Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI OWD - Sprawdziany wiedzy z ksiazki
Autor Wiadomość
Stachul 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2017, 11:06   

Zakładam bezpieczne nurkowanie.
Minimalna głebokośc 0m przynajmniej dwa razy w ciągu nurkowania - na początku i na końcu.

Pozdrawiam

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 31-01-2017, 11:28   

Arczi napisał/a:
Crypturgus napisał/a:
Arczi napisał/a:
Jaka? A no taka, że jesteś na czarnej liście Egipskiego ministerstwa...
http://www.cdws.travel/diving/black-list

Obecnie nawet strona nie działa.
Więc lepiej mijać szerokim łukiem!

Jednym słowem centrum krzak, pomijając Twoją osobę Janie i tak nie skorzystałbym z centrum/bazy, o która nie ma swojej strony i ani śladu w internecie.

Z tej listy:

www.divingpro.eu Jarek Ambroziak, Palma Jacek
Halabnaha Sharm El Sheikh

Następna sprawa: dwa lata temu okazało się iż to CDWS dla Ministerstwa Turystyki jet absolutnie nielegalną "imprezą" i zlikwidowaną. Ich wydawane za GRUBE pieniadze "certyfikaty przewodników nurkowania" na Synai przestały być ważne. Ludzi wywalili pieniądze w błoto. Oczywiscie kasy NIE zwrócili...
A to są GIGANTYCZNE pieniądze. Z "certyfikowanych" co rocznie centrów i przewodników + kasa pod stołem...

I oczywiście europejscy przewodnicy płacą dziesieciokrotnie? wyższą stawkę niż egipscy...

Nastepna sprawa: gdybyscie choć trochę znali język angielski zrozumielibyscie co na tej stronie jest napisane. A NIE JEST TO STRONA Mininisterstwa Turystyki tylko "prywatnego busssinesu" którego szefami byli egipscy własciciele najwiekszych centrów w Sharm, żywotnie zainteresowani WYKOŃCZENIEM W DOWOLNY SPOSÓB konkurencji.
W najlepszych latach (za Mubaraka) wykańczali po 200 centrów rocznie... Dobry wynik, prawda?
Jak Mubaraka wykopsali i oni też utracili władzę i możliwość działania w całkowitym bezprawiu.

A teraz poniewaź nie znacie angielskiego nawet na poziomie szkoły podstawowej przetłumaczę Wam co tam jest napisane:

The Ministry of Tourism accepts no responsibility for any activity booked through these organisations.

Jak pisałem to NIE JEST STRONA Ministerstwa...

Czyli:

Ministerstwo Turystyki (a które to? Chińskie, Niemieckie, Rosyjskie?) nie bierze odpowiedzialności za jakąkolwiek aktywność zarezerwowaną przez te organizacje.

I teraz tak: czy znacie JAKIKOLWIEK przykład iż wzięło odpowiedzialność i na przykład wypłaciło odszkodowania?
Na przykład za ŚMIERĆ TURYSTÓW....

I teraz co do strony ZNIŻKOWEJ www.
Otoż jesli byście zarezerwowali kurs, nurkowania NIE PŁACĄC jakiejkolwiek zaliczki, przedpłaty itp. NIE ZOBOWIĄZUJĄC SIĘ do NICZEGO, mogąc zrezygnować w DOWOLNYM MOMENCIE i DOSTALI z tego powodu GIGANTYCZNĄ ZNIŻKĘ w absolutnie legalnym, certyfikowanym itp.. centrum z topowymi instruktorami to Ministerstwo za to nie odpowiada...

Przytoczyć DOKŁADNY polski tekst jaki był na głównej stronie "zniżkowej"?

Pisałem na tej liście powyższy tekst już chyba z dwadzieścia razy..
Ale Wy się BARDZO POWOLI LUB WCALE UCZYCIE.

Dlatego kilku matołków wyladowało u mnie w "ignorowanych".
Nie mam siły czytać tego co Ci ....... wypisują..

[ Dodano: 31-01-2017, 12:32 ]
Stachul napisał/a:
Zakładam bezpieczne nurkowanie.
Minimalna głebokośc 0m przynajmniej dwa razy w ciągu nurkowania - na początku i na końcu.

Pozdrawiam

To zła odpowiedź drogi nurku OWD.

Czekam na dalsze....

już mamy ponad 3000 "odczytów" tego wątka i na razie brak odpowiedzi na zadane na początku pytanie.
Doszło drugie..
Ciekawe czy dojdzie do 6000 zanim padnie właściwa odpowiedź?
Jak sądzicie nurkowie PADI?

A czytali ten watek sami "tuzowie" instruktorscy PADI.... Hi, hi I inni.
A błąd jest "uniwersalny" ważny w każdej organizacji
To jest właśnie Wasz "poziom" i tyle warte są Wasze stopnie, certyfikaty, dyplomy itd......
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 31-01-2017, 11:47, w całości zmieniany 4 razy  

Efcia 

Stopień: :)
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-01-2017, 11:36   

Pol zartem pol serio to musi wejsc do tej wody zeby w ogole zdawac :p

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2017, 11:50   

kiedy posty Jana zostaną potraktowane jako SPAM? i nielegalna reklama? czy przypadkiem za takie działania nie jest ostrzeżenie nakładane?

bo intensywność promocji samego siebie przekroczyła chyba granice przyzwoitości, już chyba w co drugim poście jest reklama swojej bazy i głównie taki jest cel tych postów. Może w takim razie właściciele FN powinni mieć jakieś profity od Jana Koziarza? po stawce 100x większej niż inne komercyjne posty ;)

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-01-2017, 12:21   

wiecznychlopiec,

ale cos sie dzieje :P patrz jaka aktywnosc w watku :P
A to tylko OWD... :)

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2017, 12:53   

Czytając to co on wypisuje to już nie wiadomo czy szuka klinów czy kozi chłopiec szuka żony - bo te zdjęcia i tak dalej. Ciekawe czy coś bluźnie bo jestem na liście ignorowanych ....

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2017, 13:38   

Efcia napisał/a:
wiecznychlopiec,

ale cos sie dzieje :P patrz jaka aktywnosc w watku :P
A to tylko OWD... :)

fajnie jakby coś więcej szło niż licznik postów ;) z drugiej strony, napisałem ci już, że to taki lokalny folklor i trzeba przywyknąć

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 31-01-2017, 14:57   

wiecznychlopiec napisał/a:
lokalny folklor i trzeba przywyknąć

I tak tez uczynilam.

Siedze nad rozdzialem 3. Chce go skonczyc do konca tygodnia. A moze i szybciej. :) I zas bedzies test z rozdzialu 3 :)

dudiss 

Stopień: # aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2017, 23:19   

W kwestti pytania od P. Jana,
Nie ma określonej minimalnej głębokości jaką " musi" osiągnąć kursant aby otrzymać certyfikat OWD.
Najważniejsze jest osiągnięcie takiej głębokości aby można było wykonać i zaliczyć wszystkie ćwiczenia oraz zadania zawarte w planie kursu OWD.

Do Efcia
Jeżeli trafiłaś na dobrego instruktora będzie to niezapomniany, treściwy kurs.
Powodzenia.

Pozdrawiam
A.D

Maciek Kos 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 31-01-2017, 23:47   

Dudiss - jest minimalna glebokosc oraz minimalna ilosc powietrza zuzytego przez kursanta, podczas nurkowania. Jak mnie pamiec nie myli, to jest to 5m. Problem w tym, ze to jest pytanie do instruktorow, a co najwazniejsze- Efcia go nie zadala. Jan powinien otworzyc osobny watek i w nim pytac, jak cos Go interesuje :-)

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2017, 08:55   

dudiss napisał/a:
Jeżeli trafiłaś na dobrego instruktora będzie to niezapomniany, treściwy kurs.

...jeżeli trafisz do papraka to też będzie to niezapomniany kurs.
:pa:

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2017, 08:57   

Sebiriusz napisał/a:
...jeżeli trafisz do papraka to też będzie to niezapomniany kurs.

Tia. Tylko nie idz w strone swiatla i mnie w plastikowym worku wywioza. Chyba tylko i wylacznie pod tym wzgledem.
Mam nadzieje, ze nie zawiode sie na moim instruktorze - jak narazie wrazenia na +.

Gdzies chyba bylo mozna sprawdzic na stronie padi uprawnienia - musze poszukac mojego instruktora :)

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2017, 09:14   

Efcia napisał/a:

Gdzies chyba bylo mozna sprawdzic na stronie padi uprawnienia - musze poszukac mojego instruktora :)

zawsze powinnaś sprawdzać przed wpłaceniem kasy kwity instruktora, żeby nie było szopki później

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2017, 09:20   

zawsze powinnaś sprawdzać przed wpłaceniem kasy kwity instruktora, żeby nie było szopki później

Kase place po :P
A serio. Sprawdzac sprawdzalam ale lokalnie opinie etc.. jeszcze na stronie PADi wyszukam.

JaSBG 

Stopień: VDST/CMAS/TL2
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2017, 12:33   

Efcia napisał/a:
Kurs PADI OWD dostalam "pod choinke". Wiec nie mam za bardzo wyboru ze zmiana. Kurs rozpoczynam 17.02.
Wydaje mi sie, ze jak wszedzie sa kursy i "kursy". Duzo a wrecz bardzo duzo zalezy i od instruktora i od ucznia. Ten pierwszy - czy bedzie mu zalezalo na przekazaniu wiedzy a uczen czy bedzie chcial sie uczyc, dowiadywac, zrozumiec i cwiczyc.
Ja naleze do tych osob, ze draza temat. Jak czegos nie rozumiem - szukam odpowiedzi, pytam, czytam literature, staram sie podpytywac doswiadczonych.
Nie interesuje mnie nauka po "lebkach".

A co do testu. Sciagnieto go widze 62 razy. Moze sie po prostu nikomu nie chce na to zerknac albo odpisac. I z taka ewentualnoscia musze sie liczyc.

AHA. I to nie jest test na egzamin PADI. Jakby ktos sie juz cieszyl, ze cos znalazl. Raz jeszcze zaznaczam - przerabiam material z ksiazki i testy i quizy z ksiazki. To nie jest PADI Egzamin :)

Pozwole wtracic.
Dokoncz kurs OWD, znajdz klub nurkowy zrzeszony w VDST i kontynuuj Towja droge nurkowa. Bedziesz dobrze szkolona, poznasz wiele wspanialych ludzi i bedziesz szczesliwa. Dodatkowo bedziesz mogla raz w tygoniu brac udzial w treningu na basenie i otrzymasz bardzo dobre ubezpieczenie od wypadkow podczas nurkowania wazne na calym swiece. PADI i SSI nie roznia sie zbyt od siebie obydwie organizacje to czysta komercja.
Pod linkiem http://www.vdst.de/mitgli...ortvereine.html mozesz poszukac klubu w Twojej okolicy.
Pozdrawiam!

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2017, 13:02   

JaSBG napisał/a:

Dokoncz kurs OWD, znajdz klub nurkowy zrzeszony w VDST

napisz coś więcej o tym zrzeszeniu, warunkach bycia uczestnikiem takiego klubu i w czym jest lepsze?

bo nie wiem czy widzisz podstawową różnicę PADI, SSI czy inne federacje to nie kluby... to organizacje, które zajmują się szkoleniem i sprzedażą kursów. Nikt nie zabrania członkom tych czy innych federacji łączyć się w kluby nurkowe i realizować wspólne działania, baseny, grupowe ubezpieczenia, wspólne wyjazdy itd.

JaSBG napisał/a:
Bedziesz dobrze szkolona,

mocne stwierdzenie, gwarantujesz wysoki poziom szkolenia u ludzi i w klubach, których nie znasz... jedyne co możesz zagwarantować to, że w twojej ocenie, klub w którym ty nurkujesz szkoli na wysokim poziomie. Reszta to pobożne życzenia.

JaSBG napisał/a:

poznasz wiele wspanialych ludzi i bedziesz szczesliwa.

to już cytat z folderu PADI ;)
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 01-02-2017, 13:06, w całości zmieniany 2 razy  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2017, 13:10   

napisz coś więcej o tym zrzeszeniu, warunkach bycia uczestnikiem takiego klubu i w czym jest lepsze?

VDST to odpowiednik polskiego CMAS. Czyli ludzie ktorzy sie tam spotykaja nurkuja zamiast robic pieniadze na nurkowaniu.

Wiecej znajdziesz na www.vdst.de

Reszta to pobożne życzenia.

Nie do konca. Jest roznica miedzy "szkolisz i z tego zyjesz" a "szkolisz bo lubisz".

Efcia 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2017, 13:15   

Szczerze.. to juz z tymi federacjami, zrzeszeniami zaczynam miec metlik w glowie.
Zadam inne pytanie. Czy majac OWD (PADI) moge zmienic federacje, zrzrszenie czy jak to tam sie zwie na inna bez koniecznosci powtarzania tego szkolenia? Moge kontynuowac swoja dalsza nauke w innej federacji?

Tam gdzie mam szkolenie mam miesiecznie 10e i dostep do basenu, wyjazdy na nurkowania. Jeszcze musze sie dopytac o ubezpieczenie i o wypozyczenie sprzetu.

dudiss 

Stopień: # aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2017, 13:20   

* Maciek Kos - odpowiedziałem na pytanie jako były świeży kursant po owd. Nie udało mi się "wyłapać" takiej informacji z podręcznika więc wziąłem je na logikę...
Jeżeli było skierowane do instruktorów i nie zadane przez Efcia - nie miejsce na nie tutaj.
Pozdrawiam
A.D

wiecznychlopiec 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2017, 13:35   

martin napisał/a:
Jest roznica miedzy "szkolisz i z tego zyjesz" a "szkolisz bo lubisz".

szkole bo lubię niczego nie gwarantuje. Lubienie czegoś nie czyni cię dobrym w tej kwestii. Tak samo jak życie z nurkowania i nurkowanie 5 dni w tygodniu w tym 4 kursy nie czyni z kogoś dobrego instruktora - patrz Jan Koziarz ;)

dlatego ktoś kto w co 3 weekend szkoli bo lubi i nie dla kasy może być zarówno dobrym instruktorem jak i kiepskim i takim samym nurkiem.

z mojego doświadczenia wynika jednak, że aby być "dobrym" w swoim fachu nurkowym trzeba robić tego dużo, przede wszystkim dużo nurkować, zresztą im dalej i głębiej tym bardziej to widać. Takie osoby mają po porostu więcej doświadczenia zarówno ze swoimi nurkowaniami jak i kursantami. Na pewnym poziomie pogodzenie liczby nurkowań i szkoleń z inną pracą staje się niewyobrażalnie trudne.

Martin wybrałbyś się na kurs jaskiniowy do instruktora, który robi jeden wyjazd w roku do jaskiń? albo szkoli tmx, a sam takich nurkowań nie robi poza kursem? Przecież taki ktoś też może szkolić bo lubi, na więcej nie ma czasu bo pracuje np. w biurze.

myślę, że najlepsze połączenie to żyję z nurkowania i lubię to robić

nie chciałbym, aby mnie źle zrozumiano... nie mam na myśli tego, że osoby nie żyjące z nurkowania szkolą źle bo to jest bzdura.

Efcia napisał/a:
. Czy majac OWD (PADI) moge zmienic federacje, zrzrszenie czy jak to tam sie zwie na inna bez koniecznosci powtarzania tego szkolenia? Moge kontynuowac swoja dalsza nauke w innej federacji?
.

możesz każdy poziom szkolenia mieć praktycznie w innej federacji. Ja szkoliłem się w PADI, SDI, TDI, IANTD, planuje coś kiedyś z guowych klimatów. Wybór różnych federacji wynikał głównie z wyborów różnych instruktorów do różnych szkoleń.
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 01-02-2017, 13:39, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu