwo sobie zrobic krzywde .
Uważam ze zdrowy rozsadek i oswajanie mi wiele pomoga w kursie
pzdr.

teraz to juz nikt mi nie odpowie/pomoze na pytania .....
pzdr.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 16:15   

dziuba8024 napisał/a:
teraz to juz nikt mi nie odpowie/pomoze na pytania .....

Wcale nie - ale po kursie (również polecam Włodka Kołacza) będziesz wiedział lepiej, czego chcesz, i czego potrzebujesz, i bardziej racjonalnie wydasz pieniądze.

I uważaj na "doświadczonych nurków". Najpierw dobry instruktor, który wie, jak uczyć, a później będziesz sam w stanie ocenić "doświadczenie" kolegi. :aaa:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 18-11-2014, 16:18, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 16:16   

posłuchaj rad - nie kupuj całego sprzętu przed kursem, po kursie będziesz bardziej świadomy czego chcesz. Powinieneś mieć możliwość pomacania różnych rozwiązań i ich popróbowania przed zakupem. Zaczniesz jeździć na nurkowania - pomacasz sprzęt innych, potestujesz, porozmawiasz z szerszą grupą nurków - wyrobisz sobie własne zdanie, zobaczysz co ci pasuje a co nie. A tak kupujesz trochę w ciemno, chyba każdy z nas ma takie zabawki, które kupił na początku i teraz leżą w szafie np,. wielka kosa ;)

nikt nie każe ci zakładać od razu suchego, skrzydła i twina, ale być może spodoba ci się ten sport i zaczniesz działać w kierunku rozwoju, jeśli masz ograniczony budżet to po co kupować 2 razy? nie lepiej przemyśleć wszystko i się nie spieszyć? ewentualnie jeśli nie chcesz czekać możesz polować na okazje w komisie nurkowym, skoro masz do kursu ponad pół roku.

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 16:16   

pianke mam juz rok bo tez zajmuje sie poszukiwaniami w wodzie (po szyje) , pletwy,buty maska tez duzo wczesniej kupiona zeby ponurac na bezdechu , co do wypozyczenia butli to nablizej 35km wiec nie oplaca sie a na miejscu s.p.
czestotliwosc .... 1-3 razy w tygodniu , obowiazki w domu ,pracy , glebokosc ...... tyle co sie orietuje okoliczne jeziorka do max12-15m
pzdr.

[ Dodano: 18-11-2014, 16:28 ]
wlasnie o to mi chodzi , mam sporo czasu i chcem dobrze trafic i dla tego poprosilem was o pomoc , wiadomo jak sie spotkam z jednym czy drugim to bedzie zachwalal co ma na sobie .
decyzje podjolem w sierpniu i od tamtego czasu kompletuje pomalutku.
uważam ze aparaty i jacket to jedne z najwazniejszych dla bespieczenstwa elemetow wyposażenia .
aparaty juz mam po "waszych "opiniach uwazam ze dobre (apeks xtx200, octopus xtx40)
teraz prosze o pomoc w dobraniu jacketu .
pozdrawiam

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 18:33   

dziuba8024 napisał/a:

http://allegro.pl/jacket-...4798395981.html

Bierz tego Scubapro tak jak kolega Waterman radzi. Mam taki jacket i mogę polecić. Zalety: prosty i nie udziwniany jacket, dobry/bezpieczny/skuteczny system kieszeni balastowych, porządna, metalowa klamra przy pasie na butlę a co najważniejsze proste zapięcie (w innych BCD trzeba robić doktorat z przeplatania pasa przez klamrę :-) ), dobry inflator, kieszonki trymujące "na plecach". Sprawdź czy jacket jest szczelny i nie zastanawiaj się. Będziesz zadowolony.

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 18:58   

ten zdrugiego linku poszedl , wiec ten jest faworytem , niestety ten nie posiada kieszeni na plecach , jak jest opisane w sieci .
ale dzieki :pa:

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 19:03   

dziuba8024 napisał/a:
ten nie posiada kieszeni na plecach

Racja, to jest starszy model niż ja mam..

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 19:06   

to poza tymi kieszeniami trymujacymi na plecach jest to samo ?

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 19:53   

dziuba8024 napisał/a:
to poza tymi kieszeniami trymujacymi na plecach jest to samo ?

Tak ale jak masz czas to poszukaj TAKIEGO. To nowszy model z kieszonkami.

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-11-2014, 21:22   

dzieki , rozejrze sie
:pa:

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2014, 12:07   

W razie czego mamy na wyprzedaży 2 modele :

http://www.decathlon.pl/j...id_8246005.html - z kieszeniami
http://www.decathlon.pl/j...id_8132338.html - bez kieszeni

I T-Force'a w promocji:
http://www.decathlon.pl/j...id_8030846.html

Nie wszystkie rozmiary są dostępne online, ale w razie czego jest ich jeszcze kilka po sklepach.

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2014, 13:09   

dziekuje za oferte , fajne , ale powyżej budzetu .
pzdr.

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2014, 13:46   

faktycznie pisałeś o budżecie 400 pln.

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2014, 18:49   

jak kupisz używkę to dolicz koszt przeglądu i np profilaktycznie nowych oringów do inflatora

Mieciu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2014, 00:04   

Moze takie coś Cię zainteresuje? :

Jest worek tylko na plecach, więc nic nie uciska na bokach.
Zamiast metalowej płyty jest taki odpowiednik z twardego grubego plastiku ;-)
Przepływałem w tym caly sezon, wszystko sprawne, dodany pas kroczny oraz dodatkowy pas do zapinania butli. Nowe oringi i nowy zaworek w inflatorze.
Ma już sporo za sobą (jestem 2 wlascicielem), ale działa bez zarzutu - zmiescisz sie spokojnie w budzecie :-)
Pisz na pw, jakbys byl zainteresowany to jakies fotki porobie.

adamjoker 

Stopień: PE+PN1
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2014, 01:18   

Dokupić kieszonki trymujace na pas do butli i może być fajna opcja.

dziuba8024 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2014, 15:33   

dzieki poprosze o zdjecia mam juz 2 ciekawe oferty na pewno na cos sie zdecyduje
dziuba8024@op.pl
pzdr.

[ Dodano: 07-12-2014, 17:06 ]
skrzydło już kupione , dziś byłem przetestować , dzięki Kolego
pzdr.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu