Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż zaworów w suchym
Autor Wiadomość
miedzwin 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2014, 00:57   Montaż zaworów w suchym

Cześć drogie koleżanki i drodzy koledzy :)
Prosiłbym uprzejmie o pewną radę. Od razu uprzedzam, że jestem jeszcze mocno zielony w tematyce sprzętu nurkowego, więc jeśli palnę coś głupiego, to proszę o przymknięcie oka i naprostowanie mojej skromnej osoby ;)
A problem jest takowy: upatrzyłem już sobie suchara i oczywiście najlepiej jakby był tani i dobry. Stąd coś takiego:

http://www.ebay.pl/itm/13...984.m1423.l2649

Z początku ogłoszenie mnie odrzuciło bo cena coś śmiesznie niska, poza tym bez zaworów. Później zacząłem drążyć temat zaworów dolotowego jak i upustowego i wyszło mi, że komplet od Apeksa (nisko-profilowy) powinien zamknąć się w cenie jakichś 230zł. Co wraz z dość atrakcyjną ceną Aquariusa ładnie się uzupełnia i daję przyjemną cenę końcową. Niemniej jednak cena wymiany zaworu (bo tylko taką udało mi się znaleźć w cennikach serwisów nurkowych) waha się w okolicach 300zł (prawdopodobnie w cenie jest już koszt nowego zaworu, ale pewien nie jestem), co w przypadku instalacji dwóch zaworów czyni całą inicjatywę mocno chybioną - skoro nowy suchar jestem w stanie zamówić za około 2000zł od innych Niemiaszków (ale już nie z Apeksem a jakimś "siajskim" ND).
Teraz moje pytanie, czy będę w stanie sam zamontować sobie w skafandrze takie zawory? Według filmików na "jutjub" wydaje się to dziecinnie proste - choć ja nie dysponuję niestety kluczem do zaworów. Wkręcić pewno wkręcę, tylko nie mam zamiaru utopić się (lub co najmniej solidnie zalać) przy pierwszym nurze w swoim własnym sucharze "handmade by me in my szopa" :P
Z tego co wygrzebałem już na forum niejeden klubowy odważny Nuras nie raz już rozkręcał i skręcał swoje zawory - więc jednak da się.
Proszę o opinię. Da się... nie da... szkoda czasu...?
Dzięki z góry i pozdrawiam serdecznie :beer3:

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2014, 06:51   

Jeżeli są otwory to montaż zaworu jest jak skręcenie śruby z nakrętką na kawałku blachy. Myślę ze dasz radę :pa:
Ostatnio zmieniony przez Sebiriusz 13-12-2014, 06:51, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 13-12-2014, 08:16   

Wkręcenie zaworu jest dziecinnie proste, więc nie będziesz miał z tym problemu.

miedzwin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2014, 13:00   

Dzięki wielkie za rady. Tak też myślałem. Opuszczę sobie jednakowoż ten suchar, bo nie jestem przekonany co do jego pochodzenia. Kryza wygląda na nieoryginalną i chyba już skracaną. A firma - nazwijmy ją roboczo "Kogucik" sprzedaje dosłownie wszystko. W komplecie z suchym mógłbym sobie kupić jeszcze dajmy na to konsolę do gier, siodło i kask do motoru ;)
Mój Boże, dobrze że się opamiętałem :)
Temat można uznać za zamknięty. Tym niemniej posiadłem wiedzę na temat skali trudności montażu zaworów w skafandrze :)
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 13-12-2014, 15:09   

Nie chciałem komentować suchara, bo każdy nura w tym co lubi, ale ten faktycznie lekko dziwnie wyglądał ;)
Na spokojnie poczytaj, popytaj, rozejrzyj się w czym nurkują ludzie i nie śpiesz się, bo szkoda kasę wywalać w błoto.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2014, 15:28   

czy ja wiem... wygląda na jakiś lekki skafander nylonowy.

miedzwin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2014, 15:54   

Sam Aquarius nie jest złym skafandrem z tego co wyczytałem\ wypytałem. Jest lekki, trochę ludzi już w nim nura. No i przede wszystkim jest tani. Fakt, na wieszaku wygląda jak przebranie na "myszoskoczka" tudzież strój do uprawiania sportu zwanego Wingsuitingiem :)
A ja patrzę, badam rynek. Gdybym zabrał się za nury jakieś dwa lata temu pewno kupiłbym Equesa 1000zł taniej niż dziś, a tak ciężko mi przełknąć na raz wydatek prawie 4tys.
Wiem wiem, są używki - nie wykluczam :)

wredna_ruda 

Stopień: PADI MSDT
Kraj:
Malta

Wysłany: 19-12-2014, 14:17   

O ile pamiec mnie nie zawodzi to Aquarius byl projektowany dla hiszpanskiej armii, czyli nurac sie w tym da ;)
Co do zaworu, ktory okreslasz jakimś "siajskim" ND to przyjrzyj mu sie dobrze. ND uzywa czasem Apexow z wlasnym logo. Wymienilam kiedys swoj upustowy ND na Apexa. Po wymianie wyglada identycznie (procz firmowej naklejki). Niestety cieknie tez identycznie ;)

miedzwin 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-12-2014, 12:45   

Najprawdopodobniej masz wszelką rację. Mea Culpa ;)

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-12-2014, 16:08   

nie dotykaj, straszny patent skafandra - czujesz się jak łowiczanka zawiązywanej spódnicy, miało pomagać w ubieraniu, chyba cresi miało taki wynalazek kiedyś

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 25-12-2014, 17:13   

miedzwin napisał/a:
A firma - nazwijmy ją roboczo "Kogucik" sprzedaje dosłownie wszystko.

"Firma" jest agencja sprzedajaca rozne roznosci dla osob ktorym nie chce sie wystawiac aukcji. Taki "small busines" - de'facto bezrobotna Harz IV babka w podeszlym wieku zarabiajaca na prowizji. Dosc popularne w DE. Zanosisz zbedne rzeczy i po jakims czasie dostajesz kase.

Wisniowy 

Stopień: OWD, AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2014, 22:38   Aquarius

Witam
Stanę trochę w obronie firmy ND i modelu Aquarius ponieważ nabyłem taki niedawno i powiem szczerze ze skafanderek jest spoko jest lekki ma dobry zamek który obsługuje sam :) materiał wyglada na wytrzymały ale tego nie wiem bo mam za sobą dopiero kilka nurków w tym SS.
Cena nie duża ja w Polsce kupiłem go za 2700 z pełna gwarancja 24 miesięczna i jedyne czego żałuje to tego ze nie wkleiłem sobie pierścieni od razu tylko teraz montowałem sam zestaw.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu