Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
wybór jacketu-skrzydła
Autor Wiadomość
TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2010, 22:03   

piotr_c napisał/a:
Ileż mi jeszcze brakuje by zrzucac sprzęt w taki sposób :(

No teraz to masz odpowiednią motywację do ćwiczeń :P

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-06-2010, 22:03   

jacekplacek napisał/a:
Wow! Jest po co żyć

No wreszcie mam życiowy cel. Koniec z zagubieniem, sektami i poszukiwaniem własnego "ja" :P :D

A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób? Pytam poważnie, bo nigdy nie widziałem podobnego wykonania.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 11-06-2010, 22:06, w całości zmieniany 2 razy  

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2010, 10:18   

piotr_c napisał/a:
A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób? Pytam poważnie, bo nigdy nie widziałem podobnego wykonania.

to co robiliście na 1st. szkolenia ?

Przecież to super zabawa. Sprzet leży na 5m. Nurkujesz, bierzesz automat w usta, zakładasz maseczkę, przedmuchujesz, a następnie płetwy, ..... ręce w nosidlo i jednym ruchem już sprzęt na plecach.
Na lądzie, jak nie używałem jeszcze zintegrowanego balastu, to byl najszybszy sposób zarzucenia sobie na grzbiet butli. Z balastem zintegrowanym jest trudniej. Zrzucić sprzęt ten nie wygodnie, bo pozbawiamy się balastu, a on jest potrzebny NAM, naszemu skafandrowi. Z twinem na lądzie jeszcze trudniej z uwagi na masę i moje możliwości dźwigania :ping:

Przepływasz 100m, zrzucasz sprzęt w kolejności odwrotnej i się wynurzasz. Wszystkim kopara opada, ile to czasu i m zrobiłeś "na bezdechu". :aaa:
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 12-06-2010, 10:19, w całości zmieniany 2 razy  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2010, 11:34   

Nuroslaw napisał/a:

Nie mówię o zrzucaniu i zakładaniu sprzętu w sposób jaki opisujesz. To o czym piszesz jest proste.

Mówię o zrzuceniu sprzętu A NASTĘPNIE założeniu go, przy maksymalnej amplitudzie zmiany pływalności na poziomie powiedzmy... jednego metra.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-06-2010, 11:36, w całości zmieniany 2 razy  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 12-06-2010, 15:54   

piotr_c napisał/a:
Nuroslaw napisał/a:

Nie mówię o zrzucaniu i zakładaniu sprzętu w sposób jaki opisujesz. To o czym piszesz jest proste.

Mówię o zrzuceniu sprzętu A NASTĘPNIE założeniu go, przy maksymalnej amplitudzie zmiany pływalności na poziomie powiedzmy... jednego metra.

ładnie to wygląda - ale czy jest potrzebne w realnym nurkowaniu ?

~S

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2010, 16:50   

piotr_c napisał/a:
A tak na poważnie, to ktoś z Was potrafi to zrobic w ten sposób?

Ja potrafię.

[ Dodano: 12-06-2010, 16:59 ]
Moim zdaniem "niesięgalność" do zaworu lub/i zaworów powinna być karalna. Jak Wam ktoś gaz zakręci to obojętne czy to 12 czy 18 czy twinset - jeśli macie wolę walki to chocby przez dupę a odkręcicie zawór - gwarantuje :) ;)

[ Dodano: 12-06-2010, 17:01 ]
Wiem bo robiłem testy ;)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-06-2010, 17:48   

styx napisał/a:

ładnie to wygląda - ale czy jest potrzebne w realnym nurkowaniu ?

Pewnie nie, bo w skomplikowanych sytuacjach są prostsze metody by poradzić sobie z problemem. Jednak jak każde ćwiczenie również i to wpływa w jakiś sposób na umiejętności szczególnie na radzenie sobie z dziwnymi problemami, jeśli coś podczas jego wykonywania pójdzie nie tak.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-06-2010, 17:49, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2010, 18:21   

piotr_c napisał/a:

No i się wpuściłem w maliny jak małe dziecko. Pomijając pękniętą rękawicę, większych strat nie było. A wystarczyło trochę pomyśleć... Gość na filmie jest w cienkiej piance i najprawdopodobniej ma te pedalskie udoskonalenie uprzęży. Jak by nie było JEGO twin stoi w miejscu a obraca się delikwent. W suchaczu, jak już przepchniesz pod szelką pierścień prawej ręki, lewy sam praktycznie wyskoczy, tyle, że jest mały problem - twin szybciej tonie, niż ja wylatuję na górę, nie mniej ani jedno ani drugie w miejscu nie ustoi :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2010, 11:54   

jacekplacek napisał/a:
twin szybciej tonie, niż ja wylatuję na górę, nie mniej ani jedno ani drugie w miejscu nie ustoi

Właśnie dlatego pytałem, czy ktoś to umie zrobić :D

U mnie na szczęście nie było żadnych strat i cała operacja może by i wyszła (spuściłem CAŁE powietrze z suchara i ustabilizowałem pływalność workiem), ale trochę zamotałem z wężami przy zakładaniu i musiałem wynurzyć się trzymając szpej w łapie :)

[ Dodano: 13-06-2010, 11:55 ]
Miły Maciej napisał/a:
Ja potrafię.

W suchym? Jak sobie radzisz z problemem, który opisał Jacek?
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 13-06-2010, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2010, 14:01   

jacekplacek napisał/a:
No i się wpuściłem w maliny jak małe dziecko. Pomijając pękniętą rękawicę, większych strat nie było.
Jacek ze zatoką (nie pytam o Gdańską) już ok?

piotr_c napisał/a:

Pytanie wprawdzie nie do mnie ale powiem, że nie wyobrażam sobie wykonania takiego manewru w naszych wodach, w suchym, czyli z ocieplaczem. U mnie zatopienie ocieplacza z tribsulatu 400 wymaga 12 kg balastu, który jest zintegrowany z płytą...
Nawet CDS 40 to kilka kilogramów... chyba, że zastosować balast "niezrzucalny" połączony z nurkiem czyli np. pas balastowy pod uprząż...
Natomiast udało mi się (dla terningu) rozebrać pod wodą, wisząc, z płyty z uprzężą z jednego kawałka taśmy i butlą singlem, na basenie, w suchym (trilaminat) założonym tylko na bieliznę. Czyli np. w Egiptowie byłoby to realne.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2010, 18:53   

piotr_c napisał/a:
cała operacja może by i wyszła (spuściłem CAŁE powietrze z suchara i ustabilizowałem pływalność workiem), ale trochę zamotałem z wężami przy zakładaniu i musiałem wynurzyć się trzymając szpej w łapie

Próbowałem na platformie na 1,7m, ale pod nią i tak jest jeszcze 2m wody, więc w razie wypuszczenia twina, proszenie się kogoś o pomoc byłoby ... kłopotliwe? :D . Dopóki trzymałem zestaw pod sobą, jakoś było, ale każda próba obrotu przesuwa środek ciężkości powodując niekontrolowane kładzenie na głowę. Na golasa, czy w żylecie do wykonania na luzie. W sucharze trzeba będzie trochę pokombinować. Jak coś wymyślisz, pochwal się :)

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2010, 19:32   

piotr_c napisał/a:

Myslałem że mówisz o pokazanej w filmie scence (pianka + żakiet). W suchym i z twinem byłoby to zdecydowanie trudniejsze ale nie niewykonalne - istnieją takie wynalazki jak pas balastowy mocowany na pasie nurka - jak wymyślisz dobry zakład to pokombinuje i można spróbować :)

[ Dodano: 13-06-2010, 19:36 ]
Trzeba by trochę doprecyzować - woda słodka/słona, twinset stalowy pełny czy alu prawie pusty itd...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2010, 07:40   

Miły Maciej napisał/a:
Trzeba by trochę doprecyzować

-woda słodka, Polska
-twin stalowy 2x12, stan gazu >40bar
-balas zintegrowany na butlach
-suchy skafander, obojętna powłoka
-ocieplacz minimum BZ200+bielizna
-uprząż DIR-"czysta", bez udoskonaleń, bez zmian w dopasowaniu(czyli "jak zawsze")
Może być?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 14-06-2010, 08:03, w całości zmieniany 2 razy  

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2010, 08:15   

jacekplacek napisał/a:
Może być?

Ochujałeś :) :) ??
Juz kiedys o tym pisałem - po zdjęciu twina to ja sam przekroczyłbym amplitudę 1m bo by mnie postawiło do pionu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu