Wysłany: 07-01-2016, 20:22 początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM
Chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych. Nurkuję już sporo czasu DM ale zawsze z singlem na plecach. Powiedzmy tak w poszukiwaniu nowych wyzwań mam ochotę zwiększyć ilość butli, czas denny i może głębokość ale to pomału. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem na sobie więcej niż jedna butla, wiec w sumie dziewica . nie mam zamiaru przezbrajać sprzętu który mam. Po prostu chciałbym złożyć "nowy" zestaw.
No i dochodzimy do sedna iść w kierunku twina czy SM.
Wiek: 63 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 07-01-2016, 20:55
@ Krzysztof-N
Niedaleko Ciebie szef pałacu w Słonowicach (trasa na Świdwin) prowadzi centrum nurkowe.
Był dwa lat z rzędu instruktorem roku w PSAI, więc wie co robi.
Myślę, że Ci pomoże.
Telefon i szczegóły proponuję raczej przez PW
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 07-01-2016, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Rozmowa w stylu wyższości świąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem
albo czy lepiej być na górę czy na dole.
Nigdy nie będziesz wiedział jak nie sprojesz obu wariantów i nikt nie wybierze za ciebie.
W sumie nie spodziewałem się konstruktywnej odpowiedzi/podpowiedzi ... wielkie dzięki dla grola ... jak masz tak gadać to lepiej nic nie mów , szkoda luftu. DawidP niby racja ... ale o ile s SM jeszcze mam możliwość jakiegoś sprawdzenia to z twinem będzie gorzej. Liczyłem na jakieś za/przeciw.
w sumie racja jak sam nie sprawdzę to się nie przekonam ... miałem jeszcze coś dodać ale... szkoda powietrza ... prawda grol
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-01-2016, 08:41
Krzysztof-N napisał/a:
Liczyłem na jakieś za/przeciw.
- Moim zdaniem układ twin + stage (2+) wygodniejsze co nie oznacza ze tak nie można pływać w SM.
- Wydaje się ze skoro ludzie się mylą mając dwie butle po bokach (złe przepięcie gazów to w nurkowaniu tech kluczowa sprawa) , to gdy ma się ich 4 prawdopodobnie zrobić to jeszcze łatwiej.
- Wole nurkować w takiej konfiguracji jak partnerzy (wymaga to mniejszej uwagi), wiec skoro wokół mnie większość nurkuje w BM, robię to samo.
PS. W SM pływałem tylko w układzie rec i to rzadko. Realnie tylko raz (no może max 3 razy ) w takich miejscach gdzie z BM by się nie dało.
Nie rozumiem po co się ciśnieniujesz, bo akurat grol dobrze Ci napisał. Ilu ludzi tyle opinii, i Twoje pytanie ma tyle sensu co własnie wybór między dostawczakiem a suvem. I w backmouncie i w sidemouncie da się z powodzeniem fajnie nurkować, a pytanie co lepsze jest jak wybór między pomidorową a ogórkową.
Wysłany: 08-01-2016, 09:54
Jeśli chodzi o twina - idziesz do pierwszej lepszej bazy, wypożyszasz sprzęt i nurasz. I już wiesz jak to smakuje.
Co do SM - znajdź instruktora, poproś o intro SM i też nurasz. I wiesz jak smakuje.
Potem dochodzisz do wniosku, że raz będzie BM raz SM......
Wysłany: 08-01-2016, 10:02
Po prostu zrób nurka w jednym i w drugim. Nuram w twinie i nie mam doświadczenia w SM - ale nurkuje czasami z ludźmi w SM - choć staram się tego nie robić. A dlaczego bo jak widzę ile pier... z tym jest zanim się zanurzą to mi się nie chce czekać (ale może oni jacyś niedouczeni).
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 08-01-2016, 10:04, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-01-2016, 11:23 Re: początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin
Krzysztof-N napisał/a:
Chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych. Nurkuję już sporo czasu DM ale zawsze z singlem na plecach. Powiedzmy tak w poszukiwaniu nowych wyzwań mam ochotę zwiększyć ilość butli, czas denny i może głębokość ale to pomału. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem na sobie więcej niż jedna butla, wiec w sumie dziewica . nie mam zamiaru przezbrajać sprzętu który mam. Po prostu chciałbym złożyć "nowy" zestaw.
No i dochodzimy do sedna iść w kierunku twina czy SM.
SM daje bardzo duzą swobodę poruszania się pod wodą, uczucie ponoć nieocenione jak się w tę konfigurację przesiadasz po latach nurków w twinie To samo przy problemach z kręgosłupem.
Natomiast dyskusyjne (jak dla mnie) jest w tym konfiguracja wielobutlowa (3+) i wielogazowa. Co nie znaczy że się nie da.
Twin to kierunek (znów wg mnie) sluszny na początek drogi do większych głebokości i większej ilości gazów. Bardziej to stabilne, bezpieczne i ogarnięte do takich nurkowań.
TWIN
plusy:
_ wszystko w jednym raz ubierasz i do wody
_ znana konfiguracja większość ją ogarnia
_ wkładasz raz automat do paszczy i nurasz
minusy:
_ wszystko w jednym - wrzuć to cholerstwo 30-40kg na plecy na śliskim podłożu i dojdź z jakiejś skarpy do wody i po nurze wejdź ...
_ nie widzisz zaworów w razie "W" musisz mieć obcykane jak nimi po omacku dobrze kręcić (po kilku/nastu ćwiczeniach robisz to automatycznie)
SM
plusy:
_ system w częściach - rozłożona waga lżej? dla kręgosłupa i nad i pod wodą
fakt ,że kilka razy ale "bezpieczniej" dotargasz w extremalnych warunkach do wody
_ wszystko pod okiem zawory , automaty ,mano...
_ jakoś tak swobodnej ;]
_ plus10 dla lasnu nowa nowość? (jeszcze)
minus:
_ syatem w częściach - gdy inni z BM są już w wodzie ty jeszcze się ogarniasz ... ( pkt odpada jak wszyscy macie SM)
_ pilnujesz zmiany automatów ( po kilku/nastu nurach pomijalny problem bo robisz to automatycznie)
to tyle ogólnie MOIM skromnym zdaniem z MOICH obserwacji
Ostatnio zmieniony przez dav4u 08-01-2016, 12:33, w całości zmieniany 2 razy
spór twin vs sm to błędny kierunek; konfigurację dobierasz pod kątem nurkowania jakie chcesz realizować;
w jaskiniach sm zdobywa przewagę chyba, że są to nurkowania dekompresyjne i wielobutlowe; nie każdy ogarnie konfigurację 6 butli sm:), chociaż można depozytować butle;
twin za to daje manifold;
w Bałtyku większość nura z twinami + stage deco;
przy penetracji ciasnych przestrzeni sm;
przy nurkowaniach głębokich twin;
przy trudnym wejściu do wody sm;
z chorym kręgosłupem sm;
z wieloma butlami raczej twin;
itd.
kolejna sprawa to partnur i jego konfiguracja; obie konfiguracje powinny się nadawać do danego nurkowania;
jak widzę ile pier... z tym jest zanim się zanurzą to mi się nie chce czekać (ale może oni jacyś niedouczeni).
dav4u napisał/a:
TWIN
minus:
_ syatem w częściach - gdy inni z BM są już w wodzie ty jeszcze się ogarniasz ... ( pkt odpada jak wszyscy macie SM)
W mojej ekipie jestem jedyny w sidemouncie, i w zasadzie wchodzimy do wody razem, a czasami sie zdarza ze to ja czekam na kolegow.
Fakt ze wiecej uwagi i koncentracji wymaga zlozenie sprzetu i zaniesienia flaszek do wody, zwlaszcza gdy nurkuje z czterema, ale da sie ogarnac.
Kwestia znalezienia odpowiedniego systemu ubierania i klarowania sprzetu
mbin napisał/a:
nie każdy ogarnie konfigurację 6 butli sm
Ile razy widziales nurka w twinie z czterema stejdzami?
Ostatnio zmieniony przez Mucha 08-01-2016, 14:31, w całości zmieniany 3 razy
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-01-2016, 14:52
mbin napisał/a:
w jaskiniach sm zdobywa przewagę
Zależy w jakich jaskiniach. W typowych turystycznych wywierzyskach raczej nie, no chyba że chcesz "plus10 dla lasnu" gdy snujesz opowieści jak to się w przez zacisk przeciskałeś ... Przez który przechodzili ludzie z twinami 2x20 .
Choć jeśli jesteś bawisz się w syfonach, coś bardziej speleo to oczywiście tak. Tak samo jak próbujesz zaglądać tam gdzie "turystyczni jaskiniowcy" (tacy jak ja) nie zaglądają...
Jak ktoś niedawno napisał na forum: do wejścia w miejsce gdzie jest potrzebny SM to oprócz SM są potrzebne jaja (szczególnie jak nie wiesz co jest dalej).
Wysłany: 08-01-2016, 14:59
Rozumie że zaliczasz czas na jeb... się z noszeniem butli osobno bo w BM to po prostu wstaje i idę a nie piernacze się na dwa razy a jak już mam staga to jeszcze kolejny kurs ... .
A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają jak ktoś nie jest sprawny fizycznie to singielek i płyciutko.
SM jest do jaskini i to nie koniecznie wszędzie. Ubieranie tego na morzu i przy fali z obserwacji wygląda ciekawie.
Wysłany: 08-01-2016, 15:32
Sidemount jest super pod wodą - niesamowita wolność ale bardziej upierdliwy na powierzchni przed i po nurku.
Sidemounta zawsze złożysz z pojedynczych aluminiowych 11 a nie wszędzie są twiny.
Przy nurkach gdzie przydają się więcej niż dwa stage twina zaczyna mieć przewagę
Rekreacyjnie sidemount bo więcej zabawy - "Nurkowanie nie jest po to aby było prosto"
MSC
Rozumie że zaliczasz czas na jeb... się z noszeniem butli osobno bo w BM to po prostu wstaje i idę a nie piernacze się na dwa razy a jak już mam staga to jeszcze kolejny kurs ... .
A kto Ci broni przypiąć sobie butle w SM i paradować z nimi do wody. Nie ma obowiązku noszenia osobno.
Moim zdaniem SM daje też pewnego rodzaju swobodę w konfiguracji sprzętu - np. do tej samej uprzęży mogę np. podpiąć flaszki 4 litrowe, 7-mki czy 12-tki. Będąc na wyjeździe bez problemu mogę nurkować z jedną czy dwoma (w razie potrzeby nawet trzema czy czterema) flaszkami mając do dyspozycji tylko standardowe S080. W SM czuję się swobodniej pod wodą. Jedno przyznam - włażenie z wody na RIBa jest bardziej upierdliwe ale i to daje się ogarnąć bez większych problemów.
A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają jak ktoś nie jest sprawny fizycznie to singielek i płyciutko.
Różne są niesprawności. Pójdziemy razem na basen i przez myśl Ci nie przejdzie, że może być coś nie tak. W zależności jak często bywasz możesz mnie nie dogonić. Ale kolano miałem operowane dwa razy i schodzenie po skarpie czy schodach z twinem na plecach zdecydowanie mi nie służy. A to, że sobie muszę flaszki zanieść? No to co? śpieszy mi się gdzieś?
SM jest do jaskini i to nie koniecznie wszędzie. Ubieranie tego na morzu i przy fali z obserwacji wygląda ciekawie.
Czarek Abramowski zrobił kiedyś fajną prezentację na ten temat. On dość sporo nurkuje na Bałtyku i twierdzi, że według niego jest nawet łatwiej w SM niż w BM.
Pawel71 napisał/a:
A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają
Problem w tym, że sama siła czasem nie wystarczy. Jak nieomal wyrżnąłem z twinem na mokrych deskach na Zakrzówku to gość który był ze mną, powiedział że jego partner w podobny sposób zakończył nurkową karierę: wejście na mokry pomost i nieostrożne postawienie nogi skończyło się potężnym urazem kolana i uszkodzeniem kręgosłupa. Teraz to nawet w singielku mu zabronili.
Ja na szczęście miałem w rekach stage, więc się podparłem. Nie wiem jak by się skończyło gdybym zaniósł je osobno
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-01-2016, 23:37, w całości zmieniany 2 razy
przy twinie trzeba pamiętać, że awaria jednego automatu nie pozbawia cię gazu z tej butli; ale w jaskiniach można trochę zawory o sufit poobijać;
a gościa z 4 stage'ami widziałem , a 3 to standard przy nurkowaniach full tmx;
nie wiem też jak się pływa w sm przy nieparzystej ilości butli, ale chyba to jest do ogarnięcia;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko