Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.
Autor Wiadomość
martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-03-2006, 12:24   Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

W watku http://forum-nuras.com/viewtopic.php?p=78791#78791 postawione zostalo ciekawe pytanie. Mysle ze wywola duza dyskusje, dlatego odzielam go zapobiegawczo.

MichałMichalski napisał/a:
NIGDY NIE NURKOWAŁEM Z JAKIMKOLWIEK SPRZĘTEM.
POMYŚLCIE DRODZY, czy wolno Wam narażać na zmartwienie, łzy, rozpacz, sieroctwo Waszych Bliskich ?

Warte.
IMO dojazd do pracy, na zakupy badz tez na miejsce nurkowe jest bardziej ryzykowny niz wejscie do wody.

Efraim Ryba 

Stopień: cienki
Kraj:
Czech Republic

Wysłany: 09-03-2006, 12:45   

Martin - ta dyskusja jest jałowa. Zwłaszcza na Forum Nuras.
Ryzyko w nurkowaniu jest przez laików i nie tylko, zupełnie niepotrzebnie wyolbrzymiane. Chociażby dzięki radosnej bezmyslnoœci niektórych naszych kolegów (najczęsciej swiętej pamięci) oraz tak genialnym publikacjom jak ostatni wywiad z Cezarym Harasimowiczem. Albo licznym wynurzeniom chcacych zaimponować w towarzystwie bóg wie czym ”twardzieli” ze œrodowiska. No bo wiadomo, że jak menom, albo laskom naopowiadamy o tym, jak to w ramach naszego ”hobby” co chwila ocieramy sie o smierć, to nam od razu ”szacun” skoczy do góry a laski tudzież meni (co kto lubi) wskoczĹĄ w ramiona.

PomijajĹĄc fakt, że pytanie samo w sobie jest bez sensu (patrz wyżej o ryzyku), to pytanie o to nurków mija się z celem już w ogóle.

tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 12:49   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

może warto spróbować - wtedy zrozumiesz...

POMYŚLCIE DRODZY, czy wolno Wam narażać na zmartwienie, łzy, rozpacz, sieroctwo Waszych Bliskich ?

wychodząc z domu już się narażasz na to, że cię coś przejedzie, potrąci, spadnie ci dechówka na głowę bądź inne takie... ktoś cię napadnie, pobije - to jest na porządku dziennym i jakoś o tym się nie mówi...

oczywiście, że tak - wiesz po co żyjesz, nie wegetujesz jak gro ludzi, którzy nie mają żadnych zainteresowań i żyją z dnia na dzień... jak już raz spróbujesz to jesteś już stracony...

Adamus 

Stopień: TA - Tatuś Adaś ;-)
Kraj:
Martinique

Wysłany: 09-03-2006, 12:58   Rozważania.

Witam,

Forum nurkowe skupia ludzi, których pasją, zainteresowaniem, hobby (czy jak to zwał) jest nurkowanie. Stąd wydaje mi się, że opinie na ten temat będą raczej jednolite.

Pytanie o to czy ryzykowanie jest warte przeżyć bliskich, jest dla mnie pytaniem retorycznym. Oczywiście, że żadne ryzyko nie jest warte przeżyć najbliższych. Tyle tylko że nikt nie zakłada, że przytrafi mu się coś złego. Owszem, wiemy że woda jest środowiskiem dla nas obcym, w którym jesteśmy niezdarni i może być bardzo niebezpieczna.
Tyle, że tak jak nikt nie zakłada, że może zginĹĄć jadąc samochodem do pracy, czy przechodzĹĄc przez jezdnię, tak nikt nie zakłada że wchodząc do wody zginie. Bo gdzie tu radość z nurkowania? Kto z nas jest takim masochistą, aby miast pływać katować się myślą o niebezpieczeństwie?
Ze swej strony mogę powiedzieć, że pomimo krótkiego stażu na tym świecie, życie doświadczyło mnie w wieloraki sposób i wiem że jest tak kruche, że należy z niego czerpać jak najwięcej. "Carpe diem", bo cóż nam pozostaje jak doświadczanie życia. Czy mając 80 lat będę miał coś więcej niż wspomnienia i doświadczenia?

Oczywiście rodzi się pytanie gdzie jest granica? Jak daleko można się posunąć?
Tego nie wiem. Wiem tylko, że zawsze staram się utrzymywać największy możliwy margines bezpieczeństwa, a mimo to nieprzewidziane rzeczy się trafiajĹĄ.

Inną sprawą jest balans pomiędzy potrzebami moimi a moich bliskich. I tu jest temat "rzeka". Patrzac po moich znajomych widzę jak różne podejście reprezentujemy.

Zacytuję zatem: "To co robimy za życia, rozbrzmiewa w wieczności."

Pozdrawiam,
Adam

ps. zgadzam się, że temat jest raczej jałowy, ale może zrodzić się z niego ciekawa dyskusja o podłożu egzystencjalnym.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 13:06   

Cytat:
czy wolno Wam narażać na zmartwienie, łzy, rozpacz, sieroctwo Waszych Bliskich ?

Nie, nie wolno. Taka postawa - pełna pychy i samouwielbienia jest IMHO niedopuszczalna. Jeśli to robimy, to tak ABY NIE NARAŻAĆ NASZYCH BLISKICH na (wymienione). Żadne hobby i rekreacja nie jest warte rozpaczy tych osób. Żadne nurkowanie nie jest warte ceny życia. Zarządzajmy naszym ryzykiem PRZED wejściem do wody, pamiętajmy, że nasze istnienie związane jest z losem innych ludzi - przecież nam bliskich. W pierwszym rzędzie aby (znany cytat)... sierotami, a żona wdową.

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 09-03-2006, 13:07   

Nie potrafię odpowiedzieć na tak zadane pytanie i do tego w obliczu takiej tragedii.
Zawsze zastanawiam się jak by to wyglądało gdyby to pisano o mnie ...
Ale póki co nie uciekam z domu na nurkowania, a rodzina akceptuje to co robię

jcsjacekj 

Stopień: SSI (lvl 3)
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 13:07   

Adamus napisał/a:
zgadzam się, że temat jest raczej jałowy, ale może zrodzić się z niego ciekawa dyskusja o podłożu egzystencjalnym.

Tak to już jest, że śmierć (szczególnie kogoś bliskiego) nastraja do takich rozważań egzystencjalnych ... po co żyjemy, czy to ma sens, co dalej ...

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 13:29   

Cytat:
czy wolno Wam narażać na zmartwienie, łzy, rozpacz, sieroctwo Waszych Bliskich ?

Zdarzyła się tragedia. Należy wyciągnąć wnioski dla siebie z tego zdarzenia i w swoim postępowaniu zredukować do minimum te czynniki, które zwiększają stopień niebezpieczeństwa.
Ogólnie, tak postawione pytanie odnosić się może do wielu dziedzin naszego życia. Bo czyż nie narażamy rodziny wsiadając z nią do samochodu ?
Postawinie tego pytania nurkom w obliczu tej tragedii świadczy jednak o braku akceptacji dla tego hobby ze strony stawiającego pytanie i bólu po stracie najbliższego.
Uważam, że nie ma co dalej prowadzić tej dyskusji.

Grzyb 

Stopień: tmx, cave
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 09-03-2006, 13:43   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

martin napisał/a:
IMO dojazd do pracy, na zakupy badz tez na miejsce nurkowe jest bardziej ryzykowny niz wejscie do wody.

codziennie jadac do pracy mam przynajmniej jedna taka sytuacje, ze na moment staje mi serce...

[ Dodano: Czw 09 Mar, 2006 ]
wiesiek01 napisał/a:

Zdarzyła się tragedia. Należy wyciągnąć wnioski dla siebie z tego zdarzenia i w swoim postępowaniu zredukować do minimum te czynniki, które zwiększają stopień niebezpieczeństwa.

no wlasnie - tylko na razie chyba nikt nie wie, co sie rzeczywiscie stalo...

[ Dodano: Czw 09 Mar, 2006 ]
Efraim Ryba napisał/a:
Ryzyko w nurkowaniu jest przez laików i nie tylko, zupełnie niepotrzebnie wyolbrzymiane. Chociażby dzięki radosnej bezmyslnoœci niektórych naszych kolegów (najczęsciej swiętej pamięci) oraz tak genialnym publikacjom jak ostatni wywiad z Cezarym Harasimowiczem.

oraz dzieki lekom pierwotnym.
ostatnio doczytalem sie takiej statystyki, ze w ciagu roku w wyniku pogryzienia przez psy ginie wiecej osob, niz w ciagu 10 lat w wyniku atakow rekinow - ale jakos nikt nie podryguje na widok Ciapka merdajacego ogonem...

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 14:15   

tsharny napisał/a:

może warto spróbować - wtedy zrozumiesz..

Co zrozumieć ? - , ze warto poświęcić swoje życie dla doznań nurkowych
tsharny napisał/a:

wychodząc z domu już się narażasz na to, że cię coś przejedzie, potrąci, spadnie ci dechówka na głowę bądź inne takie... ktoś cię napadnie, pobije - to jest na porządku dziennym i jakoś o tym się nie mówi...

Nurkując potęguje się ryzyko. To tak jakbyśmy przechodzili przez jezdnię na czerwonym świetle lub chodzili po pierwszej w nocy po osiedlu trzymając w ręku zwitek banknotów

tsharny napisał/a:

oczywiście, że tak - wiesz po co żyjesz, nie wegetujesz jak gro ludzi, którzy nie mają żadnych zainteresowań i żyją z dnia na dzień... jak już raz spróbujesz to jesteś już stracony..

Co byś powiedział swojemu dziecku gdyby poinformował Cię ,że uprawia taki oto sport :
Skacze z samolotu bez spadochronu - po 3 sek kolega ze spadochronem wyskakuje za nim z samolotu i po pewnym czsie łapie go ! i razem bezpiecznie lądują. Fakt przykład skrajny ale ile przeżyć dla łapanego i łapiącego?

TomM napisał/a:
Nie, nie wolno. Taka postawa - pełna pychy i samouwielbienia jest IMHO niedopuszczalna. Jeśli to robimy, to tak ABY NIE NARAŻAĆ NASZYCH BLISKICH na (wymienione). Żadne hobby i rekreacja nie jest warte rozpaczy tych osób. Żadne nurkowanie nie jest warte ceny życia. Zarządzajmy naszym ryzykiem PRZED wejściem do wody, pamiętajmy, że nasze istnienie związane jest z losem innych ludzi - przecież nam bliskich. W pierwszym rzędzie aby (znany cytat)... sierotami, a żona wdową

I pod tym się podpisuje to moim zdaniem jest wzór naszego postępowania.

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 14:15   

Bardzo duzo wyjezdzam za granice....w zasadzie "wylatam"...nie zrezygnuje z pracy, ktorą uwielbiam, tylko dlatego, ze moze spadnie samolot i moi bliscy beda cierpiec......to tylko takie porownanie typu - nurkowanie vs jakakolwiek inna czynnosc, na skutek ktorej, w sytuacji wypadku, moja rodzina moze płakać....

IMHO...dyskusja w tym temacie, na tym forum...bedzie jałowa...a w zasadzie nie bedzie dyskusją, tylko przytakiwaniem sobie nawzajem (sic! na tym forum).......

pozdr
Kasia

p.s. jedna rzecz, ktora mnie w tym temacie dziwi, to podforum na którym został umieszczony.....hmm...konkretne pytanie...konkretne odpowiedzi...jaknajbardziej zwiazane z nurkowaniem....a w temacie HYDE PARK :???: dziwne :???:

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 14:37   

gogolek napisał/a:
[Co zrozumieć ? - , ze warto poświęcić swoje życie dla doznań nurkowych

zrozumieć dlaczego nurkujemy...

gogolek napisał/a:
Nurkując potęguje się ryzyko. To tak jakbyśmy przechodzili przez jezdnię na czerwonym świetle lub chodzili po pierwszej w nocy po osiedlu trzymając w ręku zwitek banknotów

pieprzysz... co mają powiedzieć rodziny ofiar, które zginęły w wypadku, jak jakiś debil jadąc samochodem "skosił" przystanek i znajdujących się tam ludzi...

gogolek napisał/a:
Co byś powiedział swojemu dziecku gdyby poinformował Cię ,że uprawia taki oto sport :
Skacze z samolotu bez spadochronu - po 3 sek kolega ze spadochronem wyskakuje za nim z samolotu i po pewnym czsie łapie go ! i razem bezpiecznie lądują. Fakt przykład skrajny ale ile przeżyć dla łapanego i łapiącego?

to jak popadamy w skrajności: proponuje abyś skoczył np. na 50m do wody, tylko skafander + balast, a flaszkę z gazem rzucimy ci osobno... dopiero będziesz miał przeżycia... sorka, ale znowu pieprzysz...

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 14:54   

Ty sie nie denerwuj tsharny...bo filmu nie dostaniesz :mrgreen:

ustalmy jedną rzecz.....kazda czynnosc moze byc niebezpieczna, jesli sie ja wykonuje bez uzycia komputera miedzy uszami......oczywiscie, ze sa przypadki, na ktore nie mamy wpływu (i wtedy jest tak jak napisał tsharny z tym koszeniem trawnika)....ale.....najczestsza przyczyny wypadków, czy to nurkowych, czy tez innych, jest po prostu ludzka głupota..brawura i pojecie o sobie, ze "jestem specjalny".....nie jestes...ja nie jestem...nikt nie jest....i wcale nie jest tak, jak lubi mawiać wielu nurków,...."wróciłem, bo miałem szczescie.."..nie, wróciłem bo miałem to szczescie pomysleć PRZED........imho...oczywiscie......

p.s. zaraz ktos na mnie naskoczy, pewnie, ze czasami przezycie jest kwestia szczescia.....w porzadku...sa to wyjatki....tylko potwierdzajace regułe

pozdr
Kasia

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 15:01   

tsharny napisał/a:

gogolek napisał/a:

pieprzysz... co mają powiedzieć rodziny ofiar, które zginęły w wypadku, jak jakiś debil jadąc samochodem "skosił" przystanek i znajdujących się tam ludzi...

gogolek napisał/a:

to jak popadamy w skrajności: proponuje abyś skoczył np. na 50m do wody, tylko skafander + balast, a flaszkę z gazem rzucimy ci osobno... dopiero będziesz miał przeżycia... sorka, ale znowu pieprzysz

Przeczytaj mój post jeszcze raz spokojnie Myśle ,że mnie nie zrozumiałeś !
To z Twojego postu wynika żę jesteś w stanie odpowiedzieć twierdząco na postawione pytania. Ja odpowiadam Nie. Dokładnie tak jak to napisał TomM.

Przykład ze spadochronem - sądze , że odradził bys a nawet zakazał to dziecku mimo jego zapewnien ,że jest w tym dużo przeżyć i to chciałem Ci przekazać

Nie ma takich przeżyc podwodnych które były by warte łez moich najbliższych !!!

tsharny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 15:03   

KasiaK napisał/a:
Ty sie nie denerwuj tsharny...bo filmu nie dostaniesz :mrgreen:

dobrze mamo :cool:

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 20:01   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

martin napisał/a:
W watku http://forum-nuras.com/viewtopic.php?p=78791#78791 postawione zostalo ciekawe pytanie. Mysle ze wywola duza dyskusje, dlatego odzielam go zapobiegawczo.

Warte.

To jest forum nurkowe.Wszyscy żałujĹĄ kolegi , który zanurkował ostatni raz w niedzielę , ale jego œmierć będzie kompletnie bez sensu jeœli nie poznamy jej przyczyny i nie wyciagniemy zimnych nurkowych wniosków.Według szczĹĄtkowych danych o tym wypadku wiemy ,że to nurkowanie prawdopodobnie nie było wykonane z ogólnie wymaganymi procedurami, więc należy posišœć całĹĄ wiedzę o nim i nauczyć się jak należy postepować w przyszłoœći,Dyskusja o tym czy nurkowanie jest niebezpieczne jest bez sensu;wszyscy wiedza ,że jest.
pzdr Grzegorz

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2006, 20:43   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

grzegorz napisał/a:

To jest forum nurkowe.Wszyscy żałujĹĄ kolegi , który zanurkował ostatni raz w niedzielę , ale jego œmierć będzie kompletnie bez sensu jeœli nie poznamy jej przyczyny i nie wyciagniemy zimnych nurkowych wniosków.

Nigdy nie wyciagniesz zimnych nurkowych wnioskow na forum nurkowym jezeli chcesz to zrobic to przyjdz na pogrzeb a pozniej zamysl sie chwile moze wtedy wnioski przyjda same.

grzegorz napisał/a:

Według szczĹĄtkowych danych o tym wypadku wiemy ,że to nurkowanie prawdopodobnie nie było wykonane z ogólnie wymaganymi procedurami, więc należy posišœć całĹĄ wiedzę o nim i nauczyć się jak należy postepować w przyszłoœći,

Sorry friend ale pieprzysz zobacz tu
wypadek
temu nurkowi to chyba nie brakowalo doswiadczenia i umiejetnosci i nie sadze zeby nurkowal niezgodnie ze standardami a też zginął i to zaledwie 14 dni wczesniej rownież w Czechach ten nurek też miał 36 lat
Nurkowanie to takie zajecie w ktorym mozna sobie zrbic kuku przykro mi to mowic ale to nie wyglada tak jak w folderach reklamowych Butle są ciezkie, nurkowania bezdekompresyne nie istnieją, po 3 dniowym kursie nie zostaje sie nurkiem a to co zabieramy w butlach pod wode nie jest zyciodajnym czynnikiem oddechowym tylko toksycznym narkotykiem ktory najpierw nas otumani a poznije zabije to tylko kwestia czasu i glebokosci

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 21:53   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

grzegorz napisał/a:
iesz zimnych nurkowych wnioskow na forum nurkowym jezeli chcesz to zrobic to przyjdz na pogrzeb a pozniej zamysl sie chwile moze wtedy wnioski przyjda same.

Na pogrzebie Scaner , to jedyne co można wyciĹĄgnĹĄć to chusteczkę do otarcia łez.Jeœli chcesz wyciĹĄgnać wnioski to niestety musisz zrobić to na chłodno-dyskutujĹĄc z innymi nurkami(w tym przypadku)

grzegorz napisał/a:

Według szczĹĄtkowych danych o tym wypadku wiemy ,że to nurkowanie prawdopodobnie nie było wykonane z ogólnie wymaganymi procedurami, więc należy posišœć całĹĄ wiedzę o nim i nauczyć się jak należy postepować w przyszłoœći,

Sorry friend ale pieprzysz zobacz tu
wypadek
temu nurkowi to chyba nie brakowalo doswiadczenia i umiejetnosci i nie sadze zeby nurkowal niezgodnie ze standardami a też zginął i to zaledwie 14 dni wczesniej rownież w Czechach ten nurek też miał 36 lat
Nurkowanie to takie zajecie w ktorym mozna sobie zrbic kuku przykro mi to mowic ale to nie wyglada tak jak w folderach reklamowych Butle są ciezkie, nurkowania bezdekompresyne nie istnieją, po 3 dniowym kursie nie zostaje sie nurkiem a to co zabieramy w butlach pod wode nie jest zyciodajnym czynnikiem oddechowym tylko toksycznym narkotykiem ktory najpierw nas otumani a poznije zabije to tylko kwestia czasu i glebokosci

sorry również,ale o czym to œwiadczy?Przecież wiesz , ze wypadki nurkowe zdazajĹĄ sie najczęœciej dwóm rodzajom nurków(a dotyczy to wszystkich dziedzin)pierwszy to ci bez doœwiadzczenia , którzy myœlĹĄ , że je posiedli bo byli na dobrym kursie i zrobili 20-a nurkowań wychodzac na powierzchnię bez komplikacji, a drudzy to ci , którzy wykonali kilkaset nurkowań i Pani Rutyna zmyliła ich swoim uœmiechem.Myœlę , że w tym przypadku to ta druga możliwoœć była sprawczyniĹĄ niestety œmiertelnego wypadku.Jeżeli znasz szczegóły tego konkretnego wypadku to podaj je nam , wtedy podyskutujemy i być może przyznamy Tobie rację.W innym przypadku nie pieprz - friend.
pzdr Grzegorz

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-03-2006, 23:51   

scanerku....a przetłumaczysz cosik z tej strony? bo ja nic nie rozumiem :roll: a bardzo bym chciała...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 06:34   Re: Czy ryzykowne zainteresowania są warte tych przeżyć.

grzegorz napisał/a:

sorry również,ale o czym to œwiadczy?Przecież wiesz , ze wypadki nurkowe zdazajĹĄ sie najczęœciej dwóm rodzajom nurków(a dotyczy to wszystkich dziedzin)pierwszy to ci bez doœwiadzczenia , którzy myœlĹĄ , że je posiedli bo byli na dobrym kursie i zrobili 20-a nurkowań wychodzac na powierzchnię bez komplikacji, a drudzy to ci , którzy wykonali kilkaset nurkowań i Pani Rutyna zmyliła ich swoim uœmiechem.

Pytasz o czym to świadaczy? Otoż o niczym i to Ci chcialem powiedzieć . Sprobuje jeszcze raz i bardziej obrazowo no wiec jak po polu minowym zacznie biegac grupa pasjonatow rozrywki trotylowej i co jakis czas ktoryś się "rozerwie" to analizowanie kazdego kolejnego bum! na zasadzie ktora nogą stanął na zapalnik? a jak wtedy trzymal prawą rękę ? a w ktorym kierunku biegł? nie ma sensu i co najwazniejsze nie bedzie mialo wplywu na kolejne rozrywkowe zdarzenia na tym polu minowym. Nie bedzie tez mialo znaczenia to kto kim byl i jakie mial doswiadczenie.

grzegorz napisał/a:

Myœlę , że w tym przypadku to ta druga możliwoœć była sprawczyniĹĄ niestety œmiertelnego wypadku.Jeżeli znasz szczegóły tego konkretnego wypadku to podaj je nam , wtedy podyskutujemy i być może przyznamy Tobie rację.W innym przypadku nie pieprz - friend.
pzdr Grzegorz

Nie znam szczegolow i nie interesują mnie gdybym nawet znal to forum dyskusyjne w internecie nie jest miejscem zeby o tym dyskutowac nie zalezy mi abys przyznawal badz nie racji w kwestii umierania pod wodą kazdy sam powinien dojsc do wnioskow

[ Dodano: 10-03-2006, 06:48 ]
KasiaK napisał/a:
scanerku....a przetłumaczysz cosik z tej strony? bo ja nic nie rozumiem :roll: a bardzo bym chciała...

Piszą że:
W niedziele 19-02-2006 zaginął członek naszego klubu klub i przyjaciel Martin Podracky w trakcie nurkowania na Orliku Zapora Orlik Pogrzeb będzie w poniedzialek 27-02-2006 a dalej to juz miejsce i sczegoly uroczystosci pogrzebowej wraz ze stypą.
Czyli tak jak powinno byc moim zdaniem - Bez publicznej sekcji zwłok bo jak ktos naprawde jest zainteresowany wypadkowoscią w nurkowaniu to do tege służą opracowania fachowców np. Raport BSAC
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak 10-03-2006, 09:28, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu