Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM
Autor Wiadomość
Krzysztof-N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2016, 20:22   początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM

Chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych. Nurkuję już sporo czasu DM ale zawsze z singlem na plecach. Powiedzmy tak w poszukiwaniu nowych wyzwań mam ochotę zwiększyć ilość butli, czas denny i może głębokość ale to pomału. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem na sobie więcej niż jedna butla, wiec w sumie dziewica :) . nie mam zamiaru przezbrajać sprzętu który mam. Po prostu chciałbym złożyć "nowy" zestaw.
No i dochodzimy do sedna iść w kierunku twina czy SM.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2016, 20:53   

Pojeździłem autem segmentu A i teraz kupić SUV czy dostawczaka?

Jagmin 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2016, 20:55   

@ Krzysztof-N
Niedaleko Ciebie szef pałacu w Słonowicach (trasa na Świdwin) prowadzi centrum nurkowe.
Był dwa lat z rzędu instruktorem roku w PSAI, więc wie co robi.
Myślę, że Ci pomoże.

Telefon i szczegóły proponuję raczej przez PW
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 07-01-2016, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-01-2016, 21:00   

Rozmowa w stylu wyższości świąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem
albo czy lepiej być na górę czy na dole. :bee;
Nigdy nie będziesz wiedział jak nie sprojesz obu wariantów i nikt nie wybierze za ciebie.

Krzysztof-N 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 03:16   

W sumie nie spodziewałem się konstruktywnej odpowiedzi/podpowiedzi ... wielkie dzięki dla grola ... jak masz tak gadać to lepiej nic nie mów , szkoda luftu. DawidP niby racja ... ale o ile s SM jeszcze mam możliwość jakiegoś sprawdzenia to z twinem będzie gorzej. Liczyłem na jakieś za/przeciw.
w sumie racja jak sam nie sprawdzę to się nie przekonam ... miałem jeszcze coś dodać ale... szkoda powietrza ... prawda grol

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 08:41   

Krzysztof-N napisał/a:
Liczyłem na jakieś za/przeciw.

- Moim zdaniem układ twin + stage (2+) wygodniejsze co nie oznacza ze tak nie można pływać w SM.
- Wydaje się ze skoro ludzie się mylą mając dwie butle po bokach (złe przepięcie gazów to w nurkowaniu tech kluczowa sprawa) , to gdy ma się ich 4 prawdopodobnie zrobić to jeszcze łatwiej.
- Wole nurkować w takiej konfiguracji jak partnerzy (wymaga to mniejszej uwagi), wiec skoro wokół mnie większość nurkuje w BM, robię to samo.

PS. W SM pływałem tylko w układzie rec i to rzadko. Realnie tylko raz (no może max 3 razy :-) ) w takich miejscach gdzie z BM by się nie dało.

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 08-01-2016, 08:42   

Nie rozumiem po co się ciśnieniujesz, bo akurat grol dobrze Ci napisał. Ilu ludzi tyle opinii, i Twoje pytanie ma tyle sensu co własnie wybór między dostawczakiem a suvem. I w backmouncie i w sidemouncie da się z powodzeniem fajnie nurkować, a pytanie co lepsze jest jak wybór między pomidorową a ogórkową.

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 09:54   

Jeśli chodzi o twina - idziesz do pierwszej lepszej bazy, wypożyszasz sprzęt i nurasz. I już wiesz jak to smakuje.
Co do SM - znajdź instruktora, poproś o intro SM i też nurasz. I wiesz jak smakuje.

Potem dochodzisz do wniosku, że raz będzie BM raz SM...... ;)

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 10:02   

Po prostu zrób nurka w jednym i w drugim. Nuram w twinie i nie mam doświadczenia w SM - ale nurkuje czasami z ludźmi w SM - choć staram się tego nie robić. A dlaczego bo jak widzę ile pier... z tym jest zanim się zanurzą to mi się nie chce czekać (ale może oni jacyś niedouczeni).
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 08-01-2016, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 08-01-2016, 11:23   Re: początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin

Krzysztof-N napisał/a:
Chętnie posłucham opinii bardziej doświadczonych. Nurkuję już sporo czasu DM ale zawsze z singlem na plecach. Powiedzmy tak w poszukiwaniu nowych wyzwań mam ochotę zwiększyć ilość butli, czas denny i może głębokość ale to pomału. Jak już wspomniałem nigdy nie miałem na sobie więcej niż jedna butla, wiec w sumie dziewica :) . nie mam zamiaru przezbrajać sprzętu który mam. Po prostu chciałbym złożyć "nowy" zestaw.
No i dochodzimy do sedna iść w kierunku twina czy SM.

SM daje bardzo duzą swobodę poruszania się pod wodą, uczucie ponoć nieocenione jak się w tę konfigurację przesiadasz po latach nurków w twinie ;) To samo przy problemach z kręgosłupem.
Natomiast dyskusyjne (jak dla mnie) jest w tym konfiguracja wielobutlowa (3+) i wielogazowa. Co nie znaczy że się nie da.

Twin to kierunek (znów wg mnie) sluszny na początek drogi do większych głebokości i większej ilości gazów. Bardziej to stabilne, bezpieczne i ogarnięte do takich nurkowań.

~S

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 12:30   

TWIN
plusy:
_ wszystko w jednym raz ubierasz i do wody
_ znana konfiguracja większość ją ogarnia
_ wkładasz raz automat do paszczy i nurasz :)
minusy:
_ wszystko w jednym - wrzuć to cholerstwo 30-40kg na plecy na śliskim podłożu i dojdź z jakiejś skarpy do wody i po nurze wejdź ...
_ nie widzisz zaworów w razie "W" musisz mieć obcykane jak nimi po omacku dobrze kręcić (po kilku/nastu ćwiczeniach robisz to automatycznie)

SM
plusy:
_ system w częściach - rozłożona waga lżej? dla kręgosłupa i nad i pod wodą
fakt ,że kilka razy ale "bezpieczniej" dotargasz w extremalnych warunkach do wody
_ wszystko pod okiem zawory , automaty ,mano...
_ jakoś tak swobodnej ;]
_ plus10 dla lasnu nowa nowość? :) (jeszcze)
minus:
_ syatem w częściach - gdy inni z BM są już w wodzie ty jeszcze się ogarniasz ... ( pkt odpada jak wszyscy macie SM)
_ pilnujesz zmiany automatów ( po kilku/nastu nurach pomijalny problem bo robisz to automatycznie)

to tyle ogólnie MOIM skromnym zdaniem z MOICH obserwacji :)
Ostatnio zmieniony przez dav4u 08-01-2016, 12:33, w całości zmieniany 2 razy  

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 13:21   

spór twin vs sm to błędny kierunek; konfigurację dobierasz pod kątem nurkowania jakie chcesz realizować;

w jaskiniach sm zdobywa przewagę chyba, że są to nurkowania dekompresyjne i wielobutlowe; nie każdy ogarnie konfigurację 6 butli sm:), chociaż można depozytować butle;
twin za to daje manifold;

w Bałtyku większość nura z twinami + stage deco;

przy penetracji ciasnych przestrzeni sm;
przy nurkowaniach głębokich twin;
przy trudnym wejściu do wody sm;
z chorym kręgosłupem sm;
z wieloma butlami raczej twin;
itd.

kolejna sprawa to partnur i jego konfiguracja; obie konfiguracje powinny się nadawać do danego nurkowania;

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 08-01-2016, 14:28   

Pawel71 napisał/a:
jak widzę ile pier... z tym jest zanim się zanurzą to mi się nie chce czekać (ale może oni jacyś niedouczeni).

dav4u napisał/a:
TWIN
minus:
_ syatem w częściach - gdy inni z BM są już w wodzie ty jeszcze się ogarniasz ... ( pkt odpada jak wszyscy macie SM)

W mojej ekipie jestem jedyny w sidemouncie, i w zasadzie wchodzimy do wody razem, a czasami sie zdarza ze to ja czekam na kolegow.
Fakt ze wiecej uwagi i koncentracji wymaga zlozenie sprzetu i zaniesienia flaszek do wody, zwlaszcza gdy nurkuje z czterema, ale da sie ogarnac.
Kwestia znalezienia odpowiedniego systemu ubierania i klarowania sprzetu ;)

mbin napisał/a:
nie każdy ogarnie konfigurację 6 butli sm

Ile razy widziales nurka w twinie z czterema stejdzami? :)
Ostatnio zmieniony przez Mucha 08-01-2016, 14:31, w całości zmieniany 3 razy  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 14:52   

mbin napisał/a:
w jaskiniach sm zdobywa przewagę

Zależy w jakich jaskiniach. W typowych turystycznych wywierzyskach raczej nie, no chyba że chcesz "plus10 dla lasnu" gdy snujesz opowieści jak to się w przez zacisk przeciskałeś ... Przez który przechodzili ludzie z twinami 2x20 :-) .
Choć jeśli jesteś bawisz się w syfonach, coś bardziej speleo to oczywiście tak. Tak samo jak próbujesz zaglądać tam gdzie "turystyczni jaskiniowcy" (tacy jak ja) nie zaglądają... :-)
Jak ktoś niedawno napisał na forum: do wejścia w miejsce gdzie jest potrzebny SM to oprócz SM są potrzebne jaja (szczególnie jak nie wiesz co jest dalej).

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 14:59   

Rozumie że zaliczasz czas na jeb... się z noszeniem butli osobno bo w BM to po prostu wstaje i idę a nie piernacze się na dwa razy a jak już mam staga to jeszcze kolejny kurs ... .

A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają jak ktoś nie jest sprawny fizycznie to singielek i płyciutko.

SM jest do jaskini i to nie koniecznie wszędzie. Ubieranie tego na morzu i przy fali z obserwacji wygląda ciekawie.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 15:32   

Sidemount jest super pod wodą - niesamowita wolność ale bardziej upierdliwy na powierzchni przed i po nurku.
Sidemounta zawsze złożysz z pojedynczych aluminiowych 11 a nie wszędzie są twiny.
Przy nurkach gdzie przydają się więcej niż dwa stage twina zaczyna mieć przewagę
Rekreacyjnie sidemount bo więcej zabawy - "Nurkowanie nie jest po to aby było prosto"
MSC

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 22:16   

Pawel71 napisał/a:
Rozumie że zaliczasz czas na jeb... się z noszeniem butli osobno bo w BM to po prostu wstaje i idę a nie piernacze się na dwa razy a jak już mam staga to jeszcze kolejny kurs ... .

A kto Ci broni przypiąć sobie butle w SM i paradować z nimi do wody. Nie ma obowiązku noszenia osobno.

Moim zdaniem SM daje też pewnego rodzaju swobodę w konfiguracji sprzętu - np. do tej samej uprzęży mogę np. podpiąć flaszki 4 litrowe, 7-mki czy 12-tki. Będąc na wyjeździe bez problemu mogę nurkować z jedną czy dwoma (w razie potrzeby nawet trzema czy czterema) flaszkami mając do dyspozycji tylko standardowe S080. W SM czuję się swobodniej pod wodą. Jedno przyznam - włażenie z wody na RIBa jest bardziej upierdliwe ale i to daje się ogarnąć bez większych problemów.

koz 

Stopień: TEC-40
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 22:28   

Pawel71 napisał/a:
A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają jak ktoś nie jest sprawny fizycznie to singielek i płyciutko.

Różne są niesprawności. Pójdziemy razem na basen i przez myśl Ci nie przejdzie, że może być coś nie tak. W zależności jak często bywasz możesz mnie nie dogonić. Ale kolano miałem operowane dwa razy i schodzenie po skarpie czy schodach z twinem na plecach zdecydowanie mi nie służy. A to, że sobie muszę flaszki zanieść? No to co? śpieszy mi się gdzieś?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2016, 23:30   

Pawel71 napisał/a:
SM jest do jaskini i to nie koniecznie wszędzie. Ubieranie tego na morzu i przy fali z obserwacji wygląda ciekawie.

Czarek Abramowski zrobił kiedyś fajną prezentację na ten temat. On dość sporo nurkuje na Bałtyku i twierdzi, że według niego jest nawet łatwiej w SM niż w BM.

Pawel71 napisał/a:
A argumenty że ktoś nie może dźwignąć tych 50k mnie osłabiają

Problem w tym, że sama siła czasem nie wystarczy. Jak nieomal wyrżnąłem z twinem na mokrych deskach na Zakrzówku to gość który był ze mną, powiedział że jego partner w podobny sposób zakończył nurkową karierę: wejście na mokry pomost i nieostrożne postawienie nogi skończyło się potężnym urazem kolana i uszkodzeniem kręgosłupa. Teraz to nawet w singielku mu zabronili.

Ja na szczęście miałem w rekach stage, więc się podparłem. Nie wiem jak by się skończyło gdybym zaniósł je osobno :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 08-01-2016, 23:37, w całości zmieniany 2 razy  

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2016, 11:00   

przy twinie trzeba pamiętać, że awaria jednego automatu nie pozbawia cię gazu z tej butli; ale w jaskiniach można trochę zawory o sufit poobijać;

a gościa z 4 stage'ami widziałem :) , a 3 to standard przy nurkowaniach full tmx;
nie wiem też jak się pływa w sm przy nieparzystej ilości butli, ale chyba to jest do ogarnięcia;

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu