Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
konserwacja suchego skafandra tricki i pomysły
Autor Wiadomość
DARAS 

Stopień: deep nitrox dry suit
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2015, 09:29   konserwacja suchego skafandra tricki i pomysły

witam . szukałem na forum jakis rozwiazan ktore stosujecie aby wasz skafander wytrzymał jak najdłuzej ,od parunastu nurkowan posiadam wlasnie to cos przyjemnego ,jednak koszt zakupu skafandra sklonił mnie do napisania do Was po porady i rozwiazania jakie zastosowaliscie .pozdr.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2015, 09:50   

Nie wiem co to za chemia, ale proponuje:
- po nurkowaniu w pierwszej kolejności wywlec skafander i suszyć od środka.
- jeżeli masz krótkie przerwy w nurkowaniu to po wysuszeniu nie zapinaj suwaka.
- przechodząc obok skafandra kłaniaj mu się i pytaj czy wszystko w porządku.
:ping:

Mroowkojad 

Stopień: Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2015, 11:27   

Ta chemia to (patrząc od góry):

klej do łatania dziur,
wosk do suwaków (uwaga wosku o ile dobrze kojarzę używa się tylko do suwaków metalowych),
talk do posypania manszet przed założeniem - zmniejsza tarcie i ryzyko uszkodzenia manszety.

Jeśli chodzi o dbanie o suchara, to ważne, żeby składać go tak, żeby suwaki nie gięły się zbyt mocno.

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 08:24   

Żeby nie zakładać nowego tematu.
Kupiłem suchy, cordura. Teraz czeka mnie zakup ocieplacza i tu pojawia się problem, to kolejny duży wydatek. Chciałbym na początek coś niskobudżetowego, a w tym czasie zbierać na jakiś fullpro.
Co poleciacie?
Mam już 2 kolmpety bielizny i 'kombinezon' z polaru chyba 260. Czy to mało? Dodać jeszcze jedną warstwę. Czytałem, też, że o ocieplaczach wojskowych.
Mogę też poczekać kilka mies. i kupic dedykowany ocieplacz (przymierzam się do tecline, lub coś podobnego do 600zł).

Co radzicie.

PS Rada - Kup dobry ocieplacz to rada-> zacznij nurkować w połowie sezonu, a tego nie chce.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 08:49   

Kwark navy.

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 09:00   

Sebiriusz napisał/a:
Kwark navy.

To raczej nie jest tania opcja, a może inaczej, po mojemu to nie jest tania opcja :/

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 09:34   

NurZiom napisał/a:
Chciałbym na początek coś niskobudżetowego, a w tym czasie zbierać na jakiś fullpro.
Co poleciacie?
(...) Czytałem, też, że o ocieplaczach wojskowych.

z takich naprawdę niskobudżetowych jest to http://armyworld.pl/produ...-wojskowy.html, kilku moich znajomych używa i są zadowoleni :) oczywiście nie jest fullpro, jak napisałeś, ale są to ludzie nurkujący w zimnych wodach, ten kombinezon jest jedną z warstw i się sprawdza :)

no i stosunek ceny do jakości działa tu super pozytywnie :)

Jedyny problem to kwestia dostępności, bo zdaje się niewiele tych rozmiarów jest.

A w razie czego- jaki rozmiar byłyby Ci potrzebny ? Być może mogłabym 1 szt. zupełnie nieużywaną załatwić- z tym, ze jest w konkretnym rozmiarze- po prostu zakupione, niewykorzystane.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 09:36   

NurZiom napisał/a:
a w tym czasie zbierać na jakiś fullpro.

nie doczytałem o budżecie.
Jednak i tak wydaje mi się że mając do wydania 600, a dobry ocieplacz za 800 i w dalszej perspektywie za 1400 to nie opłaca się kupować tego za 600 ... ani tego za 1400 :D
:pa:

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 09:47   

lozerka napisał/a:
A w razie czego- jaki rozmiar byłyby Ci potrzebny ? Być może mogłabym 1 szt. zupełnie nieużywaną załatwić- z tym, ze jest w konkretnym rozmiarze- po prostu zakupione, niewykorzystane.

na 170cm wzrostu, w klacie około 100cm

nuras_79 
Moderator Grupy

Stopień: ADV.Nitrox + Wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 11:17   

Witam polecam wypośrodkować i kupić ocieplacz w okolicach 800-900 zł , znanej firmy "B....." w jednym z internetowych sklepów nurkowych. Patrz górna reklama strony :)

Naprawdę bardzo dobrej jakości produkt.

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 12:12   

Nie wiem czy mało-wyraźnie napisałem czy jestem zwyczajnie biedny i nie stać mnie dziś na wydatek rzedu 800zł na ocieplacz. Wolałbym wydać np. max 300zł na "coś" i już nurkować, a nie odkładać zakup na... wychodzi na to, że czerwiec/lipiec/sierpien...

Chyba jednak rada lozerki będzie najlepsza i poszukam czegoś w tym rodzaju.

tom444 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 12:22   

Przeglądaj ogłoszenia na allegro i temu podobnych, nie tylko tutaj. Czasem trafią się perełki typu używany kilka razy za mniej niż pół ceny nowego ; )
Pozdrawiam

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 12:44   

NurZiom - lookaj tez czasem na komisie nurkowym. Ja na wzrost około 170 znalazłem Bare Polarware "setkę" za jedyne 200 pln.

O taki: http://www.scuba[dot]com/...Polar-Ware.html

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 12:57   

Ventr napisał/a:
NurZiom - lookaj tez czasem na komisie nurkowym. Ja na wzrost około 170 znalazłem Bare Polarware "setkę" za jedyne 200 pln.

O taki: http://www.scuba[dot]com/...Polar-Ware.html

Tylko czy 100 do cordury to nie za lekki ocieplacz na nasze wody?

tom444 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-02-2015, 19:38   

jeśli chcesz bardzo ciepły to może taki :
http://nurkowy.com.pl/ind...troller=product

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2015, 09:15   

nie kombinuj bo będziesz miał potem szafę pełną ocieplaczy do niczego i starał się je sprzedać za bezcen
kup Kwarka, super cen, super jakość, ja właśnie kupiłem - na raty 80 dych miesięcznie
a jak chcesz to mam waterproofa 300 rozm. l oddam za 250 :)

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2015, 10:27   

Jak narazie jednego nura dałem w cordurze + bare 100 - w lutym 2015.
Powiem tak - było zimno, cos trzeba by dodać. Na pewno jakaś bluza i rękawiczki.
Ale na cieplejsze miesiące pewnie będzie jak znalazł. Pytanie ile zimna jesteś w stanie znieść / wycierpieć.

krzysiek_x
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2015, 13:53   

Też polecam kwarka. Załóż 2 swetry i ciepłe gacie i 2 pary miękkich spodni i sprawdź. Zbieraj na kwarka i tyle.

NurZiom 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2015, 14:47   

ok, mamówiliście mnie, ale do czasu zakupu spróbuję w czymś tańszym (już dokładam na kwarka) Bęzie dobrze.
Pozdrawiam
NZ

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-02-2015, 15:16   

woland66 napisał/a:
Kwarka, super cen, super jakość, ja właśnie kupiłem [...]
a jak chcesz to mam waterproofa 300 rozm. l oddam za 250 :)

Dlaczego zmieniasz? Waterproof jest za cienki? czy za mały?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu