Witam
Nie znam się kompletnie a poszukuję dobrego sprzętu podstawowego, czyli Maska, Fajka i Płetwy na prezent dla brata.
Na pewno będzie ich używać na Malcie, czyli dobra widoczność jest tu podstawą.
Znalazłem 3 takie zestawienia, jeśli możecie napisać który byście wybrali i dlaczego będę wdzięczny.
Maska bez mierzenia, to loteria i to nie najlepszy pomysł. Nigdy nie kupowałem takiego zestawu w kpl. Lepiej było by zabrać brata na jakiegoś sklepu sportowego i niech przymierzy kilka masek. Potem idź sam i kup taki wybrany zestaw. Inaczej może ( będzie musiał) będzie zadowolony, albo po świętach puści na alledrogo jako nietrafiony prezent gwiazdkowy.
Tyle z mojej strony.
P.S: masek jest bardzo wiele na rynku i nie zawsze droższa to ta lepsza. Po prostu musi pasować do twarzy...
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 09-12-2015, 08:17
Marcin13736 napisał/a:
Po prostu musi pasować do twarzy...
Dokładnie, możne być maska za 250zł i będzie lać bo nie pasuje do twarzy i taka za 20zł, która pasuje i nie leje.
Co do fajki - osobiście nie lubię takich z miękkim fragmentem, bardziej pasują mi klasyczne z zaworkiem coś jak AIR DRY Technisub przy czym to już trochę droższa rzecz. Z drugiej strony zależy do czego się fajki używa lub nie używa. Jak ma to być kwiatek do kożucha (czyli element sprzętu którego nigdy się nie używa) to najtańsza.
Płetwy - moim zdaniem kompromis cenowo użytkowy to Maresy Avanti (najtańsze są chyba Tre, droższe Quatro kiedyś były takie z dwoma paskami gumy ale nazwy nie pamietam moze duo), bardzo uniwersalne: na basen, do snorkelingu, do pływania z lekkim sprzętem a nawet ciężkim. Oczywiście są lepsze do każdej z tych rzeczy ale wtedy trzeba mieć 3-4 pary płetw
Pytasz, który- wskazany przez Ciebie- zestaw bym wybrał? Odpowiedź brzmi- żaden.
Krótkie uzasadnienie to takie, że: nie kupiłbym płetw kaloszowych (bo te można wykorzystać tylko w ciepłych wodach i na basenie) oraz maski bez mierzenia (bo jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie ciekła).
Dłuższe uzasadnienie:
Do czego bratu potrzebny zestaw ABC (maska, płetwy, fajka)?
1. Jeżeli zamierza nurkować ze sprzętem do oddychania i będzie nurkować również w Polsce- każdy wskazany przez Ciebie zestaw wcześniej (niż później) wyląduje w szafie lub na allegro
2. Jeżeli zamierza okazjonalnie oglądać sobie rybki w ciepłych wodach, pływając po powierzchni- w zasadzie każdy przez Ciebie wskazany zestaw będzie dobry z tym zastrzeżeniem, że kupowanie maski bez jej przymierzenia to ryzyko bo.... może cieknąć (tu od razu podpowiem, że na sucho maskę należy przyłożyć do twarzy i docisnąć, jeżeli po zwolnieniu docisku maska będzie się utrzymywała na twarzy to na 95% nie będzie ciekła).
3. Jeżeli zamierza nurkować swobodnie, tj. bez sprzętu do oddychania- tu nie mam doświadczenia ale wg mnie żadne ze wskazanych przez Ciebie płetw się do tego nie nadają
Każda z wymienionych przez ciebie propozycji jest ok
Każda maska będzie pasowała, dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy z wyjątkiem takich których kształt powoduje orzeczenie inwalidztwa a rozumiem że brat nie jest niepełnosprawny?
Koledzy którzy piszą jakieś brednie o dopasowywaniu i takie tam nie nurkują poza internetem więc tylko powtarzają to co widzieli na forum w starych przedwojennych postach z czasów kiedy maski produkował Stomil z tej samej gumy co opony do Ziła
Płetwy kaloszowe w zestawach do snorkowania są ok
A faja to tylko faja
W snorkowaniu kluczowe jest to co cieszy oko pod wodą więc gdyby brat nosił jakieś szkła korekcyjne to warto wybrać maskę z możliwością wklejenie optyki korekcyjnej
Na przykład taką http://divezone.pl/maska-...jne-p-4423.html
Dodatkowo ta maska zrobiona jest z takich silikonów że szczelnie będzie leżała na twarzy Brada Pita i Giertycha a i koń by nie narzekał
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 10:53, w całości zmieniany 2 razy
dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy z wyjątkiem takich których kształt powoduje orzeczenie inwalidztwa
Muszę się zgłosić z prośbą o orzeczenie inwalidztwa. Może się kiedyś do czegoś przyda...
Na początek spróbuj zanurać z maską wyrównująca niedoskonałości twoich rysów wystarczy zwykła tania maska gwarantuję ze bedzie pasowała każda w miarę nowoczesna maska
http://www.partybox.pl/pr...owa-frankestein
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 11:52, w całości zmieniany 2 razy
dzisiejsze maski produkowane są z materiałów dopasowujących się do każdej twarzy
Scaner, dlaczego siejesz dezinformację?
Kupowałem maski dla siebie i dla syna dwa lata temu i .... mnie udało się dopiero z trzecią.
Oprócz tego występuje taka "dziwna" zależność, że musimy z synem pływać w swoich maskach bo jak się zamienimy to..... ciekną.
Do Twojej wiadomości- szczelność naszych masek sprawdzaliśmy w praktyce- ostatnio w dniu 21.11.2015- czyli nie tak dawno
Nie sądzę aby przez dwa lata technologia poszła tak do przodu aby można było dopasować każdą maskę do każdej (małej i dużej) twarzy
Używam do nurkowania maski Look, większość nurków ją zna i wie, że nie ma z nią większych problemów podczas nurkowania. Wymieniłem kiedyś pasek silikonowy na strap neoprenowy z napisem Santi i generalnie łatwiej teraz zakłada się, a podczas nurkowania ciśnienie dociska maskę do twarzy i nie ma to większego znaczenia jaki pasek.
Ale taka ciekawostka - na basenie do maski wlewa się woda, również przy snurkowaniu w masce pełno wody. Zamiana paska z powrotem na silikonowy nic nie dała.
Też używam Looka, ze szkłami korekcyjnymi. Nie uzywam paska silikonowego - upierdliwa jest regulacja co nurkowanie. Żona przetestowała kilka masek - każda przeciekała - aż w końcu kupiłem Looka'a i nie cieknie, po kilku nurkach udalo się też przekonać żone do wywalenia paska silikonowego - terez nie chce innej maski nie mówiąc o pasku
Ostatnio zmieniony przez decp01 09-12-2015, 15:35, w całości zmieniany 1 raz
No to moja kolej
Mam Scubapro frameless- nie cieknie mnie mojej zonie i 2 nurkujących córkom
Scubapro frameless gorilla jak wyżej
Dive Rite ES 155 - nie cieknie
Mam Halcyon jednoszybowa- nie cieknie mnie mojej zonie i 2 córkom
Halcyon z dwoma szkłami jak wyżej
Holis M1 - jak wyżej
holis M 3 - jak wyżej
Holis M4- jak wyżej
Tusa która wkleiłem wyżej nie cieknie mnie i córce
Mam looka kilka par - ciekną wszystkim łącznie z kursantami
Mam venture coś około 8 sztuk ciekną wszystkim i zawsze na dodatek parują ile razy pomyśle o nurkowaniu
Mam tez kilka par innych archaicznych masek które zawsze podciekaja wszystkim
Jakieś wnioski ?
Ja mam dwa albo czas spojrzeć w kalendarz albo przyjąć do wiadomości ze chów wsobny ma wpływ na ugodę
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-12-2015, 18:30, w całości zmieniany 1 raz
Oj chłopie,chyba ma wpływ na urodę,to chciałeś powiedzieć
A może podobnie jak Kol.Juwiszowi ,ciśnienie Wam pomaga tak świetnie radzic sobie z tymi maskami.
Ku...rde,nie mogłem się powstrzymać
Oj chłopie,chyba ma wpływ na urodę,to chciałeś powiedzieć
A może podobnie jak Kol.Juwiszowi ,ciśnienie Wam pomaga tak świetnie radzic sobie z tymi maskami.
Ku...rde,nie mogłem się powstrzymać
Oczywiście na urodę lub kształt japy jak kto woli w każdym razie gdybym dziś tj 12.2016 kupił maskę i ta nie dopasowała by się do twarzy to sprawdziłbym czy nie mam mordy konia
Ostatnio zmieniony przez Scaner 10-12-2015, 11:05, w całości zmieniany 2 razy
gdybym dziś tj 12.2016 kupił maskę i ta nie dopasowała by się do twarzy to sprawdziłbym czy nie mam mordy konia
wiec sprawdź
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 10-12-2015, 11:52
A ja mam jedną maskę z decath... za 9,99zł. I nie cieknie mnie i mojej córce. I jaki z tego wniosek?
Jak jest dopasowana( czyt. odpowiednio wyprofilwana), to nie cieknie. Jak jest gówno, to nawet za 9999zł będzie podciekać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko