Wysłany: 13-12-2014, 00:57 Montaż zaworów w suchym
Cześć drogie koleżanki i drodzy koledzy
Prosiłbym uprzejmie o pewną radę. Od razu uprzedzam, że jestem jeszcze mocno zielony w tematyce sprzętu nurkowego, więc jeśli palnę coś głupiego, to proszę o przymknięcie oka i naprostowanie mojej skromnej osoby
A problem jest takowy: upatrzyłem już sobie suchara i oczywiście najlepiej jakby był tani i dobry. Stąd coś takiego:
Z początku ogłoszenie mnie odrzuciło bo cena coś śmiesznie niska, poza tym bez zaworów. Później zacząłem drążyć temat zaworów dolotowego jak i upustowego i wyszło mi, że komplet od Apeksa (nisko-profilowy) powinien zamknąć się w cenie jakichś 230zł. Co wraz z dość atrakcyjną ceną Aquariusa ładnie się uzupełnia i daję przyjemną cenę końcową. Niemniej jednak cena wymiany zaworu (bo tylko taką udało mi się znaleźć w cennikach serwisów nurkowych) waha się w okolicach 300zł (prawdopodobnie w cenie jest już koszt nowego zaworu, ale pewien nie jestem), co w przypadku instalacji dwóch zaworów czyni całą inicjatywę mocno chybioną - skoro nowy suchar jestem w stanie zamówić za około 2000zł od innych Niemiaszków (ale już nie z Apeksem a jakimś "siajskim" ND).
Teraz moje pytanie, czy będę w stanie sam zamontować sobie w skafandrze takie zawory? Według filmików na "jutjub" wydaje się to dziecinnie proste - choć ja nie dysponuję niestety kluczem do zaworów. Wkręcić pewno wkręcę, tylko nie mam zamiaru utopić się (lub co najmniej solidnie zalać) przy pierwszym nurze w swoim własnym sucharze "handmade by me in my szopa"
Z tego co wygrzebałem już na forum niejeden klubowy odważny Nuras nie raz już rozkręcał i skręcał swoje zawory - więc jednak da się.
Proszę o opinię. Da się... nie da... szkoda czasu...?
Dzięki z góry i pozdrawiam serdecznie
Dzięki wielkie za rady. Tak też myślałem. Opuszczę sobie jednakowoż ten suchar, bo nie jestem przekonany co do jego pochodzenia. Kryza wygląda na nieoryginalną i chyba już skracaną. A firma - nazwijmy ją roboczo "Kogucik" sprzedaje dosłownie wszystko. W komplecie z suchym mógłbym sobie kupić jeszcze dajmy na to konsolę do gier, siodło i kask do motoru
Mój Boże, dobrze że się opamiętałem
Temat można uznać za zamknięty. Tym niemniej posiadłem wiedzę na temat skali trudności montażu zaworów w skafandrze
Pozdrawiam serdecznie.
Łukasz
Nie chciałem komentować suchara, bo każdy nura w tym co lubi, ale ten faktycznie lekko dziwnie wyglądał
Na spokojnie poczytaj, popytaj, rozejrzyj się w czym nurkują ludzie i nie śpiesz się, bo szkoda kasę wywalać w błoto.
Sam Aquarius nie jest złym skafandrem z tego co wyczytałem\ wypytałem. Jest lekki, trochę ludzi już w nim nura. No i przede wszystkim jest tani. Fakt, na wieszaku wygląda jak przebranie na "myszoskoczka" tudzież strój do uprawiania sportu zwanego Wingsuitingiem
A ja patrzę, badam rynek. Gdybym zabrał się za nury jakieś dwa lata temu pewno kupiłbym Equesa 1000zł taniej niż dziś, a tak ciężko mi przełknąć na raz wydatek prawie 4tys.
Wiem wiem, są używki - nie wykluczam
Wiek: 49 Dołączyła: 20 Sie 2009 Posty: 111 Skąd: Bugibba, Malta
Wysłany: 19-12-2014, 14:17
O ile pamiec mnie nie zawodzi to Aquarius byl projektowany dla hiszpanskiej armii, czyli nurac sie w tym da
Co do zaworu, ktory okreslasz jakimś "siajskim" ND to przyjrzyj mu sie dobrze. ND uzywa czasem Apexow z wlasnym logo. Wymienilam kiedys swoj upustowy ND na Apexa. Po wymianie wyglada identycznie (procz firmowej naklejki). Niestety cieknie tez identycznie
Wysłany: 25-12-2014, 16:08
nie dotykaj, straszny patent skafandra - czujesz się jak łowiczanka zawiązywanej spódnicy, miało pomagać w ubieraniu, chyba cresi miało taki wynalazek kiedyś
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 25-12-2014, 17:13
miedzwin napisał/a:
A firma - nazwijmy ją roboczo "Kogucik" sprzedaje dosłownie wszystko.
"Firma" jest agencja sprzedajaca rozne roznosci dla osob ktorym nie chce sie wystawiac aukcji. Taki "small busines" - de'facto bezrobotna Harz IV babka w podeszlym wieku zarabiajaca na prowizji. Dosc popularne w DE. Zanosisz zbedne rzeczy i po jakims czasie dostajesz kase.
Wiek: 41 Dołączył: 30 Lip 2014 Posty: 71 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 30-12-2014, 22:38 Aquarius
Witam
Stanę trochę w obronie firmy ND i modelu Aquarius ponieważ nabyłem taki niedawno i powiem szczerze ze skafanderek jest spoko jest lekki ma dobry zamek który obsługuje sam materiał wyglada na wytrzymały ale tego nie wiem bo mam za sobą dopiero kilka nurków w tym SS.
Cena nie duża ja w Polsce kupiłem go za 2700 z pełna gwarancja 24 miesięczna i jedyne czego żałuje to tego ze nie wkleiłem sobie pierścieni od razu tylko teraz montowałem sam zestaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko