Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gekko, Vyper albo digital
Autor Wiadomość
rb87 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 18:00   Gekko, Vyper albo digital

Witam wszystkich, interesuje mnie zakup jakiegos sprzecika pomiarowego z gory zaznaczam ze niedawno zaczalem przygode z nurkowanie zastanawiam sie co wybrac czy najtansza opcje czyli digitala 330 albo poczekac i zainwestowac w cos drozszego typu gekko lub vyper?? :????: :????: :????:

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 18:30   

Ja mam i Vypera i Digitala.
Vyper teraz dość potaniał i myślę, że warto dać te 5 stówek więcej bo ma więcej opcji i pomaga Ci myśleć żebyś czasem nie przeszarżował z czasami nurkowania. Poza tym można zrzucić profile na kompa i podglądnąć jak wyglądało nurkowanie.

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 18:41   

pomaga myslec? wg niektorych to dosc odwazne sformulowanie. komputer ciegle wylicza jaki masz czas do konca nurkownaia bezdekompresyjnego. wez pod uwage, ze na kursie uczyli uzywania tabel a te zakladaja kwadratowy profil-czyli nurkownaie sklada sie z zanurzenia, plywania caly czas przy dnie i wynurzenia. mozna zatem powiedziec, ze komputer wydluza nurkowanie, pytanie zatem na ile bezpiecznie :) wiekszosc osob jednak mawia, ze poziom konserwatyzmu jest pod amerykanskich geriatrykow ;) uwazam zatem, ze komputer to dobry wynalazek (sam uzywam), warto jednak pamietac, ze przede wszystkim nalezy sie trzymac tabel i limitow z nimi zwiazanych :)
w praktyce sam uzywam gekko :) kumpel doradzil, zebym przestawil poziom konserwatyzmu na sredni, tak tez zrobilem. taki poziom i tak pozwala na dluzsze nury niz tabele. nurkowania staram sie planowac z tabelami natomiast komputer pomaga mi w wynurzeniu- chodzi mi tu jednak bardziej o szybkosc wynurzania niz wlasciwy moment

edit: czy lepszy vyper czy gekko? vyper ma podswietlenie indiglo, gekko ma fluorescencyjna tarcze. jedno i drugie zastosowanie ma swoich zwolennikow i przeciwnikow. poza tym vyper ma jeszcze tryb gauge. aaa, zeby zrzucac profile nurkowania na pc to w gekko trzeba wgrac "maly wirus" :) operacja trwa kilka sekund, sam zrzucam profile bez problemu.

wez jeszcze pod uwage nowy wynalazek suunto zoop. tez uzyty jest algorytm rgbm, teoretycznie to to samo co gekko ale jest ciut tanszy.
Ostatnio zmieniony przez Bero 10-05-2010, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2010, 18:42   

Bierz gekkona, najlepszy stosunek ceny do jakości.
O samym komputerku było juz nie raz na forum.

magul napisał/a:
Vyper [...] ma więcej opcji i pomaga Ci myśleć [...]

W sumie... to digital wymaga większego myślenia (i planownia), czyli to on bardziej pomaga myśleć ;-)

divemania 

Stopień: Tec CCR Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 19:24   

KSD napisał/a:
Bierz gekkona, najlepszy stosunek ceny do jakości.
O samym komputerku było juz nie raz na forum.

magul napisał/a:
Vyper [...] ma więcej opcji i pomaga Ci myśleć [...]

W sumie... to digital wymaga większego myślenia (i planownia), czyli to on bardziej pomaga myśleć ;-)

A natknąłes się na nowy komputer Suunto Zoop (następca Gekko):
http://www.sklep.divemani...uemart&Itemid=1

Moim zdaniem to rewelacyjny produkt biorac pod uwage jakosc / cena.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-05-2010, 19:52   

Z low-kostowych wart zainteresowania jest tez Mares Puck

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2010, 20:02   

divemania napisał/a:
A natknąłes się na nowy komputer Suunto Zoop (następca Gekko):

To to samo. ZOOP to Gekko w zółtej obudowie z odblokowanym dostępem do SDM.
Już wcześniej było tez na ten temat w innym wątku.

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 10-05-2010, 21:18   

KSD napisał/a:
ZOOP to Gekko w zółtej obudowie z odblokowanym dostępem do SDM

ZOOP-a wyposażyli jeszcze w podświetlanie, czego brakowało GEKKU ale
Bero napisał/a:
jedno i drugie zastosowanie ma swoich zwolennikow i przeciwnikow.

Chyba do ZOOP-a wsadzili też opcję gauge? (jeśli kogoś to bardzo interesuje to mogę sprawdzić, bo dysponuję tym komputerem )

MARES PUCK ;-) jest fajny, tylko ta jego jedno przyciskowa obsługa jest tak prosta, że sprawia więcej problemu niż 3 przyciski w GEKKO ;-)

Piszecie o jakość/ cena - jeśli dobrze pamiętam to ZOOP jest chyba parę PLN tańszy niż już nie produkowany GEKKO, zwłaszcza jeśli dobrze poszpera się w sieci ;-)
Jakość - ja jestem fanem SUUNTO i zawsze stanę w jego obronie ;-) choć Mares nie jest zły, ale SUUNTO to SUUNTO ;-)

rb87 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 21:34   

wielkie dzieki za pomocna dlon, a moze ktos jeszcze mial okazje testowac tego Mares Pucka i Gekko bo nie ukrywam ze wolalbym jakas uzywke kupic za dobre pieniadze, a z tego co sie orjetowalem to Zoopa raczej uzywanego na dzien dzisiejszy nie dostane na portalach aukcyjnych

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-05-2010, 21:41   

zoopa nie dostaniesz uzywanego bo to nowosc na sezon 2010
a co do obslugi pucka to bawilelem sie nim i gekko. nie bardzo mi szla obsluga, zdecydowanie 3 guziki w gekko sa wygodniejsze.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 10-05-2010, 21:45   

miś-magnum napisał/a:
jedno przyciskowa obsługa jest tak prosta

Sprawa przyzwyczajenia. W sumie krotkie nacisniecie wybiera, dlugie akceptuje - zadnej filozofii.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 11:32   

Mam Pucka od pół roku. Nurkuję z nim co tydzień i sprawdza się w 100%. Trochę zawyża temp.
Podświetlenie, funkcja digitala, planer (do niczego nie potrzebny) itp. Obsługa prosta jak budowa cepa, wyświetlacz czytelny. Jedyny poważny błąd jaki zauważyłem, to funkcja przeglądania logbooka. Żeby z niego wyjść, trzeba przewinąć cały do końca.
Ogólnie polecam.

JACooL 

Stopień: full TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 09:33   

Tez mam podobny dylemat jak autor watku, tyle, ze ja mam problem
SUUNTO Vyper VS UWATEC Aladin TEC 2G
czytam rozne opinie i mnie glowa juz od tego boli :(
Ceny podobne, ale Tec2G chyba ma wiecej +
juz sam nie wiem.....

zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 11:19   

"SUUNTO Vyper VS UWATEC Aladin TEC 2G"

Witam, przerabiałem 'przed chwilą' dokładnie taki dylemat, ponieważ partner posiada Vypera więc wskazanie początkowe było na Suunto.
Ściągnąłem sobie manuale do obydwu i spokojnie je przerobiłem. Po tej lekturze wyszło na to, że funkcjonalnie Suunto leży i kwiczy niemal we wszystkich aspektach, nawet pomijając zupełnie fakt obsługi dwóch gazów przez TEC2 (dla mnie pieśń przyszłości). Znalazłem trzy różnice które mogą być interpretowane na korzyść VYP*:
-VYP* udostępnia odczyt zapisanych profili, co może się okazać krytyczne w razie wypadku (tfu) dla obsługi komory - TEC2 pozwala tylko na odczyt logbooka, profile masz dostępne dopiero po zgraniu na PC/MAC itp
-VYP* automatycznie rozpoczyna liczenie czasu na przystanku bezpieczeństwa - w TEC2 trzeba kliknąć - nie wiem czy to zaleta czy wada, w TEC2 można dodatkowo ustawić czas przystanku od 3 do 5 min, oraz można uruchamiać to odliczanie kilkukrotnie
-VYP* bardziej jednoznacznie (strzałki góra/dół) informuje o odchyleniu od optymalnej głębokości na przystanku
Przewag funkcjonalnych TEC2 nie będę wypisywał, jest tego naprawdę sporo, natomiast minusem jest chyba spora awaryjność - tutaj VYP* cieszy się zdecydowanie lepszą opinią.
Jeszcze dwie uwagi:
1. nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na pytanie który z tych komputerów używa bezpieczniejszego algorytmu, ta kwestia była dla mnie ważna, ale z braku jednoznacznej wiedzy musiałem ten aspekt pominąć przed zakupem.
2. wszystko co powyżej jest pisane z perspektywy nurka mało doświadczonego i w związku z tym być może błądzącego miejscami, mimo dobrych chęci :-)
zdrówka

bardzo fajny opis TEC2 wysmażył kolega TOMS tutaj:
http://divetrek.com.pl/fo...er=asc&start=15
Ostatnio zmieniony przez zielony_nur 16-07-2010, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  

JACooL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 11:57   

Czyli bedziesz mial mozliwosc porownania tych 2 komputerkow.
Jak mozesz napisz jak to starcie wypadlo :)

Nie do konca rozumiem przechodzenie tych maszynek w tryb tzw. SOS, ktory je "blokuje" na 48h.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-07-2010, 12:14   

JACooL napisał/a:
Nie do konca rozumiem przechodzenie tych maszynek w tryb tzw. SOS, ktory je "blokuje" na 48h.

Co tu jest do zrozumienia? Spierniczyles profil na tyle, ze maszyna nie moze sensownie liczyc - dostajesz zolta kartke i siedzisz lawce do calkowitego wysycenia.

JACooL 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 13:33   

martin napisał/a:
JACooL napisał/a:

Co tu jest do zrozumienia? Spierniczyles profil na tyle, ze maszyna nie moze sensownie liczyc - dostajesz zolta kartke i siedzisz lawce do calkowitego wysycenia.

ale przez 48h ?? motyla noga

Czy dobrze zrozumialem, ze komputery wskazuja wtedy inf. jak z digitala ? i nie ma szansy na wczesniejszy powrot wszystkich funkcji ?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 16-07-2010, 14:08   

JACooL napisał/a:
ale przez 48h ??

A ile bys chcial?

zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 15:21   

"Nie do konca rozumiem przechodzenie tych maszynek w tryb tzw. SOS, ktory je "blokuje" na 48h."
daleko posunięta troska o dupsko właściciela, w sumie ta sama która "każe" robić przystanek/przystanki. Poważną wadą byłby brak takiego mechanizmu w sytuacji 'wysypania' się algorytmu, tak mi się zdaje.
Co do takiego porównania praktycznego wprost, nie mam własnych doświadczeń z użytkowania VYP*, więc nie dam rady, mogę mówić tylko o TEC2. Kupiłem go po przedstawionych wyżej roztrząsaniach i jestem z tej decyzji zadowolony, w praktyce nie wyszło nic zaskakującego. Mogę włączyć podświetlenie 'na stałe', mogę zrzucić profile na PC bez dedykowanego (nie taniego) międzymordzia, mogę podczas nurka klikiem zaznaczyć sobie miejsce które będę mógł później opisać w profilu (bardzo fajne dla początkujących fascynatów, mniam).
Dla równowagi, wiem, że partner (pozdrawiam MARCINOZ :-) ) jest z VYP* bardzo zadowolony i raczej by go nie oddał.
Poważnie mnie zaniepokoiły pojawiające się informacje od kolegów o awaryjności TEC2, dlatego przepłaciłem trochę za niego w DECATH* biorąc w zamian 2 lata gwarancji.
zdrówka
no i mamy weekend :-)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2010, 16:34   

JACooL napisał/a:
W zasadzie rozumiem, że komputer pokazuje "SOS" ale wolałbym, by pracował wtedy choćby w trybie gauge. Na początku mojej przygody kupiłem prostego jenogazowego Uvateca (Aladin One) i używam go w tej chwili jako backup do digitala oraz jako 'maszynkę" do zapisywania profili. Nurkuję wg RD lub wg planu przygotowanego z użyciem decoplanera. Niedawno, po wyjściu tak gdzieś z 40 m, czas denny jakieś pół godziny i deco na EAN 50, na 3 metrach Aladin kazał mi jeszcze zostać ponad 20 minut. Oczywiście zrealizowałem plan dekompresji i wyszedłem na łódkę. I tu mój komp pokazał mi SOS, że niby nie żyję. Wiem, prosty komp, nie ma możliwości zmiany gazów ale wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby zachowanie trybu gauge, niż całkowita blokada urządzenia.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu