Wysłany: 25-02-2015, 09:29 konserwacja suchego skafandra tricki i pomysły
witam . szukałem na forum jakis rozwiazan ktore stosujecie aby wasz skafander wytrzymał jak najdłuzej ,od parunastu nurkowan posiadam wlasnie to cos przyjemnego ,jednak koszt zakupu skafandra sklonił mnie do napisania do Was po porady i rozwiazania jakie zastosowaliscie .pozdr.
Nie wiem co to za chemia, ale proponuje:
- po nurkowaniu w pierwszej kolejności wywlec skafander i suszyć od środka.
- jeżeli masz krótkie przerwy w nurkowaniu to po wysuszeniu nie zapinaj suwaka.
- przechodząc obok skafandra kłaniaj mu się i pytaj czy wszystko w porządku.
Wysłany: 25-02-2015, 11:27
Ta chemia to (patrząc od góry):
klej do łatania dziur,
wosk do suwaków (uwaga wosku o ile dobrze kojarzę używa się tylko do suwaków metalowych),
talk do posypania manszet przed założeniem - zmniejsza tarcie i ryzyko uszkodzenia manszety.
Jeśli chodzi o dbanie o suchara, to ważne, żeby składać go tak, żeby suwaki nie gięły się zbyt mocno.
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Kupiłem suchy, cordura. Teraz czeka mnie zakup ocieplacza i tu pojawia się problem, to kolejny duży wydatek. Chciałbym na początek coś niskobudżetowego, a w tym czasie zbierać na jakiś fullpro.
Co poleciacie?
Mam już 2 kolmpety bielizny i 'kombinezon' z polaru chyba 260. Czy to mało? Dodać jeszcze jedną warstwę. Czytałem, też, że o ocieplaczach wojskowych.
Mogę też poczekać kilka mies. i kupic dedykowany ocieplacz (przymierzam się do tecline, lub coś podobnego do 600zł).
Co radzicie.
PS Rada - Kup dobry ocieplacz to rada-> zacznij nurkować w połowie sezonu, a tego nie chce.
Wysłany: 26-02-2015, 09:34
NurZiom napisał/a:
Chciałbym na początek coś niskobudżetowego, a w tym czasie zbierać na jakiś fullpro.
Co poleciacie?
(...) Czytałem, też, że o ocieplaczach wojskowych.
z takich naprawdę niskobudżetowych jest to http://armyworld.pl/produ...-wojskowy.html, kilku moich znajomych używa i są zadowoleni oczywiście nie jest fullpro, jak napisałeś, ale są to ludzie nurkujący w zimnych wodach, ten kombinezon jest jedną z warstw i się sprawdza
no i stosunek ceny do jakości działa tu super pozytywnie
Jedyny problem to kwestia dostępności, bo zdaje się niewiele tych rozmiarów jest.
A w razie czego- jaki rozmiar byłyby Ci potrzebny ? Być może mogłabym 1 szt. zupełnie nieużywaną załatwić- z tym, ze jest w konkretnym rozmiarze- po prostu zakupione, niewykorzystane.
nie doczytałem o budżecie.
Jednak i tak wydaje mi się że mając do wydania 600, a dobry ocieplacz za 800 i w dalszej perspektywie za 1400 to nie opłaca się kupować tego za 600 ... ani tego za 1400
A w razie czego- jaki rozmiar byłyby Ci potrzebny ? Być może mogłabym 1 szt. zupełnie nieużywaną załatwić- z tym, ze jest w konkretnym rozmiarze- po prostu zakupione, niewykorzystane.
Witam polecam wypośrodkować i kupić ocieplacz w okolicach 800-900 zł , znanej firmy "B....." w jednym z internetowych sklepów nurkowych. Patrz górna reklama strony
Nie wiem czy mało-wyraźnie napisałem czy jestem zwyczajnie biedny i nie stać mnie dziś na wydatek rzedu 800zł na ocieplacz. Wolałbym wydać np. max 300zł na "coś" i już nurkować, a nie odkładać zakup na... wychodzi na to, że czerwiec/lipiec/sierpien...
Chyba jednak rada lozerki będzie najlepsza i poszukam czegoś w tym rodzaju.
Wysłany: 26-02-2015, 12:22
Przeglądaj ogłoszenia na allegro i temu podobnych, nie tylko tutaj. Czasem trafią się perełki typu używany kilka razy za mniej niż pół ceny nowego ; )
Pozdrawiam
Wysłany: 27-02-2015, 09:15
nie kombinuj bo będziesz miał potem szafę pełną ocieplaczy do niczego i starał się je sprzedać za bezcen
kup Kwarka, super cen, super jakość, ja właśnie kupiłem - na raty 80 dych miesięcznie
a jak chcesz to mam waterproofa 300 rozm. l oddam za 250
Wysłany: 27-02-2015, 10:27
Jak narazie jednego nura dałem w cordurze + bare 100 - w lutym 2015.
Powiem tak - było zimno, cos trzeba by dodać. Na pewno jakaś bluza i rękawiczki.
Ale na cieplejsze miesiące pewnie będzie jak znalazł. Pytanie ile zimna jesteś w stanie znieść / wycierpieć.
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 27-02-2015, 13:53
Też polecam kwarka. Załóż 2 swetry i ciepłe gacie i 2 pary miękkich spodni i sprawdź. Zbieraj na kwarka i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko