Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak można wysuszyć skrzydło od środka?
Autor Wiadomość
leymann 

Stopień: OWD, EAN, NIGHT
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2016, 19:17   Jak można wysuszyć skrzydło od środka?

Witam,
zakupiłem takowe skrzydło i jestem z niego bardzo zadowolony, ale na basenie ostatnio trochę z nim za bardzo szalałem i chyba nalało mi się trochę wody do środka, czy jest jakaś instrukcja jak wysuszyć worek ten który jest napełnia się powietrzem? Widziałem, że jest tam zamek. Po jego rozsunięciu widać przezroczysty worek i parę w jego środku.

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 28-01-2016, 19:20   

Podpinasz waż niskiego ciśnienia i ładujesz do bólu. Nadmiar wody usunie nadmiar cis uchodzący zaworem nadmiarowych. Albo odkrecasz zawór nadmiarowy i wieszasz aż wszystko wyparuje.

leymann 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-01-2016, 19:41   

A jak sie to odkręca ten zawór, bo tak jak mówie, jacket kupiłem uzywany i nie mam żadnej instrukcji, a na stronie producenta, nie znalazłem nigdzie opisanej takiej czynności, Na co musze uważać, czy odkręcaniu tego zaworu, żeby czegoś nie połamać, przedziurawić itd, a no i który zawór mam odkręcić, bo jest ich 4

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 28-01-2016, 19:58   

Jak każda śrubę w przeciwna str niż chodzi zegar

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 28-01-2016, 21:20   

Jezeli zawor ma zakretke plastikowa, to krecisz odwrotnie do wskazowek zegara i jakos to sie rozkreci. Moze tam wyskoczyc jakas sprezynka czy cos. Konstrukcja dosc prosta ;)

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-01-2016, 22:06   

leymann napisał/a:
A jak sie to odkręca ten zawór, bo tak jak mówie, jacket kupiłem uzywany i nie mam żadnej instrukcji, a na stronie producenta, nie znalazłem nigdzie opisanej takiej czynności, Na co musze uważać, czy odkręcaniu tego zaworu, żeby czegoś nie połamać, przedziurawić itd, a no i który zawór mam odkręcić, bo jest ich 4

Na kursie OWD nie było modułu o sprzęcie ?

leymann 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2016, 08:27   

Moduł o sprzęcie był, ale dotyczył zasady działania inflatora, nikt, nie uczył nas rozkręcać jackety, automaty itp.
Faktycznie tylko nakrętkę plastikową trzeba było odkręcić i nic nie wyskoczyło, jak by to się komuś przydało. Dzięki za pomoc.

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 29-01-2016, 09:54   

A po co suszyć worek/jacket?
Wystarczy przepłukać kranówą.

Sebastian Prędki 

Stopień: TMX; FULL CAVE; CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2016, 18:14   

Z zalanego worka czy kamizelki wylewasz wodę przez inflator. Przechylasz worek tak aby woda spływała do węża inflatora i naciskasz przycisk opróżniający. Woda wypłynie. Możesz jeszcze nadmuchać worek ustami i znów wylać przez inflator. Suszyć nie trzeba. Ale takie pytania zadać powinieneś instruktorowi a jak sobie robi jaja to złego wybrałeś.
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Prędki 29-01-2016, 18:15, w całości zmieniany 1 raz  

Artur Lipko 

Stopień: CMAS M1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-02-2016, 20:00   

Srodek do czyszczenia

Polecam :) w Polsce idzie kupić mniejszy za 15zł. Generalnie wnętrze worka to idealne miejsce do rozwoju rożnego badziewia :) Ciepło, wilgotno i ciemno :P

To jest środek oparty o silną zasadę wlewasz trochę do środka trochę wody i płukasz. potem płukasz dokładnie wodą i wylewasz.

Generalnie po co worek suszyć jak i tak za chwile będzie mory i wilgotny (wewnątrz). To jest lepsze rozwiązanie :) parę razy w roku i spokój.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2016, 22:19   

Artur Lipko napisał/a:

Polecam :) w Polsce idzie kupić mniejszy za 15zł. Generalnie wnętrze worka to idealne miejsce do rozwoju rożnego badziewia :) Ciepło, wilgotno i ciemno :P

Dlatego materiały powlekane TPU produkowane przez najlepszych producentów mają dodawany składnik, który trwale zabezpiecza wnętrze worka przed bakteriami i grzybami (np. Micropel 5 DIDP lub jego odpowiedniki). Składnik ten, w przeciwieństwie do rozmaitych środków do dezynfekcji, nie jest wymywany przez wodę i działa tak samo dobrze przez wiele lat.

A co potrafi żyć sobie w workach to jedynie nasze zatoki wiedzą...

leymann napisał/a:
czy jest jakaś instrukcja jak wysuszyć worek ten który jest napełnia się powietrzem?

W instrukcji obsługi każdego worka czy jacketu jest to dokładnie opisane.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 16-02-2016, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu