Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie odnośnie sprzętu
Autor Wiadomość
Zarazzz 

Stopień: Laik
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-12-2015, 23:39   Pytanie odnośnie sprzętu

Witam
Nie znam się kompletnie a poszukuję dobrego sprzętu podstawowego, czyli Maska, Fajka i Płetwy na prezent dla brata.
Na pewno będzie ich używać na Malcie, czyli dobra widoczność jest tu podstawą.
Znalazłem 3 takie zestawienia, jeśli możecie napisać który byście wybrali i dlaczego będę wdzięczny.

Od najtańszego:
http://allegro.pl/zestaw-...5112106241.html
http://allegro.pl/zestaw-...5565411161.html
http://allegro.pl/zestaw-...5345990118.html

Z góry dziękuje

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 08-12-2015, 23:58   

Maska bez mierzenia, to loteria i to nie najlepszy pomysł. Nigdy nie kupowałem takiego zestawu w kpl. Lepiej było by zabrać brata na jakiegoś sklepu sportowego i niech przymierzy kilka masek. Potem idź sam i kup taki wybrany zestaw. Inaczej może ( będzie musiał) będzie zadowolony, albo po świętach puści na alledrogo jako nietrafiony prezent gwiazdkowy.
Tyle z mojej strony.

P.S: masek jest bardzo wiele na rynku i nie zawsze droższa to ta lepsza. Po prostu musi pasować do twarzy...

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 08:17   

Marcin13736 napisał/a:
Po prostu musi pasować do twarzy...

Dokładnie, możne być maska za 250zł i będzie lać bo nie pasuje do twarzy i taka za 20zł, która pasuje i nie leje.

Co do fajki - osobiście nie lubię takich z miękkim fragmentem, bardziej pasują mi klasyczne z zaworkiem coś jak AIR DRY Technisub przy czym to już trochę droższa rzecz. Z drugiej strony zależy do czego się fajki używa lub nie używa. Jak ma to być kwiatek do kożucha (czyli element sprzętu którego nigdy się nie używa) to najtańsza.

Płetwy - moim zdaniem kompromis cenowo użytkowy to Maresy Avanti (najtańsze są chyba Tre, droższe Quatro kiedyś były takie z dwoma paskami gumy ale nazwy nie pamietam moze duo), bardzo uniwersalne: na basen, do snorkelingu, do pływania z lekkim sprzętem a nawet ciężkim. Oczywiście są lepsze do każdej z tych rzeczy ale wtedy trzeba mieć 3-4 pary płetw :-)

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 08:45   Re: Pytanie odnośnie sprzętu

Pytasz, który- wskazany przez Ciebie- zestaw bym wybrał? Odpowiedź brzmi- żaden.
Krótkie uzasadnienie to takie, że: nie kupiłbym płetw kaloszowych (bo te można wykorzystać tylko w ciepłych wodach i na basenie) oraz maski bez mierzenia (bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie ciekła).

Dłuższe uzasadnienie:
Do czego bratu potrzebny zestaw ABC (maska, płetwy, fajka)?
1. Jeżeli zamierza nurkować ze sprzętem do oddychania i będzie nurkować również w Polsce- każdy wskazany przez Ciebie zestaw wcześniej (niż później) wyląduje w szafie lub na allegro
2. Jeżeli zamierza okazjonalnie oglądać sobie rybki w ciepłych wodach, pływając po powierzchni- w zasadzie każdy przez Ciebie wskazany zestaw będzie dobry z tym zastrzeżeniem, że kupowanie maski bez jej przymierzenia to ryzyko bo.... może cieknąć (tu od razu podpowiem, że na sucho maskę należy przyłożyć do twarzy i docisnąć, jeżeli po zwolnieniu docisku maska będzie się utrzymywała na twarzy to na 95% nie będzie ciekła).
3. Jeżeli zamierza nurkować swobodnie, tj. bez sprzętu do oddychania- tu nie mam doświadczenia ale wg mnie żadne ze wskazanych przez Ciebie płetw się do tego nie nadają

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-12-2015, 10:49   

Każda z wymienionych przez ciebie propozycji jest ok
Każda maska będzie pasowała, dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy z wyjątkiem takich których kształt powoduje orzeczenie inwalidztwa a rozumiem że brat nie jest niepełnosprawny?

Koledzy którzy piszą jakieś brednie o dopasowywaniu i takie tam nie nurkują poza internetem więc tylko powtarzają to co widzieli na forum w starych przedwojennych postach z czasów kiedy maski produkował Stomil z tej samej gumy co opony do Ziła

Płetwy kaloszowe w zestawach do snorkowania są ok
A faja to tylko faja

W snorkowaniu kluczowe jest to co cieszy oko pod wodą więc gdyby brat nosił jakieś szkła korekcyjne to warto wybrać maskę z możliwością wklejenie optyki korekcyjnej
Na przykład taką http://divezone.pl/maska-...jne-p-4423.html

Dodatkowo ta maska zrobiona jest z takich silikonów że szczelnie będzie leżała na twarzy Brada Pita i Giertycha a i koń by nie narzekał
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 10:53, w całości zmieniany 2 razy  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 11:01   

Scaner napisał/a:
dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy z wyjątkiem takich których kształt powoduje orzeczenie inwalidztwa

Muszę się zgłosić z prośbą o orzeczenie inwalidztwa. Może się kiedyś do czegoś przyda...

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-12-2015, 11:50   

mi_g napisał/a:
Scaner napisał/a:
dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy z wyjątkiem takich których kształt powoduje orzeczenie inwalidztwa

Muszę się zgłosić z prośbą o orzeczenie inwalidztwa. Może się kiedyś do czegoś przyda...

Na początek spróbuj zanurać z maską wyrównująca niedoskonałości twoich rysów wystarczy zwykła tania maska gwarantuję ze bedzie pasowała każda w miarę nowoczesna maska
http://www.partybox.pl/pr...owa-frankestein
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 11:52, w całości zmieniany 2 razy  

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 13:50   

Scaner napisał/a:
dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy

Scaner, dlaczego siejesz dezinformację?
Kupowałem maski dla siebie i dla syna dwa lata temu i .... mnie udało się dopiero z trzecią.
Oprócz tego występuje taka "dziwna" zależność, że musimy z synem pływać w swoich maskach bo jak się zamienimy to..... ciekną.
Do Twojej wiadomości- szczelność naszych masek sprawdzaliśmy w praktyce- ostatnio w dniu 21.11.2015- czyli nie tak dawno

Nie sądzę aby przez dwa lata technologia poszła tak do przodu aby można było dopasować każdą maskę do każdej (małej i dużej) twarzy

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 14:53   

steve1973 napisał/a:
Oprócz tego występuje taka "dziwna" zależność, że musimy z synem pływać w swoich maskach bo jak się zamienimy to..... ciekną.
to może trzeba paseczki "popuścić" ? pewnie przestaną :)

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-12-2015, 15:05   

waterman napisał/a:
steve1973 napisał/a:
to może trzeba paseczki "popuścić" ? pewnie przestaną :)

No chyba ze mają takie techniczne strapy zamiast silikonowych pasków co to nurków zabijają :-)

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 09-12-2015, 15:22   

Używam do nurkowania maski Look, większość nurków ją zna i wie, że nie ma z nią większych problemów podczas nurkowania. Wymieniłem kiedyś pasek silikonowy na strap neoprenowy z napisem Santi i generalnie łatwiej teraz zakłada się, a podczas nurkowania ciśnienie dociska maskę do twarzy i nie ma to większego znaczenia jaki pasek.
Ale taka ciekawostka - na basenie do maski wlewa się woda, również przy snurkowaniu w masce pełno wody. Zamiana paska z powrotem na silikonowy nic nie dała.

decp01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-12-2015, 15:35   

Też używam Looka, ze szkłami korekcyjnymi. Nie uzywam paska silikonowego - upierdliwa jest regulacja co nurkowanie. Żona przetestowała kilka masek - każda przeciekała - aż w końcu kupiłem Looka'a i nie cieknie, po kilku nurkach udalo się też przekonać żone do wywalenia paska silikonowego - terez nie chce innej maski nie mówiąc o pasku :-)
Ostatnio zmieniony przez decp01 09-12-2015, 15:35, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-12-2015, 18:29   

No to moja kolej
Mam Scubapro frameless- nie cieknie mnie mojej zonie i 2 nurkujących córkom
Scubapro frameless gorilla jak wyżej
Dive Rite ES 155 - nie cieknie
Mam Halcyon jednoszybowa- nie cieknie mnie mojej zonie i 2 córkom
Halcyon z dwoma szkłami jak wyżej
Holis M1 - jak wyżej
holis M 3 - jak wyżej
Holis M4- jak wyżej
Tusa która wkleiłem wyżej nie cieknie mnie i córce

Mam looka kilka par - ciekną wszystkim łącznie z kursantami
Mam venture coś około 8 sztuk ciekną wszystkim i zawsze na dodatek parują ile razy pomyśle o nurkowaniu
Mam tez kilka par innych archaicznych masek które zawsze podciekaja wszystkim

Jakieś wnioski ?
Ja mam dwa albo czas spojrzeć w kalendarz albo przyjąć do wiadomości ze chów wsobny ma wpływ na ugodę
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 09-12-2015, 23:50   

Oj chłopie,chyba ma wpływ na urodę,to chciałeś powiedzieć :zdz:
A może podobnie jak Kol.Juwiszowi ,ciśnienie Wam pomaga tak świetnie radzic sobie z tymi maskami.
Ku...rde,nie mogłem się powstrzymać :bee;

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 10-12-2015, 10:42   

jaros4 napisał/a:
Oj chłopie,chyba ma wpływ na urodę,to chciałeś powiedzieć :zdz:
A może podobnie jak Kol.Juwiszowi ,ciśnienie Wam pomaga tak świetnie radzic sobie z tymi maskami.
Ku...rde,nie mogłem się powstrzymać :bee;

Oczywiście na urodę lub kształt japy jak kto woli w każdym razie gdybym dziś tj 12.2016 kupił maskę i ta nie dopasowała by się do twarzy to sprawdziłbym czy nie mam mordy konia

Ostatnio zmieniony przez Scaner 10-12-2015, 11:05, w całości zmieniany 2 razy  

jacekp00 

Stopień: mniej niż początkują
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2015, 11:21   

Scaner napisał/a:
gdybym dziś tj 12.2016 kupił maskę i ta nie dopasowała by się do twarzy to sprawdziłbym czy nie mam mordy konia

wiec sprawdź

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2015, 11:52   

A ja mam jedną maskę z decath... za 9,99zł. I nie cieknie mnie i mojej córce. I jaki z tego wniosek?
Jak jest dopasowana( czyt. odpowiednio wyprofilwana), to nie cieknie. Jak jest gówno, to nawet za 9999zł będzie podciekać.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2015, 14:23   

Scaner napisał/a:
sprawdziłbym czy nie mam mordy konia

Obrazek

Scaner, muszę Ci coś powiedzieć..... ;)

Krzysztof-N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 18:34   

Maskę trzeba dopasować .. ale są modele naprawdę "uniwersalne" zobacz BARE frameless.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu