Jeden, powolny i dlugi dlugi wydech pewnie dziala tak samo - musisz zrobic to tylko wystarczajaco dlugo.
To wystarczający czas wynosi ok 3-5 s. czyli jeden długi wydech.
W jednym i drugim przypadku, gdy schodzimy w głąb, często lepiej wyciągnąć rurkę z ust i zanurzenie i wynurzenie robi bez rurki w ustach.
Przy płytkich nurkach (zirka 8 m) można nie wyciągać (przynajmniej ja nigdy nie wyciągam), ale wówczas wiadomo że nie warto czekać do ostatniej chwili, gdy tchu będzie całkowicie brakować, bo wówczas i tak wypluwa się rurkę w fazie wynurzenia.
Do polowania używam bez zaworka - może trudniej się opróżnia, ale generuje mniej hałasu niż te z zaworkiem (czasem mocniejszy oddech generuje wypchnięcie powietrza powietrzem przez zaworek i niepotrzebny hałas pod wodą.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 21-07-2015, 14:57, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 21-07-2015, 15:51
Nuroslaw napisał/a:
To wystarczający czas wynosi ok 3-5 s. czyli jeden długi wydech.
Ja probowalem te wynalazki z zaworkami jakies 10 lat temu, mozliwe ze sie to zmienilo. Wtedy zaworki nie przynosily IMHO zadnych korzysci, byc moze dlatego ze uczylem sie na rurkach bez zaworkow i przedmuchanie rurki nigdy nie sprawialo mi klopotow. Krotkie "pyk" i gotowe. Proste i bez zastanawiania sie, czy jeszcze cos w rurce zostalo.
Nuroslaw napisał/a:
W jednym i drugim przypadku, gdy schodzimy w głąb, często lepiej wyciągnąć rurkę z ust i zanurzenie i wynurzenie robi bez rurki w ustach.
Nurkowanie w glab robie bez rurki - nie widze zadnych plusow brania jej z soba. Podczas przygotowania do zanurzenia oddycham bez rurki, w trakcie bycia pod woda, rurka denerwuje swoim dygotaniem przy masce, przy wynurzeniu nie jest mi potrzebna - oddycham bezposrednio bez martych przestrzeni.
Nuroslaw napisał/a:
Przy płytkich nurkach (zirka 8 m) można nie wyciągać (przynajmniej ja nigdy nie wyciągam),
To jest dla mnie snorkeling - plywanie po powierzchni, obserwowanie rybek, krotkie plytkie wynurzenia, przedmuchanie rurki bez wyciagania glowy ponad powierzchnie. Technika podobna do twojej podczas polowania, podejrzewam.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2015, 18:07
Może masz złe doświadczenia. Ja lubię nurkowanie z rurką. Rurka jak ma u dołu zaworki pozwala Tobie na bardzo ciche wynurzenie, bo gdy dopłyniesz do powierzchni, nie musisz całej głowy wynurzać, a przy powolnym wydechu (by nie tworzyć bąblowania przez zaworki), spokojnie opróżniasz ją z wody (ba, sama się opróżnia), nawet nie słychać usuwanej wody, bo sobie spływa przez zaworki i opuszcza fajkę. Wydech tylko lekko przyśpiesza ten proces.
Martin napisał/a:
Nurkowanie w glab robie bez rurki - nie widze zadnych plusow brania jej z soba
Przy łowiectwie zaś, pozwala podczas wynurzenia nie tracić kontaktu wzrokowego z rybą, bo nie musisz wynurzać ust z wody by zaczerpnąć powietrza.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 21-07-2015, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2015, 21:07
Nuroslaw, z fizycznej strony takie samooczyszczanie się rurki, to jakiś cud. Poczytaj o naczyniach połączonych, to sam dojdziesz do tego, że piszesz rzeczy wbrew ogólnie sprawdzonych praw fizyki. Jakoś od kilkunastu lat pływam z fajką i nigdy mając głowę pod wodą sama się cholera nie opróżniła. Zawsze robię to krótkim, silnym wydechem.
Ale może "nurkując" w internecie rządzą inne prawa fizyczne
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 21-07-2015, 21:08, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2015, 21:19
Naczynia połączone - działa tu równowaga sił. Wynurz tylko oczy, albo dobij tylko do powierzchni. Juz wtedy część rurki jest wynurzona, i jeśli ma zaworek, opróznia się o tą całą przestrzeń. , Zrób lekki, ciągły wydech, i rurka jest pusta. Nie trzeba nic mocno dmuchać.
Przy "tradycyjnej" masz wciąż pełną "po brzegi"
[ Dodano: 22-07-2015, 18:16 ]
Ale tradycyjna tez ma swoje zalety. Nie hałasuje kiedy nie chcemy, bo "przypadkiem". I stawia mniejsze opory podczas nurkowania.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 21-07-2015, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Tak się przekomarzacie czy dmuchać w rurkę mocno czy słabo ale nie zapominajmy że jest jeszcze jedna stara technika opróżniania rurki z wody, nie wymagająca praktycznie żadnego dmuchania. Wystarczy w momencie rozpoczęcia wynurzania wpuścić w rurkę mały bąbel powietrza a rozprężający się gaz sam opróżni rurkę z wody.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2015, 09:45
He, ale pozbywasz się powietrza z płuc, a bąbel opuści rurkę zanim osiągniesz powierzchnię i jest
Tak się przekomarzacie czy dmuchać w rurkę mocno czy słabo ale nie zapominajmy że jest jeszcze jedna stara technika opróżniania rurki z wody, nie wymagająca praktycznie żadnego dmuchania. Wystarczy w momencie rozpoczęcia wynurzania wpuścić w rurkę mały bąbel powietrza a rozprężający się gaz sam opróżni rurkę z wody.
A nie będzie tak, że rozprężający się gaz wyleci z rurki do powierzchni a rurka dalej będzie pełna wody?
Wysłany: 23-07-2015, 11:45
Polacam Tusę:
http://divezone.pl/fajka-...170-p-2132.html
minimalne opory w oddychaniu, dolny zaworek powoduje że łatwo się opróżnia,
na wlocie "falochron" minimalizujący przypadkowe zalanie na powierzchni przez fale,
świetna do snurkowania i do łowiectwa też będzie bdb.
A nie będzie tak, że rozprężający się gaz wyleci z rurki do powierzchni a rurka dalej będzie pełna wody?
Najlepiej spróbuj sam i się przekonasz.
Nie chce mi się A tak poważnie, to przecież gaz wyleci z rurki "omijając" wodę i woda znów zaleje rurkę. Dobrze myślę? Chyba że będzie skierowana wylotem do dołu. Ale nie pływam w ten sposób i tak pytam z ciekawości.
Ostatnio zmieniony przez martin 23-07-2015, 17:33, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2015, 20:02
tak, można brać rurkę tanią ale w rozmiarze junior, za krótka i ze zbyt małym a twardym ustnikiem zamiast komfortu.
Zawsze można polecić: Cressi Corsica (49zł) lub podobną Tribord za 35 zł. Pamiętać należy że to rurka do snorkelingu - ma być komfortowa w pierwszej kolejności. Do scuba jeśli ma być awaryjna to zdecydowanie bez zaworków. Ma być prosta i tania, bo tyle co jej użyjemy, to zniesiemy ewentualne niewygody.
Podobnie z maskami. W Deca można dostać fajne maski w niskiej cenie. jednakże należy pamiętać, że 90 % masek tam sprzedawanych ma jasny lub przeźroczysty silikon.
Jednakże wybór płetw w Decathlonie jest najmniejszy i warto jednak w sklepie nurkowym.
Zdjęcie poglądowe
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 23-07-2015, 20:05, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-07-2015, 23:05
Cytat:
A tak poważnie, to przecież gaz wyleci z rurki "omijając" wodę i woda znów zaleje rurkę. Dobrze myślę? Chyba że będzie skierowana wylotem do dołu. Ale nie pływam w ten sposób i tak pytam z ciekawości.
Pragnę dodać, że jest to jedno z ćwiczeń, które robione jest na kursie GUE Rec1.
Wysłany: 24-07-2015, 08:22
Metoda oczyszczania fajki "wypchnięciem" kurs Skin Divera PADI - taki kurs dla dzieci i dorosłych (od 8 lat)
Jak ktoś chce spróbować takiej metody oczyszczania fajki bez mocnego dmuchnięcie niech w końcowej fazie wynurzenia rozpocznie powolny spokojny wydech tak aby zakończyć go dopiero jak szczyt fajki znajdzie się nad powierzchnią wody. Potem od razu ostrożny wdech.
Fajka będzie wypełniona powietrzem w momencie wynurzenia więc nie ma co wydmuchiwać.
Potem w ramach treningu można doprowadzać to do perfekcji chociaż bąbelek jest pewną przenośnią ponieważ gdyby to bąbelek czyścił fajkę przesuwając się do góry to pod nim musiała by być albo z powrotem woda albo próżnia
Po prostu nasz wydech usuwa bez żadnego wysiłku wodę z rurki a jeżeli wydech skończymy minimalnie po tym jak końcówka rurki wynurzy się nad powierzchnię nowa woda się nie naleje.
MSC
rurka z zaworkami potrafi platac nieprzyjemne a nawet niebezpieczne figle.warto wziac to pod uwage...Zchodząc glebiej ustnik trzeba wypluć by uniknąć wsysania po wynurzeniu czasem mamy problem z szybkim oczyszczeniem z wody takiej rurki.Czasem potrafi sie "zaciąc",zwlaszcza przy fali lub kiedy gorny koniec gdzies sie przekrzywi lub opadnie w kierunku lustra wody.Zwykla rurka jest duzo lepsza.Fakt ze zmusza uzytkownika do krotkiego treningu ale to moze byc zaletą.
Rurka z takim zaworkiem nie wymaga żadnych zabiegów. Jak przy automacie robimy wydech i jest opróżniona z wody. Takie zaworki również nie mają żadnego negatywnego wpływu podczas zanurzania, itp.
MSC
Wysłany: 24-07-2015, 12:03
Z rurką Air Technisuba schodziłem głębiej niż te 12 metrów na Grubego i nic się nie dzieje bo co ma się dziać. Zresztą gdyby coś miało się dziać to zaczęło na pierwszych 5 metrach.
Co miało by się dziać twoim zdaniem i czy kiedyś próbowałeś sam czy nie?
Jak nurkuję z taką rurką to rurka napełnia się wodą, potem po wynurzeniu głowy poziom w rurce opada do poziomu otoczenia a reszta wylatuje z wydechem.
Myślę, że różni nas to, że ja nurkowałem w rurkach prostych bez zaworków oraz z zaworkami przy ustniku i po prostu wiem jak działają.
Ty musiałeś chyba nigdy z taką rurką nie nurkować bo podajesz błędne informacje - trudno mi inaczej tłumaczyć brak wiedzy w tym zakresie.
Jak chcesz sprawdzić te błędne informacje to zanurkuj z taką rurką jak nie wierzysz komuś kto nurkował Potem opisz tutaj swoje doświadczenie.
Rurki z zaworkiem są super do snurkowania czy nurkowania w ABC bo po wynurzeniu po prostu robimy normalny wydech i są opróżnione z wody.
Do nurkowania lepsze są prostsze bez zaworków bo rurka w nurkowaniu to raczej coś na wszelki wypadek trochę jak octopus i czym prostsza tym moim zdaniem lepsza
MSC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko